Recept na výborný vánoční punč
1) Příprava surovin.
Na 4 hrnečky punče si připravíme 500 ml červeného vína, 1,5 dl rumu, 500 ml vody, 2 pomeranče, 1 citron, 2 celé skořice, 5 - 6 celých hřebíčků a 2 badyány. Na doslazení si připravíme cukr, lépe však med.
Dále můžeme do punče přidávat libovolné ovoce - jahody, ananas, jablka, hrušky apod., vše nakrájené na malé kousky.
2) Ze všeho nejdříve rozpůlíme pomeranče a citron. Z 1,5 pomeranče a citronu vymačkáme šťávu.
Zbylou půlku pomeranče nakrájíme na plátky a rozkrájíme na čtvrtky. Pokud použijeme pomeranče i se slupkou, volíme chemicky neošetřené ovoce.
3) Do hrnce nalijeme vodu a ovocnou šťávu. Přivedeme k varu.
4) Poté přisypeme cukr podle chuti. Začneme menším množstvím, punč můžeme dosladit později.
5) Přilijeme víno a rum.
6) Přidáme koření - celou skořici, hřebíček a badyán. Přivedeme k bodu varu a odstavíme.
7) Punč ochutnáme a podle potřeby dosladíme.
8) Vánoční punč nalijeme do hrnečků a doplníme pomerančem či jiným ovocem.
9) Vánoční punč podáváme horký, skvěle nám zpříjemní adventní pohodu či čas při pečení cukroví.
Vánoční punč a finanční náročnost
Za pomeranče, citron, koření a cukr si započítáme 35 Kč. Víno a rum nás vyjde přibližně na 90 Kč, záleží, jak drahé víno zvolíme. Čtyři hrnečky vánočního punče nás tak vyjdou na 125 Kč.
Další recepty na punč najdete zde
Zkuste také voňavý punč podle snadného videoreceptu