Ohlásila se neočekávaná návštěva? Nemáte veku na chlebíčky? Žádný problém, podle FOTORECEPTU si upečeme veku doma, navíc je mnohem lepší než kupovaná.
Pokud nevlastníte domácí pekárnu, není třeba zoufat. Tento recept samozřejmě připravíte i bez ní, pouze musíte těsto důkladně rukama či vařečkou propracovat a nechat dobře vykynout. V takovém případě potřebujete trochu více času, ale výsledek by měl být téměř shodný.
V odměrce si odměříme 275 ml mléka. Mléko jako první nalijeme do míchací nádoby.
Na přípravu domácí veky potřebujeme 1 velké vejce. Nebo použijeme 2 malá vejce jako v našem případě. Vejce pouze do mléka v nádobě rozklepneme.
Nyní přilijeme 3 čajové lžičky oleje a 1 čajovou lžičku citronové šťávy.
Nyní, když jsme do míchací nádoby nalili již všechny tekutiny, přisypeme 500 g hladké mouky.
My jsme zvolili levý spodní roh a do něj jsme nasypali 2 čajové lžičky soli.
Aby těsto dobře kynulo, posypeme povrch mouky 0,5 čajové lžičky krupicového cukru.
Úplně nakonec vsypeme doprostřed mouky 2,5 čajové lžičky sušeného droždí.
Nyní máme vše připraveno, pekárnu zavřeme a nastavíme na program "těsto". U naší pekárny je dlouhý 1:50, přičemž prvních 20 minut pekárna zahřeje všechny suroviny na stejnou teplotu, což je na kynutá těsta ideální.
Po necelých 2 hodinách je tedy těsto krásně vypracované a vykynuté.
Těsto rozdělíme na 2 poloviny a vyválíme z něj dlouhé a úzké válečky, které necháme již na pečícím papíru na plechu alespoň další jednu hodinu kynout (ideálně pod utěrkou).
Vykynuté veky potřeme rozšlehaným vejcem. Troubu předehřejeme na 170 °C a pečeme přibližně 25 - 30 minut.
Upečené veky necháme nejlépe na roštu dobře vychladnout a můžeme je ihned použít.
Výhodou veky podle tohoto receptu je, že vydrží 2 - 3 dny měkká a stejně dobrá jako po upečení.
Veku krájíme na středně silné plátky šikmým řezem a mažeme pomazánkami, máslem a zdobíme podle chuti a dostupných surovin.
Voňavé domácí houstičky
(doba přípravy 2 hod )
Domácí briošky
(doba přípravy 2 hod )
Úžasné domácí rohlíky
(doba přípravy 2 h 30 min )
Recept na silvestrovské sýrové krekry krok za krokem
Máte rádi slané pečivo a hledáte zaručený recept, kterým překvapíte rodinu i přátele? Potom rozhodně vyzkoušejte tyto sýrové krekry z brynzy. Budete překvapeni, jak křehké mohou být.
autor admin_vareni
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena