reklama
hledat uživatel
       

Recept na vejce na hniličku krok za krokem

Vejce jsou ideálním pokrmem ke snídani. Můžeme je servírovat míchaná, připravená jako omeletu, sázená, vařená naměkko, na hniličku a natvrdo. Dnes se naučíme připravit vejce na hniličku.

Jaká jsou ideální vejce?

Pokud chceme dosáhnout dokonalého výsledku, měli bychom vařit pouze čerstvá vejce, a to přibližně do čtrnácti dnů od snesení, která byla po celou dobu skladována v chladu. Vejce by měla být označena EU kódem, podle kterého poznáme jejich původ.

Zajímá nás první číslice z označení:

0 - vejce z ekologických chovů, tato vejce jsou nejdražší a nejkvalitnější

1 - vejce od slepic z volného výběhu

2 - vejce z halového chovu s podestýlkou

3 - vejce z klecového chovu slepic, ta jsou nejlevnější

Recept na vejce na hniličku krok za krokem

1) Vejce před vařením vyndáme alespoň 20 minut předem z lednice. Na vaření si připravíme přiměřeně velký hrnec.

2) Vody do něj dáme pouze tolik, aby vejce bylo ponořeno. Vodu osolíme lžičkou soli.

Zbytečně velké množství vody je u vaření vajec na škodu.

3) Aby vejce při vaření neprasklo, je ideální jej před vařením propíchnout.

Existuje na to speciální šikovný pomocník, ale stejně dobře můžete použít jehlu nebo špendlík.

4) Vejce propichujeme na spodní (širší straně) opravdu tenkým vpichem.

5) Osolenou vodu přivedeme k varu a pomocí polévkové lžíce do ní vejce vložíme.

6) Vejce na hniličku vaříme 4 - 5 minut, řídíme se velikostí vejce. 

U velikosti S stačí 4 minuty, u M a L je většinou třeba vařit 5 minut. I zde záleží na typu vařiče. Indukce vaří o něco rychleji než elektrický a plynový sporák.

7) Po uplynutí doby vaření vejce opět pomocí polévkové lžíce vyjmeme.

Pro lehčí odloupnutí skořápky lze vejce trošku naklepnout a rychle jej ponořit do studené vody. Uvařené vejce ale nesmíme nechat vychladnout.

8) Vejce servírujeme ve stojáncích k tomu určených s čajovou lžičkou.

Vejce na hniličku velmi dobře chutnají s opečeným toastem lehce potřeným máslem.



Naučte se také: 

Pošírované vejce krok za krokem 

Vejce natvrdo krok za krokem 

Plněná vejce krok za krokem

Míchaná vejce se smetanou
(doba přípravy 15 min )

Pštrosí vejce z mletého masa
(doba přípravy 45 min )

Červená velikonoční vejce
(doba přípravy 1 h 30 min )

Vaječná omeleta plněná špenátem
(doba přípravy 45 min )

Vaječná tlačenka s česnekem
(doba přípravy 35 min )



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 7
Celkem záznamů: 7

Přidat příspěvek k článku Recept na vejce na hniličku krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.