reklama
hledat uživatel
       

Rozinky

Rozinky nebo, chcete-li, hrozinky neodmyslitelně patří do sladkého pečiva a ruku v ruce se pojí i s vánoční atmosférou. Sušené vinné hrozny se báječně doplňují s ostatním kandovaným ovocem. Někdo je rád "zobe" jen tak samotné. Pojďme si o rozinkách říct něco bližšího.

Pěstování

Nejvýznamnějšími pěstiteli rozinek jsou USA, Chile, Argentina, Mexiko, Řecko, Turecko a Írán. K nám se nejčastěji dováží z řeckého Peloponésu nebo Kréty. Historie rozinek je asi tak stará, jako historie vinné révy. Vinné hrozny zřejmě vlivem velkého sucha a horka oschly a lidé zjistili, že tyto svrasklé plody mají výtečnou sladkou chuť. Běžně se rozinky i dnes nechávají vyschnout na slunci.

Druhy rozinek

Rozinky se samozřejmě liší podle odrůdy vinné révy. Pro sušené hrozny je ideální, pokud neobsahují zrnka. Z takových odrůd pocházejí rozinky Modrý Thompson, světle zbarvené Sultánky a tmavé Korintky. Zlaté nepřirozené barvy rozinek se docílí pomocí oxidu siřičitého, proto by se rozinky, stejně jako i jiné sušené ovoce, měly před konzumací oprat ve vodě.

Obsah živin v rozinkách

Rozinky obsahují asi 60% cukru, z toho polovinu tvoří glukóza a polovinu fruktóza. Taktéž obsahují velké množství antioxidantů a v tomto ohledu se dají porovnat se sušenými švestkami a meruňkami. Velké množství cukru má ale i své negativum a sice, cukr v rozinkách začne po čase krystalizovat a plody ztvrdnou. Jednoduchou pomocí je namočit takto "postižené" rozinky do alkoholu, džusu nebo horké vody a cukr se rozpustí.

Co říkají na rozinky zubaři a vědci?

Dentisté a dentální hygienistky dlouho nedoporučovali jíst rozinky, protože se domnívali, že sladká chuť v kombinaci s lepkavostí rozinek způsobuje zubní kazy a nemoci dásní. Nedávno se však zjistilo, že vazkost potravin nemá na destruktivní procesy v ústech v podstatě žádný vliv a navíc právě v rozinkách se nachází látky, jež se podílejí na ničení škodlivých bakterií. Tyto látky brzdí množení streptokoků, kteří zejména stojí v pozadí vzniku zubního kazu. Pokud tedy děti žadoní o něco sladkého na zub, rozinky jsou lepší alternativou než bonbony.

Nákup a skladování rozinek

I u rozinek platí, že kvalita odpovídá ceně. Levné rozinky budou nejspíše zkrystalizované a budou obsahovat velké množství stopek, zrníček či dokonce kamínků a jejich přebíráním strávíte nějaký čas. Dražší budou kvalitnější. Nejlepší je navštívit obchod, kde si můžete rozinky koupit na váhu a vidíte, co kupujete. Dobrá obsluha může nabídnout i jejich ochutnávku. Jak je to se skladováním? Nejlepší je rozinky uchovávat ve vzduchotěsném obalu v ledničce. Takto vydrží i celý rok.

Rozinkový salám

Před blížícími se Vánoci se hodí každý recept. Tento je na rychlé nepečené cukroví na poslední chvíli. Na rozinkový salám budete potřebovat:

Ingredience

1/2 šálku medu, 1/2 šálku arašídového másla, 1 šálek sušeného mléka, 2 šálky rozinek, 1/2 šálku strouhaných oříšků

Postup

Smícháme tekutý med a arašídové máslo. Do hmoty přidáme sušené mléko a důkladně vše promícháme. Přidáme rozinky a oříšky. Vše zpracujeme v tužší hmotu a vytvarujeme váleček. Poté jej zabalíme do potravinářské fólie a dáme ztuhnout do ledničky. Před podáváním sladký salám nakrájíme na kolečka.

Rozinky v kuchyni

Rozinky se samozřejmě dávají do různých sladkých nádivek, do buchet, bábovek a jiných moučníků. Kromě sladkých nádivek je najdeme i ve slaných nádivkách - třeba k drůbeži. Kromě toho ale můžeme najít rozinky ve sladkých nákypech. Indové "připravují" rozinky v kombinaci s rýži a kari kořením. Nevím, jak vy, ale já si bez rozinek neumím představit žemlovku ani vánočku. Jíte rozinky? V čem je máte nejraději? Foto: Profimedia.cz

Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 2
Celkem záznamů: 2

Přidat příspěvek k článku Rozinky

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.