reklama
hledat uživatel
       

Recept na veku z domácí pekárny krok za krokem

Ohlásila se neočekávaná návštěva? Nemáte veku na chlebíčky? Žádný problém, podle FOTORECEPTU si upečeme veku doma, navíc je mnohem lepší než kupovaná.

Domácí veka - jde to i bez pekárny

Pokud nevlastníte domácí pekárnu, není třeba zoufat. Tento recept samozřejmě připravíte i bez ní, pouze musíte těsto důkladně rukama či vařečkou propracovat a nechat dobře vykynout. V takovém případě potřebujete trochu více času, ale výsledek by měl být téměř shodný.

Recept na veku z domácí pekárny krok za krokem

1) Přípravíme si ingredience. Začínáme tekutinami.

V odměrce si odměříme 275 ml mléka. Mléko jako první nalijeme do míchací nádoby.

2) V receptu nesmí chybět vejce.

Na přípravu domácí veky potřebujeme 1 velké vejce. Nebo použijeme 2 malá vejce jako v našem případě. Vejce pouze do mléka v nádobě rozklepneme.

3) Přidáme zbylé tekutiny.

Nyní přilijeme 3 čajové lžičky oleje a 1 čajovou lžičku citronové šťávy.

4) Základem těsta na veku je samozřejmě mouka.

Nyní, když jsme do míchací nádoby nalili již všechny tekutiny, přisypeme 500 g hladké mouky.

5) V jednom rohu uděláme důlek.

My jsme zvolili levý spodní roh a do něj jsme nasypali 2 čajové lžičky soli.

6) Cukr na správné kynutí.

Aby těsto dobře kynulo, posypeme povrch mouky 0,5 čajové lžičky krupicového cukru.

7) Na řadu přichází poslední surovina.

Úplně nakonec vsypeme doprostřed mouky 2,5 čajové lžičky sušeného droždí.

8) Zvolíme program "těsto".

Nyní máme vše připraveno, pekárnu zavřeme a nastavíme na program "těsto". U naší pekárny je dlouhý 1:50, přičemž prvních 20 minut pekárna zahřeje všechny suroviny na stejnou teplotu, což je na kynutá těsta ideální.

9) Těsto na veku je vykynuté.

Po necelých 2 hodinách je tedy těsto krásně vypracované a vykynuté.

10) Příprava veky.

Těsto rozdělíme na 2 poloviny a vyválíme z něj dlouhé a úzké válečky, které necháme již na pečícím papíru na plechu alespoň další jednu hodinu kynout (ideálně pod utěrkou).

11) Veky potíráme vejcem.

Vykynuté veky potřeme rozšlehaným vejcem. Troubu předehřejeme na 170 °C a pečeme přibližně 25 - 30 minut.

12) Vychladnutí upečené veky.

Upečené veky necháme nejlépe na roštu dobře vychladnout a můžeme je ihned použít.

13) Veka je krásně měkká.

Výhodou veky podle tohoto receptu je, že vydrží 2 - 3 dny měkká a stejně dobrá jako po upečení.

14) Možnosti použití veky.

Veku krájíme na středně silné plátky šikmým řezem a mažeme pomazánkami, máslem a zdobíme podle chuti a dostupných surovin.



Další recepty na výborné domácí pečivo: 

Voňavé domácí houstičky
(doba přípravy 2 hod )

Domácí briošky
(doba přípravy 2 hod )

Úžasné domácí rohlíky
(doba přípravy 2 h 30 min )



Další články na téma

Domácí pekárna

Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 11
  • パソコン(PC)通販のドスパラ【公式】
    パソコン(PC)通販のドスパラ【公式】

    Komentář k článku Recept na veku z domácí pekárny krok za krokem

    Home - Natural Health Response

    23.03.2019 21:21:12

  • 11hanula
    11hanula

    Komentář k článku Recept na veku z domácí pekárny krok za krokem

    Tak dnes jsem veky po čase zase dělala.
    A místo hladké mouky omylem dala žitnou.
    Tak to spravovala mouka hladká, víc tekutin, droždí.
    Vykynulo pěkně,
    jen aby večky nebyly moc tuhé.
    No už víme kde udělali soudruzi chybu, snad jsem to napravila.

    10.08.2015 18:48:41

  • 11hanula
    11hanula

    Komentář k článku Recept na veku z domácí pekárny krok za krokem

    Dobrá, chutná, opravdu i druhý, třetí den.

    10.03.2015 12:33:19

  • Miša
    Miša

    Poděkování za rady

    Děkuji Vám moc za Vaše rady. Díky nim mám chleba hezký, nekleslý a jako z pekárny.

    18.11.2013 17:08:30

  • Michaela Pátková
    Michaela Pátková

    Dotaz ohledně domácího chleba

    Mám dotaz. I když to není k tomu receptu. Vždy když peču domácí chleba v pekárně vždycky mi těsto uprostřed klesne bez ohledu na to jestli používám obyčejnou hladkou mouku, nebo chlebovou. Nevíte prosím čím to muže být?

    29.09.2013 19:14:03

    • vz
      vz

      Re: Dotaz ohledně domácího chleba

      skuste trochu vyladit vodu, řekl bych, že by mělo stačit malinko ubrat a bude to lepší

      29.09.2013 20:59:05

    • kissgw
      kissgw

      Re: Dotaz ohledně domácího chleba

      K dotazu: příčiny propadnutí chleba po upečení (tzv. ušák) mohou být v zásadě 2 ! Buď je těsto příliš řídké nebo příliš velké množství droždí nebo oba vlivy současně..., míval jsem stejný problém...., přeji hodně úspěchu! (na 500g mouky je maximální množství všech tekutin 350 ml a 7g sušených droždí)

      29.09.2013 21:40:34

    • balu
      balu

      Re: Dotaz ohledně domácího chleba

      na 99% příliš mnoho droždí.

      16.10.2013 10:53:11

  • Hana
    Hana

    Veka z pekárny- recept

    posílám ti recept co jsem měla v e-mailu snad to to dojde. H.

    18.09.2013 15:14:11

  • MirkaM.
    MirkaM.

    Pouzivam na veku uplne stejne ingredience, akorat ne tu citronovou stavu.
    Jaky to ma efekt? To jsem jeste nikdy neslysela.

    16.09.2013 17:10:11

Celkem záznamů: 11

Přidat příspěvek k článku Recept na veku z domácí pekárny krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.