reklama
hledat uživatel
       

Velikonoční nádivka pokaždé jinak

Velikonoční nádivku připravuje každý po svém. Někdo přidává více masa, někdo ji doplňuje houbami, ale v žádné nechybí čerstvé bylinky. Může to být čerstvá petrželka, medvědí česnek, mladé kopřivy apod.

Recept na velikonoční nádivku s kopřivami krok za krokem

1) Na recept si připravíme maso (1/2 kg uzených žeber, 20 dkg uzeného královského bůčku, 20 dkg vepřové rolované plece). Dále budeme potřebovat: 7 rohlíků, 1/2 l polotučného mléka, 5 vajec, 25 g másla, 1 hrst čerstvých kopřiv, 1 lžíci čerstvé petrželky, muškátový oříšek, mletý pepř a sůl podle chuti.

Nejdříve uvaříme uzená žebra, potřebujeme na to asi 2 hodiny varu, aby maso odpadávalo od kosti. Uvaříme také uzený bůček a rolovanou plec (stačí vařit 1 hodinu). Maso z kostí obereme a společně s ostatním masem nakrájíme na kousky.

2) Rohlíky nakrájíme na kolečka nebo kostičky a zvlhčíme je vlažným mlékem. 

Vyzkoušejte také recept na velikonočního beránka

 

3) Vaječné žloutky oddělíme od bílků. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh.

4) Zelené bylinky (kopřiva, petrželka) opláchneme, necháme okapat a nasekáme.

5) Rohlíky rozmačkáme téměř na kaši, přidáme žloutky a koření. Podle chuti použijeme sůl, pepř a špetku muškátového oříšku.

Pozor, uzené maso bývá dost slané, proto raději se solí šetříme. Směs na velikonoční nádivku pořádně promícháme, přidáme i kousek rozpuštěného másla.

6) Přisypeme nakrájené maso a znovu promícháme.

7) Nakonec přidáme bílkový sníh, který zlehka vmícháme nadzvedváním vařečky, aby směs zůstala nadýchaná.

Vyzkoušejte také recept na velikonoční mazanec

 

8) Zapékací formu vymažeme máslem a velikonoční nádivku do ní rovnoměrně rozprostřeme.

9) Velikonoční nádivku pečeme 30 - 40 minut na 180 °C.

10) Upečenou velikonoční nádivku s mladými kopřivami nakrájíme a podáváme. Na talíři můžeme dozdobit zelenými bylinkami.

Takto připravená nádivka vyjde na 4 - 5 porcí. Je časově náročnější (vaření masa), ale finančně nás nevyjde zas tak draho, celý pekáček připravíme zhruba za 95 Kč.

Máme pro vás i další recepty na velikonoční nádivku - vyberte si!

Masová nádivka s chutí exotiky
(doba přípravy 2 hod )

Babiččina velikonoční nádivka
(doba přípravy 1 hod )

Velikonoční nádivka s kešu oříšky
(doba přípravy 1 h 30 min )

Jarní nádivka s kopřivami a dipem z červené řepy
(doba přípravy 1 h 15 min )

Žemlová nádivka s uzeným kuřetem
(doba přípravy )



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 8
  • Roman
    Roman

    Komentář k článku Recept na velikonoční nádivku s kopřivami krok za krokem

    Jo, každej máme na tohle jídlo jinej názor.

    Nicméně zapomíná se na to že je to původně jídlo chudých.

    Moje babička byla z velmi chudých poměrů. Tatínek jí umřel když byl malá. měla 4 sourozence a bydleli s maminkou v obecní rasovně.
    Nádivku na velikonoce, tzv " hlavičku " , dělali z masa z hlavy beránků, nebo kůzlat který jim bohatší sedláci dávali (zbyly jim)

    Protože toho masa nebylo moc, nastavovalo se máčeným chlebem, tvrdou houskou, a taky kopřivama. Vajec měli minimum, máslo žádné, snad trochu sádla. Mlíko jen kozí a šetřili si ho. Takže to máčeli ve vývaru z těch hlav

    Tuhle " hlavičku " babička dělala a ujišťuju vás, že ani uzené, ani máslo, ani nic jiného tam nebylo... přesto se ty recepty tady tomu babičinému nemůžou nikdy rovnat. Bohužel už tdy skoro 30 roků není...

    14.04.2019 07:54:41

  • jirina minovska
    jirina minovska

    usetrit na velikonocni nadivce

    Mate ale starosti,cpat se a nic pro potrebu nenasetrit.

    26.03.2016 16:39:38

  • Jozef Kubala
    Jozef Kubala

    Veľkonočná plnka- po vašom nadívka

    Ja robím podobne, lenže plnku pred pečením naporciujem do mikro sáčkov, sformujem na tvar knedlíka previažem v troch miestach špaagátom, varím nad parou cca 30 min., potom nechám vychladnúť , vyberiem zo sáčkov a do zlatista dopečiem s kurčaťom alebo s kačicou. Ku žíhľave pridám čerstvo nakrájaný medvedí cesnak. Skúste to a spomeniete si na mňa.

    22.04.2014 23:14:25

  • kutil
    kutil

    je to vyborné já přidávám jaště trochu sušené bedli

    21.04.2014 11:51:28

  • vavrjan
    vavrjan

    Stejný recept

    Mám stejný recept. Letos jsem přidal ještě sušené houby, které jsem tepelně předem připravil se žloutkem. Bylo to výborné.

    21.04.2014 11:05:28

  • Kiondlová
    Kiondlová

    Velikonoční nádivka s uzeným masem

    Klasika, dělám ji přesně tak jak je popsána.
    Skvělá!

    20.04.2014 13:07:36

  • lumik
    lumik

    Komentář k článku Recept na velikonoční nádivku s kopřivami krok za krokem

    my ji máme rádi s porkem

    16.04.2014 16:08:36

Celkem záznamů: 8

Přidat příspěvek k článku Recept na velikonoční nádivku s kopřivami krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.