reklama
hledat uživatel
       

Recept na zelné závitky plněné mletým masem krok za krokem

Zelné závitky jsou oblíbeným jídlem nejen u nás, ale i v mnoha jiných zemích. Najdeme je například v kuchyni turecké, srbské, ukrajinské, švédské nebo polské. Závitky v našem receptu jsou plněny mletým vepřovým masem a zalité smetanou.

Recept na zelné závitky plněné mletým masem

1) Příprava surovin. 

Na 6 zelných závitků budeme potřebovat hlávku zelí, 580 g mletého vepřového masa, 50 g másla, 2 vejce, 2 cibule, 1 kelímek smetany na vaření, ½ lžičky mleté sladké a ½ lžičky pálivé papriky, majoránku, tymián, sůl a pepř.

2) Ze zelí vykrojíme část košťálu a celou hlávku pár minut povaříme ve vodě.

Zelné listy tak krásně změknou a půjdou lehce oddělit, aniž by se zbytečně trhaly.

3) Ze zelí oddělíme 6 listů a seřízneme tvrdý košťál.

4) Mleté maso smícháme s vejci a nadrobno nakrájenou cibulí.

5) Ochutíme solí, pepřem, tymiánem a majoránkou.

6) Zelné listy plníme masovou směsí a zavineme.

Kraje listů přehneme a klademe do vymazané zapékací mísy. Aby se závitky nerozbalily, pokládáme je přehnutou částí dolů.

7) Na každý závitek položíme plátek másla a pečeme 30 minut v troubě vyhřáté na 200 °C.

8) Jakmile začnou závitky zlátnout, přelijeme je smetanou, ve které jsme rozmíchali sladkou i pálivou papriku.

Zelné závitky plněné mletým masem pečeme dalších 15 minut.

9) Zelné závitky plněné mletým masem podáváme s vařenými brambory nebo bramborovou kaší.

Zelné závitky plněné mletým masem a finanční náročnost

Mleté maso a zelí koupíme asi za 100 Kč. Ostatní suroviny pořídíme za 45 Kč. Tři porce zelných závitků plněných mletým masem tak uvaříme za 145 Kč.


Přidat příspěvek k článku Recept na zelné závitky plněné mletým masem krok za krokem