Recept na velikonoční jidáše krok za krokem

Vyzkoušejte si krok za krokem přípravu tradičního velikonočního pečiva. Jidáše mohou být rozlišných tvarů, do těsta lze přidat rozinky a sypat je plátky mandlí. My je před podáváním jen pocukrovali, i tak byly výtečné!

Recept na velikonoční jidáše krok za krokem

1) Příprava surovin. 

Na jidáše si připravíme 500 g polohrubé mouky, 100 g másla, 3 lžíce cukru krupice, 1 balíček vanilkového cukru, 35 g droždí, 250 ml mléka, 2 vejce, 1 špetku soli a 1 citron. 

Na potření jidášů budeme potřebovat 1 rozšlehané vejce. Podle chuti můžeme do těsta přidat rozinky, na ozdobu použít mandlové plátky, nebo je jen sypat moučkovým cukrem. 

2) Část vlažného mléka dáme do mísy, přidáme lžičku cukru, rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek (asi 15 minut).

Vyzkoušejte také recept na velikonoční mazanec

 

3) Do vzešlého kvásku přilijeme zbytek vlahého mléka. 

4) Přidáme z dobře omytého citronu (chemicky neošetřeného) nastrouhanou kůru. Postačí 1,5 lžičky. 

5) Nakonec do těsta rozklepneme vejce, přilijeme rozpuštěné máslo a přisypeme mouku s cukrem, vanilkovým cukrem a špetkou soli. 

6) Těsto dobře prohněteme a snažíme se do něj vařečkou vhánět vzduch, podebírat zespodu.

Případně nám pomůže robot na míchání těsta. 

Vyzkoušejte také recept na velikonoční nádivku s kopřivami

 

7) Vypracované těsto poprášíme moukou a necháme pod utěrkou na teplém místě cca 30 - 45 minut kynout. 

8) Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. 

9) Těsto přemístíme na vál poprášený moukou a odkrajujeme z něj přibližně stejně velké kousky, které rozválíme do válečku a libovolně tvarujeme. 

Pletýnky vytvoříme tak, že váleček ve středu ohneme a jednoduše zapleteme, konce spojíme. Hotové jidáše necháme po vytvarování ještě 15 minut kynout. 

10) Velikonoční jidáše přesuneme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a podle libosti dozdobíme rozinkami nebo mandlovými plátky. 

Vyzkoušejte také recept na velikonočního beránka

 

11) Jidáše vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme cca 20 minut do zezlátnutí. 

12) Velikonoční jidáše před podáváním jemně pocukrujeme. Podáváme jako sváteční pečivo. 

Velikonoční jidáše a finanční náročnost

Za máslo, vejce a citron si započítáme 30 Kč, za ostatní suroviny 20 Kč. Základní recept na jidáše bez rozinek a mandliček nás tak vyjde na cca 50 Kč. 

Článek se mi líbí (Článek se líbí 4 lidem)
Michy autor článku:

Recept na velikonoční jidáše krok za krokem

Recepty: 3520


Komentáře k článku Recept na velikonoční jidáše krok za krokem

Celkový počet komentářů: 7
  • VendyS
    jidáše VendyS 13.04.2017 22:20:45

    u nás se dělají tyto " provazy " , nebo figurky /ptáčci/, točenice /šneci/, ale upečené se už necukrují, jsou krásně lesklé samy o sobě.. ze stejného těsta se dělá i velikonoční věnec a k němu se dělají malé figurky ptáčků, kytičky, mašličky, ty se pak bílkem přilepí na věnec..

  • lumik
    Komentář k článku Recept na velikonoční jidáše krok za krokem lumik 19.03.2017 14:32:41

    jen poznámka u nás se jidáše motají do uzlíku,takhle stáčíme odkrojky koblihového těsta a smažíme,jiný kraj jiný zvyk,jinak recept fajn

    • Re: Komentář k článku Recept na velikonoční jidáše krok za krokem spinner 20.03.2017 18:53:52

      ...prosím a " kde je to u nás " ???

      • Re: Re: Komentář k článku Recept na velikonoční jidáše krok za krokem Alena 12.04.2017 10:26:11

        Mně by taky zajímalo, kde je tak levno. Jen máslo v Brně a blízkém okolí stojí 39 korun. Peču je však každoročně taky. A

  • lumik
    Komentář k článku Recept na velikonoční jidáše krok za krokem lumik 24.03.2017 10:10:35

    v polabí

    • Re: Komentář k článku Recept na velikonoční jidáše krok za krokem spinner 24.03.2017 11:28:35

      ...díky za odpověď. Z toho kraje mám manželku (Semice,okr. NB). Ale oni doma spíž pekli řepánky. Ty jsem zase neznal já. :D

Celkem záznamů: 7
Přidat příspěvek k článku Recept na velikonoční jidáše krok za krokem
* Povinné pole

Píšeme jinde

  • Červená řepa - pro zdraví a sílu v době podzimu

    Červená řepa - pro zdraví a sílu v době podzimu

    Červená řepa je v našich podmínkách přirozeně se vyskytující plodinou a její přínos pro naše zdraví je ne-li opomíjený, pak určitě nedoceněný. Může snad za to fakt, že mnozí z nás ji neměli rádi jako děti? Možná, ale proč ji přehlížet i dál? Něco takového si tenhle malý podzimní zázrak určitě nezaslouží.

  • Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Rána už jsou mnohdy pěkně studená a někteří z nás, především pak děti, se už v těchto dnech zase potýkají s rýmou. Rýma dokáže být hodně nepříjemná, komu by se nelíbilo mít od ní aspoň jeden rok pokoj? Možná víme, jak na to. Už jste slyšeli o léčivé rostlince lidově zvané rýmovník? Ta se prý dokáže s rýmou pěkně vypořádat a vám od ní pomoci. Pojďme se tedy seznámit!




přidat nový recept