reklama
hledat uživatel
       

Používají se z ní zelené listy jako salát, a kořen se připravuje dušený na másle s chlebem. Řeřicha se dříve přidávala do bramborového salátu a usekaná na vajíčka. Kdysi se dávala i do staročeských koblih, přidávala se do jídel, ne kvůli své chuti, ale kvůli zdraví, protože ji považovali za prospěšnou celému tělu. Řeřicha také patří do té skupiny potravin, která bojuje proti rakovině.

Spolu s brokolicí, kapustou, zelím a růžičkovou kapustou obsahují beta-karoten a vitamin C. které brání zhoubnému bujení. Lékaři dokonce zjistili, že pravidelné zařazení řeřichy a ostatních brukvovitých zelenin do stravy opravdu snižuje možnost rakoviny tlustého střeva. Také bylo zjištěno, že lidé, kteří jedí vůbec mnohem častěji tuto zeleninu nejsou téměř vůbec tomuto riziku vystaveni. Řeřichu, která roste divoce nikdy nesbíráme. Může být nositelem viru listerióza, i doma rostoucí řeřichu vždy pečlivě omýváme. V medicíně se řeřicha používá k léčení ledvinových nemocí a jaterních poruch.

ŘEŘICHA SETÁ

Chutná podobně jako ředkvička a je snad nejlepší jen tak na chleba s máslem, v tvarohu nebo do salátů. Můžeme ji pěstovat celý rok v mističce s vlhkou buničinou na parapetu. Její chuť je tak výrazná, že přehluší chuť jiného koření! Je velikým zdrojem vitaminu C.

Foto:Profimedia.cz



Přidat příspěvek k článku Řeřicha

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.