reklama
hledat uživatel
       

Recept na cibulačku s vínem krok za krokem

1) Příprava surovin. 

Na cibulačku si připravíme 500 g cibule, 2 dl bílého suchého vína, 750 ml zeleninového nebo masového vývaru, 1 lžíci hladké mouky, 50 g másla, 2 bobkové listy a podle chuti sůl, mletý barevný pepř a celý kmín. 

K podávání budeme potřebovat bílé bagetky a strouhaný sýr (nejlépe čedar nebo ementál). 

2) Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. 

3) V hrnci rozehřejeme 50 g másla, vsypeme cibuli a na mírném plameni restujeme. 

Cibuli restujeme dlouho (cca 20 minut) za častého míchání, změkne, zmenší svůj objem a bude pěkně dohněda. 

4) Osmaženou cibuli zasypeme vrchovatou lžící hladké mouky a dobře promícháme. 

5) Za stálého míchání přilijeme bílé víno a necháme 2 - 3 minuty probublat. 

6) Základ na cibulačku zalijeme připraveným vývarem, osolíme, opepříme, přidáme bobkové listy a kmín. 

Cibulačku ještě poté vaříme na mírném ohni cca 30 minut. Na konci podle potřeby dochutíme. 

7) Hotová cibulačka s vínem je tak akorát hustá, má nazlátlou barvu a krásně voní. 

Na podávání si ještě připravíme na plátky nakrájené bagetky, které nasucho opečeme. 

8) Horkou cibulačku nalijeme do talířů, přidáme opečené bagetky, zasypeme strouhaným sýrem a ihned podáváme. 

Cibulačka s vínem a finanční náročnost

Na cibuli, víno, máslo a koření si započítáme cca 40 Kč. Bagetky a sýr nás vyjdou přibližně na 20 Kč. Dvě velké porce cibulačky s vínem si tak připravíme za cca 60 Kč. 



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 13
  • Lew Westline
    Lew Westline

    Ihned polévku nepodáváme!

    Zasypat sýrem ano, ale sýr je zapotřebí lehce grilovat, tak, aby změkl, lehce do hněda a táhl se na lžíci.
    Sýr lze nasypat na tousty a lehce do hněda grilovat a posléze toast s již bublajícím sýrem vložit do horké polévky. Lze také uložit horký toast do horké polévky a posypat sýrem, a pak teprve vše zapéct, nejlépe v kameninové misce. Podávat přímo z pece. Pak je to opravdová delikatesa!
    Jak by mohl někdo jíst cibulačko, s studeným nastrouhaným sýrem?

    22.07.2019 07:50:22

  • Bulda
    Bulda

    jindra je vti

    Probátum est. K.I

    21.07.2019 09:50:24

  • Anna
    Anna

    Klasika, která nezklame

    Na první pohled jednoduchá polévka, ale . . . Velmi důležité je opravdu důkladně podusit cibuli, to se nesmí uspěchat. Zkaramelizuje a polévka získá chuť i barvu. Jinak já dávám tymián. A takové ty řeči, že tam nepatří kmín, bujón, takový či onaký sýr, to už je na zvyklosti každé kuchařinky (nebo kuchaře).Toto nebo ono tam za žádných okolností nepatří, nebo " uveďte zdroj " , píšou takoví ti teoretici, co neumí aní sekyrkovou polévku a pletou si gurmána s gurmetem.

    20.07.2019 13:33:47

    • jiri
      jiri

      Re: Klasika, která nezklame

      Zdá se, že urážení by vám šlo. Doufám, že vaření není o nic horší. Chedar do francouzské polévky, to by vás Francouz hnal (bydleli jsme u Lyonu 5 let a vařit umím obstojně). Jen nemám rád ty Babicovy, když nemáš Gruyere, vraž tam Chedar. není to totéž.

      20.07.2019 22:03:16

    • Jindra Máslo
      Jindra Máslo

      Re: Klasika, která nezklame

      Cibule se smaží, ne dusí.

      21.07.2019 10:28:57

  • Jiri
    Jiri

    Je to naprosto klasická francouzská cibulačka. Ten sýr ale má být Gruyére a po posypání se lehce v trubě zapéká. Kmín tam nemá co dělat a ani masový vývar, jen bobkový list a zeleninový vývar. Bývá dobré uvést zdroj.

    19.07.2019 14:59:08

  • Mandiana
    Mandiana

    Právě jsme jí snědli a je naprosto výborná, jen jsme bohužel dali vývar z kostky. Taky jsme naředili vodou ke konci, jelikož to bylo velmi husté. Ale jinak naprosto skvělé. Recept ukládám a budu dělat častěji.

    21.01.2017 19:37:20

  • Béďa
    Béďa

    Komentář k článku Recept na cibulačku s vínem krok za krokem

    Po půlhodině varu nezbyde z elkahólu z vína vůbec nic, tak k čemu tam je? A vývar z kostky?

    15.01.2017 05:18:44

    • Michy
      Michy

      Re: Komentář k článku Recept na cibulačku s vínem krok za krokem

      Víno dodá polévce na chuti, není tam kvůli alkoholu. Vývar je samozřejmě ideální pravý, ať už ze zeleniny či masový. Z kostky lze použít, když není moc času na přípravu.

      15.01.2017 16:01:10

  • Jindra
    Jindra

    V receptu je chyba, má být 2 dl vývaru a 750 ml vína.

    13.01.2017 20:06:51

Celkem záznamů: 13

Přidat příspěvek k článku Recept na výbornou cibulačku s vínem krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.