reklama
hledat uživatel
       

Beránek - sváteční velikonoční dobrota

Velikonoční beránek patří mezi nejoblíbenější symboly Velikonoc. Peče se ze sladkého těsta a existuje nespočet druhů. Klasický biskupský beránek, piškotový, makový, tvarohový, kokosový, s čokoládovou polevou apod.

Recept na velikonočního beránka krok za krokem

1) Na biskupského velikonočního beránka si připravíme následující suroviny: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 balíček prášku do pečiva, 4 vejce a 1/2 hrnku mléka.

Dále budeme potřebovat bio citron, 1 lžíci kandované pomerančové kůry, 1 lžíci míchaného kandovaného ovoce, 1 lžíci sušených brusinek a 2 řady hořké čokolády.

2) Do mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva a pečlivě promícháme, přidáme cukr a nastrouhanou citronovou kůru z půlky citronu.

3) Mléko vlijeme do misky a společně s rozklepnutými vajíčky prošleháme.

Vyzkoušejte také recept na velikonoční mazanec

 

4) Vaječnou směs vlijeme do misky s moukou a dobře promícháme, vznikne nám hladké těsto na beránka.

5) Do těsta přisypeme kandované ovoce, překrájené brusinky a rozdrcenou čokoládu. Znovu dobře promícháme.

Vyzkoušejte také recept na velikonoční nádivku s kopřivami

 

5) Formu na beránka důkladně vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.

5) Těsto nalijeme do hlubší formy a následně přikryjeme. Formu položíme na plech a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C.

Velikonočního beránka pečeme zhruba 35 - 45 minut, záleží na velikosti formy. Já pekla v menší formě, takže stačilo 35 minut a z těsta vyšli 2 menší beránci.

6) Upečeného beránka vyjmeme z trouby, položíme na podložku a přikryjeme vlhkou utěrkou. Necháme chladnout. Díky této fintě nám půjde lépe vyklopit, pak už stačí jen lehce formou zatřást.

Beránka před úplným vychladnutím nestavíme, mohl by se nám rozlomit. Poté už stačí jen dozdobit. Můžeme pocukrovat, přidat mašličku ze stužky a pomocí rozinek a bílku přilepit očka.

7) Velikonočního beránka pečeme nejdříve v sobotu večer, aby nám do pondělí vydržel pěkně čerstvý.

Beránek podle tohoto fotoreceptu je nenáročný na přípravu a suroviny nás vyjdou zhruba na 55 Kč.



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 6
  • Sabu
    Sabu

    Komentář k článku Recept na velikonočního beránka krok za krokem

    nechybí tam tuk|??? znám podobný,ale ne mléko, ale smettana ke šlehání

    28.03.2016 20:56:20

  • Isabela
    Isabela

    Hezký den, zajímalo by mě, zda pečete na Velikonoce kromě beránka ještě něco speciálního? Já jsem teď objevila (sice to letos už nestihnu, ale příští rok se také hodí) krásnou formu na zajíčky a vajíčka. Koukněte zde: http://www.utc.cz/cs/forma-sil ikonvelikonocni-zajicvajicko6k skremova/342032p/. Co na ně říkáte? :)

    19.04.2015 15:45:50

  • Hrnčíř
    Hrnčíř

    jaké hrnky

    Dobrý den, budu vypadat asi hloupě, ale není mi jasné, jak velké hrnky se používají na tento recept. Půllitřák asi bude moc, tak tipuju hrnek o obsahu 0,25 litru.. Děkuji za vysvětlení. Přeji hezké Velikonoce

    20.04.2014 18:47:09

  • bela
    bela

    Předpokládám, že tam mmají být 4 vejce, které jsou na obrázku. U použitých surovin není jejich počet uveden.

    19.04.2014 17:23:26

Celkem záznamů: 6

Přidat příspěvek k článku Recept na velikonočního beránka krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.