reklama
hledat uživatel
       

Recept na velikonoční jidáše krok za krokem

Vyzkoušejte si krok za krokem přípravu tradičního velikonočního pečiva. Jidáše mohou být rozlišných tvarů, do těsta lze přidat rozinky a sypat je plátky mandlí. My je před podáváním jen pocukrovali, i tak byly výtečné!

Recept na velikonoční jidáše krok za krokem

1) Příprava surovin. 

Na jidáše si připravíme 500 g polohrubé mouky, 100 g másla, 3 lžíce cukru krupice, 1 balíček vanilkového cukru, 35 g droždí, 250 ml mléka, 2 vejce, 1 špetku soli a 1 citron. 

Na potření jidášů budeme potřebovat 1 rozšlehané vejce. Podle chuti můžeme do těsta přidat rozinky, na ozdobu použít mandlové plátky, nebo je jen sypat moučkovým cukrem. 

2) Část vlažného mléka dáme do mísy, přidáme lžičku cukru, rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek (asi 15 minut).

Vyzkoušejte také recept na velikonoční mazanec

 

3) Do vzešlého kvásku přilijeme zbytek vlahého mléka. 

4) Přidáme z dobře omytého citronu (chemicky neošetřeného) nastrouhanou kůru. Postačí 1,5 lžičky. 

5) Nakonec do těsta rozklepneme vejce, přilijeme rozpuštěné máslo a přisypeme mouku s cukrem, vanilkovým cukrem a špetkou soli. 

6) Těsto dobře prohněteme a snažíme se do něj vařečkou vhánět vzduch, podebírat zespodu.

Případně nám pomůže robot na míchání těsta. 

Vyzkoušejte také recept na velikonoční nádivku s kopřivami

 

7) Vypracované těsto poprášíme moukou a necháme pod utěrkou na teplém místě cca 30 - 45 minut kynout. 

8) Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. 

9) Těsto přemístíme na vál poprášený moukou a odkrajujeme z něj přibližně stejně velké kousky, které rozválíme do válečku a libovolně tvarujeme. 

Pletýnky vytvoříme tak, že váleček ve středu ohneme a jednoduše zapleteme, konce spojíme. Hotové jidáše necháme po vytvarování ještě 15 minut kynout. 

10) Velikonoční jidáše přesuneme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a podle libosti dozdobíme rozinkami nebo mandlovými plátky. 

Vyzkoušejte také recept na velikonočního beránka

 

11) Jidáše vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme cca 20 minut do zezlátnutí. 

12) Velikonoční jidáše před podáváním jemně pocukrujeme. Podáváme jako sváteční pečivo. 

Velikonoční jidáše a finanční náročnost

Za máslo, vejce a citron si započítáme 30 Kč, za ostatní suroviny 20 Kč. Základní recept na jidáše bez rozinek a mandliček nás tak vyjde na cca 50 Kč. 


Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 7
  • VendyS
    VendyS

    u nás se dělají tyto " provazy " , nebo figurky /ptáčci/, točenice /šneci/, ale upečené se už necukrují, jsou krásně lesklé samy o sobě.. ze stejného těsta se dělá i velikonoční věnec a k němu se dělají malé figurky ptáčků, kytičky, mašličky, ty se pak bílkem přilepí na věnec..

    13.04.2017 22:20:45

  • lumik
    lumik

    Komentář k článku Recept na velikonoční jidáše krok za krokem

    v polabí

    24.03.2017 10:10:35

    • spinner
      spinner

      Re: Komentář k článku Recept na velikonoční jidáše krok za krokem

      ...díky za odpověď. Z toho kraje mám manželku (Semice,okr. NB). Ale oni doma spíž pekli řepánky. Ty jsem zase neznal já. :D

      24.03.2017 11:28:35

  • lumik
    lumik

    Komentář k článku Recept na velikonoční jidáše krok za krokem

    jen poznámka u nás se jidáše motají do uzlíku,takhle stáčíme odkrojky koblihového těsta a smažíme,jiný kraj jiný zvyk,jinak recept fajn

    19.03.2017 14:32:41

Celkem záznamů: 7

Přidat příspěvek k článku Recept na velikonoční jidáše krok za krokem