Recept na zelňačku s klobásou krok za krokem

Recept na klasickou zelňačku, ve které nechybí klobása, uzené maso a mletá paprika. Polévka, která skvěle zahřeje i zasytí. Podle podrobného fotopostupu ji zvládne každý.

Recept na zelňačku s klobásou krok za krokem

1) Příprava surovin.

Na zelňačku budeme potřebovat 500 g kyselého zelí, 2 - 3 brambory, 1 větší cibuli, 1 pikantní klobásu, kousek uzeného masa, 2 l vody, sůl a koření (celý barevný pepř, bobkový list, mletou sladkou papriku a celý kmín). Na zahuštění budeme potřebovat jíšku připravenou z kousku másla a hladké mouky, případne použijeme jíšku hotovou. 

Zelňačka s klobásou

2) Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky. 

Zelňačka s klobásou

3) Zelí překrájíme. 

Zelňačka s klobásou

4) Brambory dáme do hrnce, zalijeme vodou a společně s trochou kmínu a soli uvaříme doměkka. 

Uvařené brambory scedíme, vývar si ponecháme. 

Zelňačka s klobásou

5) Zelí dáme do jiného hrnce, zalijeme přibližně 1,5 l vody, přidáme 2 - 3 bobkové listy a pár kuliček celého pepře. 

Zelí povaříme 30 minut, až je měkké. Kuličky pepře a bobkový list vyjmeme. 

Zelňačka s klobásou

6) Klobásu nakrájíme na kostičky, stejně tak kousek uzeného. 

Zelňačka s klobásou

7) Ve velkém hrnci nejprve osmahneme klobásu, která nám pustí tuk. Přidáme cibuli, uzené a pár minut restujeme. 

Zelňačka s klobásou

8) Do základu na zelňačku vsypeme mletou sladkou papriku a krátce za stálého míchání orestujeme, až se rozvoní.

Ale pozor, papriku nesmíme spálit, polévka by byla hořká!

Zelňačka s klobásou

9) Přidáme zelí i s vodou a vývar z brambor. Zelňačku dobře promícháme, dochutíme solí a pepřem. Přidáme uvařené brambory. 

Zelňačka s klobásou

10) Nakonec zelňačku zahustíme hotovou jíškou do požadované hustoty a provaříme. 

Zelňačka s klobásou

11) Zelňačku s klobásou podáváme horkou s chlebem či jiným pečivem. 

Polévka chutná nejlépe na druhý den, chutě se přes noc příjemně proleží a spojí. 

Zelňačka s klobásou

Zelňačka s klobásou a finanční náročnost

Za zelí, cibuli, brambory, veškeré koření a jíšku si započítáme cca 40 Kč. Větší dobrá klobása nás vyjde asi na 25 Kč, kousek uzeného na 30 Kč. Hrnec zelňačky (zhruba 6 porcí) nás bude stát 95 Kč. 

Článek se mi líbí (Článek se líbí 9 lidem)
Michy autor článku:

Recept na zelňačku s klobásou krok za krokem

Recepty: 3479


Komentáře k článku Recept na zelňačku s klobásou krok za krokem

Celkový počet komentářů: 14
  • Stačí 1 hrnec :) Petra 10.02.2016 14:11:21

    Chuťově určitě moc dobrá, o tom žádná :) Ale přijde mi zbytečné používat na to 3 hrnce. Zvolila bych jiný postup, který na chuti neubere - cibuli s masem (klobása, uzené..) osmahnout v hrnci, přidat červenou papriku a brambory na kostičky, zalít vodou/vývarem. Až jsou brambory měkké, tak přidat zelí-dávám i s nálevem.

