Vejce jsou ideálním pokrmem ke snídani. Můžeme je servírovat míchaná, připravená jako omeletu, sázená, vařená naměkko, na hniličku a natvrdo. Dnes se naučíme připravit vejce na hniličku.
Pokud chceme dosáhnout dokonalého výsledku, měli bychom vařit pouze čerstvá vejce, a to přibližně do čtrnácti dnů od snesení, která byla po celou dobu skladována v chladu. Vejce by měla být označena EU kódem, podle kterého poznáme jejich původ.
0 - vejce z ekologických chovů, tato vejce jsou nejdražší a nejkvalitnější
1 - vejce od slepic z volného výběhu
2 - vejce z halového chovu s podestýlkou
3 - vejce z klecového chovu slepic, ta jsou nejlevnější
Zbytečně velké množství vody je u vaření vajec na škodu.
Existuje na to speciální šikovný pomocník, ale stejně dobře můžete použít jehlu nebo špendlík.
U velikosti S stačí 4 minuty, u M a L je většinou třeba vařit 5 minut. I zde záleží na typu vařiče. Indukce vaří o něco rychleji než elektrický a plynový sporák.
Pro lehčí odloupnutí skořápky lze vejce trošku naklepnout a rychle jej ponořit do studené vody. Uvařené vejce ale nesmíme nechat vychladnout.
Vejce na hniličku velmi dobře chutnají s opečeným toastem lehce potřeným máslem.
Míchaná vejce se smetanou
(doba přípravy 15 min )
Pštrosí vejce z mletého masa
(doba přípravy 45 min )
Červená velikonoční vejce
(doba přípravy 1 h 30 min )
Vaječná omeleta plněná špenátem
(doba přípravy 45 min )
Vaječná tlačenka s česnekem
(doba přípravy 35 min )
autor admin_vareni
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena