reklama
hledat uživatel
       

Polévka je grunt a zelňačka patří k nejlepším!

Zelňačka patří mezi klasiku české kuchyně. Je to polévka velmi sytá, voňavá a doslova vás postaví na nohy - po návratu z akce, kde se více popíjelo, ale také po náročné lyžovačce. Vydatná polévka zejména v zimním období nesmí chybět!

Recept na zelňačku s uzeným masem krok za krokem

1) Na základ polévky si připravíme 1 kg uzených kostí, 2 - 3 velké brambory, 0,5 kg kysaného zelí a velkou cibuli. Dále budeme potřebovat tuk, sůl, mletý černý pepř, nové koření, bobkový list, mletou sladkou papriku, hladkou mouku a vodu.

2) Uzené kosti vložíme do hrnce, zalijeme vodou a dáme vařit doměkka. Kosti vaříme asi 1 hodinu, až nám bude maso odpadávat od kosti. Uvařené kosti vyjmeme, necháme vychladnout a maso důkladně obereme.

3) Zelí scedíme, překrájíme a dáme vařit do vývaru z uzených kostí. Zelí vaříme 10 - 15 minut.

4) Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kostičky, vsypeme do hrnce, přidáme lžičku soli a uvaříme doměkka. Brambory vaříme vždy zvlášť, nikdy je nepřidáváme k zelí, protože by nasály kyselost a nezměkly by.

5) K měkkému zelí přidáme obrané maso, vlijeme uvařené brambory i s vodou a společně povaříme. Zelňačku osolíme a opepříme, přidáme mleté nové koření a bobkový list. Zelňačku s uzeným masem krátce povaříme.

6) V tuto chvíli už jen zbývá zelňačku zahustit. Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobné kostičky a osmahneme na oleji (sádle). Osmaženou cibulku zaprášíme mletou paprikou, promícháme a nakonec přidáme 1 - 2 lžíce hladké mouky. Stále mícháme. Přilijeme trochu horké vody, vznikne nám jíška, kterou přilijeme do zelné polévky.

7) Zelňačku necháme krátce povařit, stačí 5 - 7 minut. Pokud bychom chtěli zelňačku krémovější, přidáme kelímek zakysané smetany.

8) Zelňačku s uzeným masem nalijeme do misek nebo hlubokých talířů a podáváme s čerstvým chlebem. Nejlépe však chutná druhý až třetí den.



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 5
  • kozorohpav
    kozorohpav

    Komentář k článku Recept na zelňačku s uzeným masem krok za krokem

    Rozhodně víc česneku

    19.04.2018 14:19:12

  • Ramona
    Ramona

    Podle mého bych tam dala velký stroužek rozetřeného česneku,vařím 3 l hrnec a bez něho je to mdlé chuti ...jinak super recept brambory vařím také zvláštˇ ,ale ve slupce,jsou více soudržné...:-)

    07.12.2016 18:17:27

  • lumik
    lumik

    Komentář k článku Recept na zelňačku s uzeným masem krok za krokem

    konečně někdo ví,že se horká jíška dává do chladného vývaru nebo vody ,studená do horkého vývaru,

    31.05.2014 05:41:46

  • Petřík
    Petřík

    Komentář k článku Recept na zelňačku s uzeným masem krok za krokem

    Jíška, pokud je horká se zalévá studenou vodou.
    Je lépe si udělat jíšku o něco dřív a nechat ji vystydnout,
    nebudou se tvořit hrudky.

    30.05.2014 22:04:50

  • lumik
    lumik

    Komentář k článku Recept na zelňačku s uzeným masem krok za krokem

    jíška nevznikne po přidání vody

    31.01.2014 16:32:11

Celkem záznamů: 5

Přidat příspěvek k článku Recept na zelňačku s uzeným masem krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.