    • lumik
      Re: Stačí 1 hrnec :) lumik 10.02.2016 15:29:35

      naprostý souhlas,jen na konec přidám smetanu

      • lumik
        Re: Re: Stačí 1 hrnec :) lumik 11.02.2016 12:06:05

        zelí vařím nejdřív,pak po chvilce přidám brambory,

        • Re: Re: Re: Stačí 1 hrnec :) Jirka 21.04.2017 14:04:44

          Přesně tak. Začne se cibulovou jíškou, ta se obarví paprikou, nechá 10 s zasmažit a hned naředí vodou, po rozšlehání se přidá uzené na kostky, po chvíli, podle tuhosti uzeného, brambory, pak teprve zelí, nakonec klobása, ta se nemusí restovat, koření. Má to tu výhodu, že se brambory nerozvaří a nerozdrtí, když se polévkou míchá, jsou hezky zatažené a akorát na skus. Jen se musí hlídat dno, aby se jíška nepřichytávala. Kdo chce smetanu musí ve finále trochu odebrané vychladlé polévky vmíchat do smetany a pak vmíchat do odstavené polévky. Stačí jeden hrnec. I když mám jiný názor než autorka, oceňuji odvahu jít s kůží na trh a úsilí s obrazovou dokumentací. J

      • Re: Re: Stačí 1 hrnec :) Petra 17.02.2016 11:47:56

        lumiku, já to napsala jen tak letem světem, i když smetanu teda nedávám... ale to je na každém.... jenom bych vážně nikoho nenaváděla k tomu, používat na 1 polévku 3 hrnce.... :)

    • Michy
      Re: Stačí 1 hrnec :) Michy 10.02.2016 19:19:48

      A zelí již nevaříte?

  • Komentář k článku Recept na zelňačku s klobásou krok za krokem Lau 21.04.2017 11:28:23

    Brambory se musi vzdy varit zvlast jinak ztvrdnou

  • ? Tom 01.05.2016 12:09:31

    Dělat polévku ve třech hrncích je úchylárna, paní autorko!!!

  • různé postupy Anna 16.02.2016 11:09:20

    Každý má "svůj " recept na zelňačku. Já jí vařím podle letitého rodinného receptu. Uzené vařím se zelím (i s nálevem a kořením). Zvlášť si udělám cibuli, nakrájenou klobásu (aby se rozvoněla), přidám papriku a přidám do zelí. Zahustím jíškou a nakonec uvařené brambory i s vývarem. Povařím, aby se chutě pěkně promísily a až na talíři přidávám kysanou smetanu. Pokud se nechá zelňačka rozležet do druhého dne, to je teprve pochoutka.

  • Stačí 1 hrnec :) Petra 10.02.2016 14:09:44

    Chuťově určitě moc dobrá, o tom žádná :) Ale přijde mi zbytečné používat na to 3 hrnce. Zvolila bych jiný postup, který na chuti neubere - cibuli s masem (klobása, uzené..) osmahnout v hrnci, přidat červenou papriku a brambory na kostičky, zalít vodou/vývarem. Až jsou brambory měkké, tak přidat zelí-dávám i s nálevem.

  • Recept na zelňačku s klobásou krok za krokem Fogy 07.02.2016 09:44:05

    Po vyzkoušení tohoto receptu, musím konstatovat, že se jedná o jedno z překvapivě chutných a sytých pokrmů, které jsem si vyzkoušel. Jsem ve vaření úplný začátečník, ale recepty od paní Michy, mne zatím velmi inspirovaly, a pokud je nepoužiji tak si je alespoň rád čtu. Tímto příspěvkem jí chci i velmi poděkovat. Fogy

Celkem záznamů: 14
Přidat příspěvek k článku Recept na zelňačku s klobásou krok za krokem
* Povinné pole

Píšeme jinde

  • Jídlo jako prostředek ke zpomalení stárnutí

    Jídlo jako prostředek ke zpomalení stárnutí

    Jídlo dokáže prodloužit mládí. Nevěříte? Vše záleží pouze na vás a na tom, jak tomu přizpůsobíte svůj jídelníček. Výběr potravin, jejich energetická hodnota a množství jídla - to všechno má na naše tělo a jeho stav zásadní vliv.

  • Jak správně prát?

    Jak správně prát?

    Umět si vyprat oblečení, zní jako samozřejmost, kterou musí zvládnout každý. Aby si prádlo zachovalo co nejdéle původní barvu a tvar, je zapotřebí, to dělat správně. Poradíme, jak na to.




přidat nový recept