Recept na zapékané jahodové mističky krok za krokem

Ještě než skončí jahodová sezóna, vyzkoušejte námi prověřený recept na dezert z domácího listového těsta a čerstvých jahod. Výsledek je dokonalý!

Recept na zapékané jahodové mističky krok za krokem

1) Příprava surovin. 

Na 4 porce (4 zapékané mističky) budeme potřebovat 400 g nejlépe domácího listového těsta, 800 g jahod, 3 lžíce maizeny, 60 - 80 g třtinového cukru, 1 lžičku mleté skořice a podle chuti také 1 lžičku mletého zázvoru. 

Na potření si připravíme mléko a na posypání trochu třtinového cukru a špetku soli. Na vymazání formiček budeme potřebovat kousek másla. 

2) Jahody očistíme, překrájíme na čtvrtky, menší jahody můžeme nechat celé. Přisypeme cukr a maizenu. 

3) Jahodovou náplň nezapomeneme okořenit (skořice, zázvor), vše promícháme, případně maličko promačkáme šťouchadlem na brambory nebo jen vidličkou. 

Vyzkoušejte také recept na domácí jahodovou bublaninu

 

4) Listové těsto rozválíme na cca 3 - 4 mm silný plát. 

5) Z vyváleného listového těsta vykrojíme pomocí menší dortové formy kola, musí být dostatečně velká, aby nám pokryla dno i strany zapékacích mističek. 

6) Dále vykrojíme malá kola (pomocí skleničky), ta nám poslouží k překrytí náplně. 

7) Zapékací mističky jemně vymažeme máslem, vložíme větší kolo a pomocí prstů pěkně upěchujeme na dno i do stran. 

8) Každou zapékací mističku bohatě naplníme jahodovou směsí a překryjeme menším kolečkem listového těsta.

Okraje přimáčkneme a přebytečné těsto můžeme pomocí nože seříznout. 

9) Vrch mističek potřeme mlékem, posypeme třtinovým cukrem promíchaným se špetkou soli a propícháme vidličkou. 

10) Připravené listové mističky vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme cca 30 minut, až je povrch zlatavý. 

11) Zapečené jahodové mističky ihned po upečení podáváme jako teplý dezert. Pozor, jahody jsou uvnitř velmi horké! 

Zapékané jahodové mističky a finanční náročnost

Domácí listové těsto nás přijde přibližně na 35 Kč. Za suroviny na náplň si započítáme 65 Kč. Čtyři porce jahodového dezertu nás tak vyjdou na pouhých 100 Kč. 

Článek se mi líbí (Článek se líbí 2 lidem)
Michy autor článku:

Recept na zapékané jahodové mističky krok za krokem

Recepty: 3520

Fotografie článku: Recept na zapékané jahodové mističky krok za krokem

Recepty ke článku


Komentáře k článku Recept na zapékané jahodové mističky krok za krokem

Přidat příspěvek k článku Recept na zapékané jahodové mističky krok za krokem
* Povinné pole

Píšeme jinde

  • Červená řepa - pro zdraví a sílu v době podzimu

    Červená řepa - pro zdraví a sílu v době podzimu

    Červená řepa je v našich podmínkách přirozeně se vyskytující plodinou a její přínos pro naše zdraví je ne-li opomíjený, pak určitě nedoceněný. Může snad za to fakt, že mnozí z nás ji neměli rádi jako děti? Možná, ale proč ji přehlížet i dál? Něco takového si tenhle malý podzimní zázrak určitě nezaslouží.

  • Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Rána už jsou mnohdy pěkně studená a někteří z nás, především pak děti, se už v těchto dnech zase potýkají s rýmou. Rýma dokáže být hodně nepříjemná, komu by se nelíbilo mít od ní aspoň jeden rok pokoj? Možná víme, jak na to. Už jste slyšeli o léčivé rostlince lidově zvané rýmovník? Ta se prý dokáže s rýmou pěkně vypořádat a vám od ní pomoci. Pojďme se tedy seznámit!




přidat nový recept