Recept na živáňskou pečeni krok za krokem

Živáňská pečeně je pokrm slovenské kuchyně, který má spoustu variant. Klasická příprava spočívá v kombinaci vepřového, jehněčího a hovězího masa, které se napíchá na jehlu a pomalu rožní. Ne každý si může tuto přípravu dovolit, proto si dnes připravíme levnější živáňskou pečeni v troubě.

Recept na živáňskou pečeni krok za krokem

1) Příprava surovin. 

Na živáňskou pečeni budeme potřebovat 3 plátky krkovice, 3 plátky anglické slaniny, 1 klobásu, 2 menší nebo 1 velkou cibuli, 8 brambor a olej. Z koření si nachystáme sůl, pepř a mletou sladkou papriku. 

2) Krkovičku si lehce naklepeme hřbetem dlaně. Maso osolíme, opepříme, vetřeme do něj sladkou papriku.

Vyzkoušejte také recept na slovenské halušky s brynzou

 

3) Krkovičku potřeme olejem a necháme alespoň 2 hodiny uležet v lednici.

4) Brambory a cibuli oloupeme a spolu s klobásou nakrájíme na kolečka.

5) Z alobalu ustřihneme 3 čtverce a potřeme je olejem. Na alobal rozdělíme brambory, které osolíme a opepříme.

6) Na brambory položíme plátky krkovičky.

7) Na každý kousek masa položíme plátek anglické slaniny a kolečka cibule.

8) Jako poslední použijeme nakrájenou klobásu.

9) Alobal zabalíme postupně do dvou vrstev, aby při pečení nevytekla šťáva.

Takto připravené balíčky s živáňskou pečení přendáme na plech a pečeme nejprve 40 minut v troubě předehřáté na 200 °C. Poté troubu zeslabíme na 160 °C a necháme 20 minut dopéct.

10) Po hodině pečení necháme alobal chvíli zchladnout a opatrně rozbalíme. Živáňskou pečeni podáváme se zeleninovými saláty jako hlavní chod. 

Živáňská pečeně a finanční náročnost

Krkovice nás vyjde zhruba na 50 Kč. 3 velké plátky anglické slaniny, klobása a cibule nás bude stát 20 Kč. Koření a olej 5 Kč, brambory asi 10 Kč. Živáňská pečeně pro 3 osoby nás vyjde asi na 85 Kč.

Článek se mi líbí (Článek se líbí 6 lidem)
autor článku:

Recept na živáňskou pečeni krok za krokem

Recepty: 56

Fotografie článku: Recept na živáňskou pečeni krok za krokem

Recepty ke článku


Komentáře k článku Recept na živáňskou pečeni krok za krokem

Celkový počet komentářů: 3
Celkem záznamů: 3
Přidat příspěvek k článku Recept na živáňskou pečeni krok za krokem
* Povinné pole

Píšeme jinde

  • Barevná typologie - jak zvýraznit své přednosti?

    Barevná typologie - jak zvýraznit své přednosti?

    Barevnou typologii využijeme při výběru oblečení, šperků, líčení či při volbě barvy vlasů, zatoužíme-li po změně. Vhodným výběrem doplňků můžeme potlačit své nedostatky a naopak zvýraznit přednosti.

  • Jak se bránit vysokým nákladům za léky?

    Jak se bránit vysokým nákladům za léky?

    Také se vám často stává, že vyjdete z lékárny s pár krabičkami léků, ale vaše peněženka je o poznání lehčí? Nesete si většinou jen běžné kapky do nosu nebo sirup proti kašli, ale přesto se nestačíte divit, kolik peněz v lékárně necháváte, a částky za stejné léky se vám zdají stále vyšší?




přidat nový recept