reklama
hledat uživatel
       

Recept na rebarborový koláč krok za krokem

1) Těsto, rebarborová náplň a drobenka. Na jednotlivé části koláče si připravíme následující suroviny.

Na náplň budeme potřebovat 1 kg rebarbory, 6 lžiček kukuřičného škrobu, 150 g třtinového cukru a 1 lžičku mletého zázvoru.

Na drobenku si připravíme 220 g hladké mouky, 150 g třtinového cukru, 120 g másla, 1 lžičku mletého zázvoru, 2 lžičky mleté skořice a špetku soli.

Na těsto si připravíme 2 celá vejce, 2 žloutky, 1 kelímek kysané smetany, 1 balíček vanilkového cukru, 250 g hladké mouky, 180 g cukru krupice, 180 g másla, 1 lžičku prášku do pečiva, 1 lžičku jedlé sody a 1 lžičku soli.

2) Z rebarbory odřízneme konce a oloupeme. Rebarboru nakrájíme na 1 - 2 cm velké kousky.

3) K rebarboře přidáme třtinový cukr, kukuřičný škrob, zázvor a dobře promícháme.

Rebarboru necháme v klidu odstát a vrhneme se na přípravu drobenky a těsta.

4) V míse vyšleháme vejce, žloutky, cukr a zakysanou smetanu.

5) V jiné míse promícháme všechny sypké suroviny, přidáme na kousky nakrájené měkké máslo, lžíci vaječné směsi a vytvoříme drobivé těsto.

6) Po částech přidáváme vaječnou směs a mícháme, dokud nám nevznikne hladké těsto.

7) V jiné míse si připravíme drobenku. A to smícháním cukru, mouky, měkkého másla, zázvoru a skořice.

8) Směs pomocí prstů žmouláme.

9) Plech o velikosti 30 x 40 cm vyložíme pečícím papírem a 3/4 těsta na něj rozetřeme.

10) Na těsto poklademe rebarboru (bez puštěné vody) a po částech polijeme zbytkem těsta.

11) Nakonec rebarborový koláč posypeme drobenkou a vložíme co trouby vyhřáté na 170 °C. Koláč pečeme 45 - 50 minut, drobenka nám krásně zezlatoví.

12) Rebarborový koláč vyzkoušíme pomocí párátka či špejle, jestli je hotový. Špejli jednoduše zapíchneme do těsta, je-li suchá, máme upečeno.

13) Na talířku každý kousek koláče posypeme prosátým moučkovým cukrem a ozdobíme lístkem meduňky.

Rebarborový koláč necháme před krájením vychladnout, jinak má tendenci se rozpadat.

Rebarborový koláč a finanční náročnost

Rebarbora nás vyjde na 40 Kč, třtinový cukr 25 Kč, cukr krupice 3 Kč, máslo 48 Kč, hladká mouka 6 Kč, vejce 12 Kč, zakysaná smetana 15 Kč, mletý zázvor a skořice 10 Kč. Za kukuřičný škrob, vanilkový cukr, jedlou sodu, sůl a prášek do pečiva si připočítáme asi 7 Kč. Rebarborový koláč nás tak vyjde zhruba na 166 Kč. 

Tipy redakce na další recepty z rebarbory

Litý rebarborový koláč
(doba přípravy 1 hod )

Křehký rebarborový koláč
(doba přípravy 1 hod )

Snídaňový rebarborový koláč
(doba přípravy 25 min )

Jemný koláč s rebarborou a jahodami
(doba přípravy 1 hod )

Zapékaná rebarbora s drobenkou
(doba přípravy 1 hod )

Klasický rebarborový koláč z kynutého těsta
(doba přípravy 1 h 30 min )