Recept na růžičkovou kapustu s mandlemi, slaninou a parmazánem
1) Příprava surovin.
Na 4 porce budeme potřebovat 1 kg růžičkové kapusty, 250 ml smetany ke šlehání, 150 g anglické slaniny, 50 g strouhanky, 50 g parmazánu, 50 g mandlového másla, 30 g plátkových mandlí, 3 lžíce oleje, 1 lžíce citronové šťávy, sůl, pepř a máslo na vymazání zapékací mísy.
2) Růžičkovou kapustu omyjeme a očistíme. Očištěné kapustičky povaříme 5 minut ve vroucí vodě.

3) Na rozehřátém oleji s mandlovým máslem opražíme anglickou slaninu a plátky mandlí.

4) Přidáme kapustičky a opékáme necelých 5 minut.

5) Vše zalijeme smetanou, osolíme, opepříme a ještě krátce povaříme.
Pánev sundáme z ohně a vmícháme čerstvě vymačkanou citronovou šťávu.
6) Směs přemístíme do vymazané zapékací mísy.

7) Strouhanku promícháme s parmazánem a rovnoměrně ji nasypeme na kapustičky.
Vložíme na 20 minut do trouby vyhřáté na 200 °C. Poté snížíme teplotu na 180 °C a odkryté pečeme dalších 5 až 10 minut, aby parmazán se strouhankou lehce zezlátl.

8) Zapečenou růžičkovou kapustu s mandlemi a parmazánem podáváme jen tak samotnou.
Pokud jako přílohu zvolíme brambory, použijeme při vaření více smetany, aby nám vzniklo i trochu šťávy.
Zapečená růžičková kapusta a finanční náročnost
Růžičkovou kapustu, anglickou slaninu a mandlové máslo koupíme za 155 Kč. Smetana ke šlehání, parmazán a mandle nás budou stát 45 Kč. Za zbylé suroviny si započítáme 5 Kč.
4 porce zapečené růžičkové kapusty se slaninou, mandlemi a parmazánem tak připravíme za 205 Kč.