reklama
hledat uživatel
       

Reveň neboli rebarbora

Když jsem minulý týden psala recept na <a href="http://recepty.vareni.cz/revenovy-krem/">Reveňový krém</a>, napadlo mě, že o této rostlině vlastně vůbec nic nevím a že zkusím zapátrat a zjistit nějaké zajímavosti. K mému údivu mě tato rostlinka dost překvapila.

Největším překvapením bylo asi zjištění, že v žádném případě nejde o ovoce, ale o zeleninu. Ale začnu hezky od začátku.

Historie rebarbory

Tato zelenina přišla do Evropy od Barbarů, z Mongolska, Číny a Zabajkalí. Již před více než třemi tisíci lety se v Číně užívala jako lék a potravina. Především Arabové ji rozšířili do celého světa. V Evropě ji nejdříve začali využívat Němci a Angličané, od 18. století je rozšířila už všude.

Rebarabora a lidské tělo

Rebarbora raší celkem brzy, takže můžeme odlamovat řapíky postupně. Koncem června a začátkem července se zvyšuje obsah kyseliny šťavelové. Právě kvůli této kyselině se doporučuje konzumace rebarbory s dostatečným přísunem mléčných výrobků. Z jara je složení kyselin především ve prospěch kyseliny jablečné, později narůstá obsah šťavelanů - solí kyseliny šťavelové s vápníkem a hořčíkem. Nejširší zastoupení má draslík a vápník - látky nezbytnou pro stavbu kostí, o něco méně hořčík a fosfor. Sodíku má jen velmi málo, zastoupen je i jód, železo a další. Reveň není příliš bohatá na vitamín C. Obsah vitamínu není roven ani polovině obsahu citronu. Za to v ní najdeme provitamin A, vitamíny B, niacin, protisklerotické flavonoidy.

Účinně ničí škodlivé mikroorganismy, prospívá krevnímu oběhu, je močopudná. Není ovšem vhodná pro nemocné žlučníkovými a močovými kameny. Díky zmíněným látkám účinně pomáhá při ochablosti a zácpě, zbavuje tělo škodlivin, posiluje svaly, kosti, nervy, pokožku a vlasy, aktivuje energii buněk a je dobrým pomocníkem při boji s nadváhou, neboť na sebe váže tukové látky. Musím ale také přiznat, že jsem nenarazila pouze na chválu této rostliny.

Rebarbora je bohužel pravděpodobně více zodpovědná za ledvinové potíže u dětí než kterýkoli z ostatních faktorů. Jen velice málo rostlin, jestliže vůbec nějaké má tak velkou koncentraci kyseliny šťavelové, jako rebarbora. Vařením se přemění tato kyselina v anorganickou chemikálii, která, jestliže ji sníme, zanechá v těle značné množství krystalků kyseliny šťavelové. Bezpočetné případy revmatizmu a revmatické horečky mohou být zaviněny konzumací vařené rebarbory. Jedí ji děti i dospělí, údajně pro její projímavý účinek, který se dostaví poměrně rychle, takže se nemyslí na tvorbu krystalků kyseliny šťavelové. Její usazeniny v těle nedráždí okamžitě, ale jejich účinek se dostavuje záludně a pomalu. Z tohoto důvodu jsou následky jen zřídka, jestliže vůbec, připisovány té správné příčině, totiž konzumaci rebarbory. Rebarborová šťáva nám může být užitečná za předpokladu, že ji použijeme úsporně a jen společně s ostatními šťávami jako karotkovou, celerovou nebo ovocnou. Povzbuzuje peristaltiku. Neslaďte ji nikdy cukrem, použijte medu.

Rebarbora v kuchyni

Jinak je to druh zeleniny, z něhož používáme řapíky zelené nebo růžové až červené barvy, nakládáme s ním jako s ovocem, občas v jarním období velice prospěšným. Připravují se z ní moučníky s tvarohem, náplně do knedlíků, ovocné polévky, kompoty, zavařeniny, koláče. Pozor ale, při vaření nepoužíváme hliníkové nádobí, protože kov z něj reaguje s kyselinou šťavelovou a ostatními složkami šťávy. Syrová a vařená reveň se dobře zmrazuje. Řapíky však nikdy nejíme syrové a neloupané. Navíc bychom reveňové pokrmy neměli konzumovat častěji než dvakrát týdně. Větší množství této zeleniny může podráždit střeva.

