reklama
hledat uživatel
       

Sýry jsou velmi oblíbenou surovinou v našich kuchyních. Pokud je jdeme právě kupovat, měli bychom vědět, jak se sýry dělí, a které faktory pro jejich dělení bychom měli na etiketách obalů sledovat. Třeba proto, že jsme jen zvědaví, třeba proto, že musíme dodržovat určitou životosprávu - dietu.

Rozdělení sýrů

Sýrů je mnoho a jejich rozdělení je celá řada. Nejčastěji se však dělí podle dvou důležitých faktorů, které také můžeme na etiketách sýrů najít. Jsou to údaje, které vidíme ve zkratkách t.v s. a v.n.s. Co znamenají a o jaké faktory pro dělení sýrů se jedná?

Tuk v sušině (t.v n.)

Je-li podíl mléčného tuku vyšší, pak je sýr měkčí a jemnější. Podíl tuku se nevztahuje k hmotnosti sýru, ale k jeho sušině, protože během zrání sýr ztrácí vodu a mění se jeho hmotnost, ne však podíl sušiny. Podle podílu tuku se tak sýry dělí na:

Vysokotučné sýry

Obsahují minimálně 65% t.v s.

Smetanové sýry

Obsahují minimálně 55% t.v s.

Plnotučné sýry

Obsahují minimálně 45% t.v s.

Sýry s ¾ obsahu tuku

Obsahují minimálně 35% t.v s.

Polotučné sýry

Obsahují minimálně 25% t.v s.

Sýry s ¼ obsahu tuku

Obsahují minimálně 15 % t.v s.

Netučné sýry

Obsahují méně než 15% t.v s.

Voda v netučném sýru (v.n.s.)

Podle podílu vody v sýru je určována jeho tvrdost. Čím je podíl vody větší, tím je sýr měkčí. Pak se sýry dělí na:

Velmi tvrdý sýr

Má nejvyšší podíl sušiny, obsahuje do 50% v.n.s., jeho doba zrání je od 3 měsíců do několika let, během doby zrání sýr ztrácí vodu (např. ementál, parmezán,…)

Tvrdý sýr

Obsahuje do 54% v.n.s., zraje rychleji a lépe se krájí (např. gouda, eidam,…)

Polotvrdý sýr

Obsahuje do 62% v.n.s. (např. roquefort, tetilla,…)

Měkký sýr

Obsahuje do 73% v.n.s.

Čerstvý sýr

Obsahuje nad 73% v.n.s.

Na závěr k sýrům

Pokud jde o spotřebu sýrů u nás, pak je v posledních letech opravdu vysoká. Dosáhla kolem 16 kg na osobu, z toho asi 10 kg se podílejí přírodní sýry, zbytek (6 kg) připadá na spotřebu tavených sýrů a tvarohů. I přesto, že nejsme na prvním místě v celkové spotřebě sýrů na světě, tak ve spotřebě tavených sýrů na osobu za rok je právě naše republika na místě prvním. Zřejmě i proto, že jde o levnou potravinu, snadno dostupnou, praktickou a dobře roztíratelnou.

Foto: Profimedia



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 1
  • SS
    SS

    To není zrovna nejlepší vizitka

    To, že jsme první ve spotřebě tavených sýrů je svatá pravda, ale je to zrovna prvenství, s kterým bychom se neměli moc vytahovat. Tavené sýry nepatří do potravin, které bychom měli často konzumovat. Často jsou velmi tučné, obsahují nadmíru soli a obsah vápníku je také velmi mizivý. Já osobně bych se tohoto prvenství raději chtěla zbavit:(.

    31.07.2007 17:41:32

Celkem záznamů: 1

Přidat příspěvek k článku Rozdělení sýrů

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.