Recept na velikonoční jidáše krok za krokem

Vyzkoušejte si krok za krokem přípravu tradičního velikonočního pečiva. Jidáše mohou být rozlišných tvarů, do těsta lze přidat rozinky a sypat je plátky mandlí. My je před podáváním jen pocukrovali, i tak byly výtečné!

Recept na velikonoční jidáše krok za krokem

1) Příprava surovin. 

Na jidáše si připravíme 500 g polohrubé mouky, 100 g másla, 3 lžíce cukru krupice, 1 balíček vanilkového cukru, 35 g droždí, 250 ml mléka, 2 vejce, 1 špetku soli a 1 citron. 

Na potření jidášů budeme potřebovat 1 rozšlehané vejce. Podle chuti můžeme do těsta přidat rozinky, na ozdobu použít mandlové plátky, nebo je jen sypat moučkovým cukrem. 

2) Část vlažného mléka dáme do mísy, přidáme lžičku cukru, rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek (asi 15 minut).

Vyzkoušejte také recept na velikonoční mazanec

 

3) Do vzešlého kvásku přilijeme zbytek vlahého mléka. 

4) Přidáme z dobře omytého citronu (chemicky neošetřeného) nastrouhanou kůru. Postačí 1,5 lžičky. 

5) Nakonec do těsta rozklepneme vejce, přilijeme rozpuštěné máslo a přisypeme mouku s cukrem, vanilkovým cukrem a špetkou soli. 

6) Těsto dobře prohněteme a snažíme se do něj vařečkou vhánět vzduch, podebírat zespodu.

Případně nám pomůže robot na míchání těsta. 

Vyzkoušejte také recept na velikonoční nádivku s kopřivami

 

7) Vypracované těsto poprášíme moukou a necháme pod utěrkou na teplém místě cca 30 - 45 minut kynout. 

8) Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. 

9) Těsto přemístíme na vál poprášený moukou a odkrajujeme z něj přibližně stejně velké kousky, které rozválíme do válečku a libovolně tvarujeme. 

Pletýnky vytvoříme tak, že váleček ve středu ohneme a jednoduše zapleteme, konce spojíme. Hotové jidáše necháme po vytvarování ještě 15 minut kynout. 

10) Velikonoční jidáše přesuneme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a podle libosti dozdobíme rozinkami nebo mandlovými plátky. 

Vyzkoušejte také recept na velikonočního beránka

 

11) Jidáše vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme cca 20 minut do zezlátnutí. 

12) Velikonoční jidáše před podáváním jemně pocukrujeme. Podáváme jako sváteční pečivo. 

Velikonoční jidáše a finanční náročnost

Za máslo, vejce a citron si započítáme 30 Kč, za ostatní suroviny 20 Kč. Základní recept na jidáše bez rozinek a mandliček nás tak vyjde na cca 50 Kč. 

Článek se mi líbí (Článek se líbí 3 lidem)
Michy autor článku:

Recept na velikonoční jidáše krok za krokem

Recepty: 3211


Komentáře k článku Recept na velikonoční jidáše krok za krokem

Celkový počet komentářů: 5
Celkový počet komentářů: 5
Celkem záznamů: 5
Přidat příspěvek k článku Recept na velikonoční jidáše krok za krokem
* Povinné pole

Píšeme jinde

  • Měly by děti ve školách jíst jinak a zdravěji?

    Měly by děti ve školách jíst jinak a zdravěji?

    Nutričně hodnotná strava je důležitá jako základ správného vývoje dítěte a jeho zdraví v dospělosti, s tím jistě všichni souhlasíme. Jak ale ovlivnit, zlepšit či obohatit stravování dětí ve školních jídelnách a jiných kolektivech?

  • Jak ulevit příliš namáhanému zraku?

    Jak ulevit příliš namáhanému zraku?

    Často sami sobě nevěnujeme příliš pozornosti, dokud se někde neobjeví problém. Stejně tak zdravé oči, především v mladším věku, většina z nás považuje za samozřejmost. Naše oči jsou však každý den vystavovány mnoha nepříznivým vlivům, ať je to všudypřítomný prach, vítr, pyly, monitor počítače, klimatizace nebo dlouhodobé vypětí díky soustředění.




přidat nový recept