reklama
hledat uživatel
       

Vánoce se blíží a rozinky budou v nejednom receptu na cukroví, vánoční pečivo nebo v horkém nápoji, nemluvě o přípitku, který je jak jinak než z hroznových kuliček. Chuť rozinek ale můžeme objevit ve speciálním octu, o kterém si dnes řekneme pár zajímavostí.

Sušení hroznového vína předchází výrobě octa

Rozinky, základní surovina pro ocet, vznikají sušením hroznového vína, což je proces starší než samotná výroba vína. Tento nejstarší způsob konzervace potravin se velmi osvědčil a dnes se ovoce nesuší jen pro výdrž, ale pro jedinečnou chuť, následné kvašení, tzn. pro výrobu vína, octa a dalších pochutin.

Kvašení sušených rozinek

Sušené bobule, rozinky, se rozprostřou na rohože, svaří horkou vodou a vylisují. Takto se získá sladká tekutina, která se oddělí od zbytků rozinek a přidáním vinných kvasnic vznikne velmi sladké víno. Další fází je pak kvašení na samotný ocet, a to acetátorovou nebo otevřenou kvasící metodou. Rozinkový ocet vyrábí především země jako Turecko, Maroko, Španělsko a Řecko.

Rozinkový ocet rozšířen v muslimských zemích

Všeobecně známý zákaz konzumace alkoholu v muslimských oblastech předurčuje zde vyrobené víno vyvážet. Ale co s velkým množstvím hroznového vína, které se zde sušilo? Kromě sušených plodů se ve velkém rozrostla výroba octa, a to nejen z rozinek, ale také datlí a fíků. Chuťově jsou si tyto druhy octů velmi podobné. Rozinkový ocet obsahuje nejméně 5% kyseliny, je bohatý na cukr a draslík, zbytkový alkohol má méně než 0,5%. 

Nákup rozinkového octa - nelehká záležitost

U nás je rozinkový ocet kromě pár výjimek (vybrané specializované prodejny) téměř k nesehnání. Kupuje se v malých lahvičkách, protože se dávkuje úsporně, bývá velmi aromatický a silně voní po ovoci. Dobře chutná v kombinaci s ořechovými oleji. Pokud se chystáte na dovolenou do Středozemí, poohlédněte se po něm právě tam.

Rozinkový ocet v orientální kuchyni

A nakonec se dostaneme k hlavnímu - použití netradičních ovocných octů v kuchyni. Stejně jako ocet datlový, fíkový, tak i rozinkový ochutí především pokrmy připravené podle receptů orientální kuchyně. Stačí pár kapek na jemné jehněčí či drůbeží maso obohacené kořením, výborně chutná s kuskusem nebo rýží.

Foto: Pixmac.cz

Přidat příspěvek k článku Rozinkový ocet

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.