Kořen rebarbory jako droga

Velkou zajímavostí pro mě však bylo, že rebarbora je zároveň bylina, ze které se využívá kořen a je dokonce označován jako droga. Droga se používá při snížené chuti k jídlu, ke zlepšení vylučování žluči do střeva, při poruchách zažívání a nechutenství spojených s nadměrnou tvorbou žaludeční kyseliny. Při podání nižších dávek kořene se projevuje proti průjmové působení tříslovin, vyšší dávky naopak působí díky antrachinonům projímavě. Droga není vhodná pro těhotné ženy a kojící matky. Při psaní článku jsem dostala obrovskou chuť na rebarborový koláč, tak se na něj hned vrhnu. A vy jste se snad zase dozvěděli něco nového a zajímavého.

Foto: Profimedia.cz



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 10
  • Pavel
    Pavel

    Komentář k článku Reveň neboli rebarbora

    Nevím, jak tu může někdo napsat nikdy nejíst syrovou. Já ji jím a nikdy mi po ní nic nebylo, je dobrá na žízeň a trhat vždy po dešti je nejlepší.

    27.05.2013 17:19:34

  • Anežka
    Anežka

    Hledám recepty s rebarborou a ve všech mi chybí jedna věta. Moje babička říkala....." rebarbora se opláchne,nakrájí a PROLEJE se VAříCí vodou ! Srazí se tím trochu kyselost a HLAVNě obsah štˇaˇvelanů. Ty jsou důvodem,proč se má rebarbora sklízet jen do poloviny června.Potom jich má moc.

    11.05.2013 14:43:58

  • Anežka
    Anežka

    Hledám recepty s rebarborou a ve všech mi chybí jedna věta. Moje babička říkala....." rebarbora se opláchne,nakrájí a PROLEJE se VAříCí vodou ! Srazí se tím trochu kyselost a HLAVNě obsah štˇaˇvelanů. Ty jsou důvodem,proč se má rebarbora sklízet jen do poloviny června.Potom jich má moc.

    11.05.2013 14:42:22

  • barbora
    barbora

    Diky za obsazny a zaroven strucny clanek o rebarbore. Prave ji jdu poprve orezat na nasi zahrade a jdu na kolac s mandlovym beze, ktery je vazne uzasny a pridam tam i jahody, ktere me tu inspirovaly. Dobrou chut.

    12.06.2009 18:53:45

  • Hanka
    Hanka

    Droga = sušená bylina

    Pro upřesnění pojmů - droga je prostě sušená bylina (nebo některé její části - kořen, nať, květ, ...), užívaná k léčbě nemocí. S drogami jakožto návykovými látkami to nemá nic společného. Drogou je tedy stejně tak květ heřmánku nebo nať meduňky či kopřivy. Takže se výrazu "droga" nelekejte.

    16.05.2009 22:45:43

  • maggie
    maggie

    barbari plni rebarbory

    Citam si akurat A.Giddensa: Sociologie. V 3 kap. sa píše, že pre východ sme boli barbarmi my, európania. Do konca 19stor. panovalo v Číne presvedčenie, že cudzinci, zvlášť Angličania, by umreli na zácpu, keby nejedli denne rebarboru. S.65 :-))

    16.01.2009 18:55:16

  • Lenka K.
    Lenka K.

    aktuální článek?

    Tento článek je již skoro rok (možná déle, není tam ani datum zveřejnění) na vareni.cz. Proč mi dnes přišel e-mail, který hlásá tento článek jako novinku ze dne 19.6.2007??

    20.06.2007 21:21:24

  • Jovinka
    Jovinka

    Tak tu já miluji. Jak na moučnících tak i v kompotu.

    19.06.2007 18:37:38

  • Míša
    Míša

    rebarbora a těhotenství

    Podle toho, co tady čtu, není reveň vhodná v těhotenství? To znamená, že si nastávající maminky nemohou dát ani koláč z této zeleniny?

    21.08.2006 11:59:28

    • Jana Machalová
      Jana Machalová

      Re: rebarbora a těhotenství

      Droga, která se vyrábí z rebarbory se vyrábí jen z kořene! Předpokládám, že do koláče používáte řapíky a ne kořen. Myslím, že rebarborový koláč jednou za měsíc v kombinaci s dostatečným množstvím mléčných produktů - pudink, smetanový krém a jiné, maminkám neublíží. Pokud však chcete mít naprostou jistotu, tak ji nejezte.

      21.08.2006 15:55:09

Celkem záznamů: 10

Přidat příspěvek k článku Reveň neboli rebarbora

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.