reklama
hledat uživatel
       

Recept na živáňskou pečeni krok za krokem

Živáňská pečeně je pokrm slovenské kuchyně, který má spoustu variant. Klasická příprava spočívá v kombinaci vepřového, jehněčího a hovězího masa, které se napíchá na jehlu a pomalu rožní. Ne každý si může tuto přípravu dovolit, proto si dnes připravíme levnější živáňskou pečeni v troubě.

Recept na živáňskou pečeni krok za krokem

1) Příprava surovin. 

Na živáňskou pečeni budeme potřebovat 3 plátky krkovice, 3 plátky anglické slaniny, 1 klobásu, 2 menší nebo 1 velkou cibuli, 8 brambor a olej. Z koření si nachystáme sůl, pepř a mletou sladkou papriku. 

2) Krkovičku si lehce naklepeme hřbetem dlaně. Maso osolíme, opepříme, vetřeme do něj sladkou papriku.

Vyzkoušejte také recept na slovenské halušky s brynzou

 

3) Krkovičku potřeme olejem a necháme alespoň 2 hodiny uležet v lednici.

4) Brambory a cibuli oloupeme a spolu s klobásou nakrájíme na kolečka.

5) Z alobalu ustřihneme 3 čtverce a potřeme je olejem. Na alobal rozdělíme brambory, které osolíme a opepříme.

6) Na brambory položíme plátky krkovičky.

7) Na každý kousek masa položíme plátek anglické slaniny a kolečka cibule.

8) Jako poslední použijeme nakrájenou klobásu.

9) Alobal zabalíme postupně do dvou vrstev, aby při pečení nevytekla šťáva.

Takto připravené balíčky s živáňskou pečení přendáme na plech a pečeme nejprve 40 minut v troubě předehřáté na 200 °C. Poté troubu zeslabíme na 160 °C a necháme 20 minut dopéct.

10) Po hodině pečení necháme alobal chvíli zchladnout a opatrně rozbalíme. Živáňskou pečeni podáváme se zeleninovými saláty jako hlavní chod. 

Živáňská pečeně a finanční náročnost

Krkovice nás vyjde zhruba na 50 Kč. 3 velké plátky anglické slaniny, klobása a cibule nás bude stát 20 Kč. Koření a olej 5 Kč, brambory asi 10 Kč. Živáňská pečeně pro 3 osoby nás vyjde asi na 85 Kč.

Další recepty, které doporučujeme vyzkoušet

Živáňská
(doba přípravy 1 h 30 min )

Vepřová pečeně zapečená s bramborem ve smetaně
(doba přípravy 1 h 15 min )

Pečené kuře na pivu
(doba přípravy 1 h 15 min )

Pečené žemlové knedlíčky
(doba přípravy 1 hod )

Pečené masové koule
(doba přípravy 1 hod )

 



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 9
  • Mirek
    Mirek

    živánka se nedělala na jehle jak píše autor, ale na louce za domem. V dolíku se uděla ohýnek, sešla se společnost přátel z okolí nebo jen rodina a posléze do žhavých uhlíků v dolíku se zabalilo do alobalu maso, brambor, zelenina. Balíčků bylo pro každého jeden. Zasypalo se to hlínou a přátelé se bavili u kytary ještě cca 20 minut, a poté se rozprostřela dobrota každemu jednotlivci. Tohle je pravá živánka.

    06.07.2019 11:41:22

  • Pavel
    Pavel

    Jak jí dělám já :-)

    Do starého litinového pekáče dejte od každého masa kousek ,, podle potřebyˇˇ ale pouze ( zvěřinu, vepřové, hovězí, skopové ) A spousty kořeněné zeleniny, kterou předem v pekáči předsmažíme. Jen ty brambory si udělejte předem v popelu a když to nelze jinak, obalte alobalem a přidejte kousek špeku a pečte. Až maso změkne, přidejte brambory,česnek, harissu a třeba směs na živáňskou. Vše povařte a okořeníte dle potřeby a je hotovo :-) Já to dělám nad ohněm a všichni se jen olizují. Jen to skopové dobře odblaňte, aby to citlivky necítili, nám to nevadí. Nedovedu si třeba představit čivabčiči aby tam nebylo cítit skopové :-)))

    01.07.2019 14:52:38

  • Fero
    Fero

    Komentář k článku Recept na živáňskou pečeni krok za krokem

    Poďme robit Goja!
    Ingredience:
    1 kg brambor
    200 g polohrubé mouky
    2 cibule, pokrájené na drobno
    1 paličku česneku
    1 vejce
    2 lžíce sušené majoránky
    sůl, pepř a kmín na dochucení
    1 sklenici světlého piva na podlévání jelítek při pečení, nebo (záleží na vás)
    2 lžíce sádla či oleje na vymazání pekáče.

    Ingredience
    1 kg brambor
    200 g polohrubé mouky
    2 cibule, pokrájené na drobno
    1 paličku česneku
    1 vejce
    2 lžíce sušené majoránky
    sůl, pepř a kmín na dochucení
    1 sklenici světlého piva na podlévání jelítek při pečení, nebo (záleží na vás)2 lžíce sádla či oleje na vymazání pekáčeBrambory Cibule Česnek VejcePříprava jídla1. Střívka pečlivě vyčistěte pod tekoucí vodou – i v případě, že jste sehnali už vyčištěná. Běžnější jsou dnes střívka umělá, ale přírodní varianta nemá chybu! Nevyčištěná je třeba řádně vydrhnout solí.2. Brambory nastrouhejte na hrubším struhadle a nechte chvíli stát. Vylouženou vodu slijte. Osolte, opepřete a vmíchejte mouku, vejce, oloupaný a rozdrcený česnek, cibuli, kmín i majoránku.3. Pomocí lžičky plňte směsí propláchnutá střívka. Tady rozhodně není na škodu mít co nejpočetnější družinu pomocníků...4. Naplněné střívko zavažte nití nebo upevněte špejlí, podobně jako jitrnice nebo jelítka. Jestli máte zkušenosti ze zabijačky, určitě se vám teď budou hodit.5. Správná Goja by měla měřit zhruba půl metru a být hezky naducaná. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 C. Jelítka naklaďte na pekáč, podlijte částí piva (nebo pekáč vymažte tukem) a pečte asi 45 minut.6. Během pečení podlévejte a potírejte zbylým pivem (pokud jste ho nepoužili, pak tukem). Jelítka můžete během pečení obrátit. Před podáváním je nakrájejte na asi deseticentimetrové kousky.A žerem. :-)

    29.06.2019 08:47:06

  • breberka
    breberka

    živáňská pečeně

    Tak to teda čučim!!!!25.-Kč na osobu??

    28.06.2019 16:48:10

  • Jirka.
    Jirka.

    Živáňská.

    Je to výborý pokrm a lze jej doplnit i zvěřinou. Tu jsme nejčastěj na vojně! :)

    02.05.2017 07:28:51

    • Fero
      Fero

      Re: Živáňská.

      Na vojně? A kde ? V ČSLA Co já si pamatuji tak je v neděli byl řízek ale jinak nic moc kromě Kádečka. Na vojně byla jediná pochutina a to chleba ze sádlem a cibulí jenže to jste si musel sehnat to nedávali.

      29.06.2019 08:42:22

  • Helena Velková
    Helena Velková

    Živáňská

    Vypadá velmi dobře

    01.05.2017 00:46:02

Celkem záznamů: 9

Přidat příspěvek k článku Recept na živáňskou pečeni krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.