reklama
hledat uživatel
       

Recept na rebarborový koláč krok za krokem

1) Těsto, rebarborová náplň a drobenka. Na jednotlivé části koláče si připravíme následující suroviny.

Na náplň budeme potřebovat 1 kg rebarbory, 6 lžiček kukuřičného škrobu, 150 g třtinového cukru a 1 lžičku mletého zázvoru.

Na drobenku si připravíme 220 g hladké mouky, 150 g třtinového cukru, 120 g másla, 1 lžičku mletého zázvoru, 2 lžičky mleté skořice a špetku soli.

Na těsto si připravíme 2 celá vejce, 2 žloutky, 1 kelímek kysané smetany, 1 balíček vanilkového cukru, 250 g hladké mouky, 180 g cukru krupice, 180 g másla, 1 lžičku prášku do pečiva, 1 lžičku jedlé sody a 1 lžičku soli.

2) Z rebarbory odřízneme konce a oloupeme. Rebarboru nakrájíme na 1 - 2 cm velké kousky.

3) K rebarboře přidáme třtinový cukr, kukuřičný škrob, zázvor a dobře promícháme.

Rebarboru necháme v klidu odstát a vrhneme se na přípravu drobenky a těsta.

4) V míse vyšleháme vejce, žloutky, cukr a zakysanou smetanu.

5) V jiné míse promícháme všechny sypké suroviny, přidáme na kousky nakrájené měkké máslo, lžíci vaječné směsi a vytvoříme drobivé těsto.

6) Po částech přidáváme vaječnou směs a mícháme, dokud nám nevznikne hladké těsto.

7) V jiné míse si připravíme drobenku. A to smícháním cukru, mouky, měkkého másla, zázvoru a skořice.

8) Směs pomocí prstů žmouláme.

9) Plech o velikosti 30 x 40 cm vyložíme pečícím papírem a 3/4 těsta na něj rozetřeme.

10) Na těsto poklademe rebarboru (bez puštěné vody) a po částech polijeme zbytkem těsta.

11) Nakonec rebarborový koláč posypeme drobenkou a vložíme co trouby vyhřáté na 170 °C. Koláč pečeme 45 - 50 minut, drobenka nám krásně zezlatoví.

12) Rebarborový koláč vyzkoušíme pomocí párátka či špejle, jestli je hotový. Špejli jednoduše zapíchneme do těsta, je-li suchá, máme upečeno.

13) Na talířku každý kousek koláče posypeme prosátým moučkovým cukrem a ozdobíme lístkem meduňky.

Rebarborový koláč necháme před krájením vychladnout, jinak má tendenci se rozpadat.

Rebarborový koláč a finanční náročnost

Rebarbora nás vyjde na 40 Kč, třtinový cukr 25 Kč, cukr krupice 3 Kč, máslo 48 Kč, hladká mouka 6 Kč, vejce 12 Kč, zakysaná smetana 15 Kč, mletý zázvor a skořice 10 Kč. Za kukuřičný škrob, vanilkový cukr, jedlou sodu, sůl a prášek do pečiva si připočítáme asi 7 Kč. Rebarborový koláč nás tak vyjde zhruba na 166 Kč. 

Tipy redakce na další recepty z rebarbory

Litý rebarborový koláč
(doba přípravy 1 hod )

Křehký rebarborový koláč
(doba přípravy 1 hod )

Snídaňový rebarborový koláč
(doba přípravy 25 min )

Jemný koláč s rebarborou a jahodami
(doba přípravy 1 hod )

Zapékaná rebarbora s drobenkou
(doba přípravy 1 hod )

Klasický rebarborový koláč z kynutého těsta
(doba přípravy 1 h 30 min )



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 2
  • jaciz
    jaciz

    Komentář k článku Recept na rebarborový koláč krok za krokem

    Zázvor jsem nahradila skořicí a přidala ji i do žmolenky (žmolenku jsem měla svoji od koláčů) Takže nám koláč chutnal :-)

    18.05.2015 20:33:29

  • v (tecka) vlachova
    v (tecka) vlachova

    Komentář k článku Recept na rebarborový koláč krok za krokem

    Těsto je fakt výborné, vláčné. Drobenku příště udělám podle sebe, moc moučná, ten hnědý cukr tam nechutnal tak dobře jak jsem doufala že bude. Jinak supr, díky

    14.05.2015 18:58:19

Celkem záznamů: 2

Přidat příspěvek k článku Recept na výborný rebarborový koláč krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.