reklama
hledat uživatel
       

Rum

Rum je k dostání v restauračních zařízeních všech cenových skupin, samozřejmě má ale různou kvalitu. Pravý kubánský rum chutná o poznání jinak než náš tuzemák. Použít kubánský rum do vánočního cukroví by bylo mrhání, naopak neváhejte a nechte si z něj namíchat koktejl.

Historie

Nejkvalitnější rum se vyrábí z cukrové třtiny, přesněji tedy z melasy, což je odpadní produkt při výrobě cukru. Cukrovou třtinu lidé znali už před téměř 2500 lety. Do Evropy se dostala v 7. století díky Arabům. V roce 1494 cukrovou třtinu přivezl i Kryštof Kolumbus. Cukr z této rostliny byl považován za luxusní produkt srovnatelný s kaviárem. Ve své době dokonce sloužil jako platidlo. V 16. století se začalo s výrobou nápoje, jenž si na posilněnou dopřávali otroci na plantážích, ano byl to rum. V 17. století rum patřil k běžnému inventáři námořníků a pirátů, kteří si ho začali ředit vodou a vznikl nám známý grog. Taktéž byl využíván lékaři jako anestetikum při operacích. Vojáci si před rozhodujícími bitvami dávali nějakou tu pintu rumu na kuráž. S výrobou rumu ve velkém začala v roce 1862 nejprve společnost Bacardi, která se stala vůbec první nadnárodní kubánskou společností a na výrobu bílého rumu měla v podstatě monopol. Obrat v prodeji rumu se na Kubě ještě zvýšil během prohibice ve Spojených státech. Říká se, že se prý tehdy rum tajně pašoval do amerických lodí v mezinárodních vodách. Koncern Bacardi se prakticky zbavil konkurenčního výrobce rumu z Nové Anglie. Alkoholu chtiví Američané vyráželi houfně na Kubu a zde jej pili zejména v míchaných drincích. Na mojitu či daiquiri si zde pochutnával i Ernst Hemingway.

Výroba rumu

Jak již bylo řečeno, nejchutnější rum se získává zpracováním cukrové třtiny. Ta se pěstuje prakticky po celém světě, namátkou v celé karibské oblasti, Brazílii v Číně či ve Španělsku. Rostlina výškou i vzhledem zdánlivě připomíná kukuřici, má ale silný kmen plný cukrového sirupu. Sklízí se buď strojovou mechanikou nebo tradičně sekáním mačetami. Čerstvě sklizená rostlina se musí zpracovat do jednoho dne. Rostliny se nařežou na malé kusy a lisují. Šťáva z nich se jímá a krystalizací vzniká cukr. Ten je vysoce kvalitní, proto se používá do cukrářských výrobků. Pokud ovšem tento meziprodukt povaříme, vznikne nám cukr a takzvaná melasa. Dalším povařením se získá hustá tmavá hmota, z níž se vyrábí rum. Melasa se ochladí a přidají se kvasnice. Lehké, bílé rumy (například Havana club) kvasí asi 24 hodin, u tmavých (nejznámější je Captain Morgan) proces fermentace trvá déle než týden. Destilací se z tekutiny oddělí alkohol od nežádoucích látek. Vzniklý rum je bezbarvý, typický odstín získává až zráním v dřevěných sudech nebo přidáním speciálního karamelu. Lehké rumy nezrají vůbec nebo maximálně po dobu tří let. U tmavých rumů jsou 3 roky minimum. Na pulty obchodů se dostávají rumy, které jsou směsicí destilátů různého stáří, aby si zachovali konstantní kvalitu a chuť.

Rum po Česku

Jistě vám neuniklo, že po vstupu do Evropské unie vyvstal problém, jak pojmenovat rum, který vlastně rumem není. Slovem rum lze označit pouze destilát vyrobený z cukrové třtiny, nikoliv tedy nápoj z lihu z bramborového škrobu, který se před distribucí zředí vodou a dochutí rumovou trestí. Naši výrobci to vyřešili po svém a na trhu rum "nahradil" tuzemák.

Recepty na nejznámější rumové koktejly

Mojito

4cl světlého rumu, 2cl limetkové šťávy, 1/2 limetky, 2 lžičky třtinového cukru, 10 lístků máty peprné, ledová tříšť, soda Nakrájenou limetku, mátu a cukr důkladně rozmačkáme ve vyšší sklenici. Přidáme rum, limetkovou šťávu a dolijeme sodou. Podáváme se dvěma brčky a dozdobíme lístkem máty.

Daiquiri

4cl světlého rumu, 2cl limetkové šťávy, 1cl cukrového sirupu V šejkru důkladně protřepeme všechny suroviny a nalijeme je do koktejlové sklenky.

Cuba libre

4cl světlého rumu, 1cl limetkové šťávy, 1/2 limetky, cola, led Do vyšší sklenice dáme pokrájené limetky a led. Zalijeme rumem a limetkovou šťávou. Dolijeme colou. Na závěr je třeba dodat, že množství jednotlivých ingrediencí se dle barmana může lišit. Jak se míchá mojito či daiquiri ve vašem oblíbeném baru? Nebo máte nějaký jiný oblíbený rumový koktejl, který byste mohli dalším čtenářům doporučit? Foto: Profimedia.cz

Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 13
  • klaun
    klaun

    Ale dámy, RUM přece rozhodnutím EU neexistuje. To je blbost co? Jinak náč českej RUM se nedá ničím nahradit. Jeho úžasné aróma je světové a proto nám EU šlápla na patičky a takové ty třtinové patoky se vydávají za rum. Ale zpět k tazatelce-to by nebylo možno aby vám někdo známý zaslal lahvinku našeho zlata? Bez rumu nic pořádného neupečete ani u nás ani v Belfastu. Je vidět že tam neznají Švejka, to by tam měli i rum.

    25.08.2009 16:06:04

  • LentilkaB
    LentilkaB

    Krásný podvečer, moc Vám děkuji, tohle mi určitě pomůže. Já nejsem znalec alkoholu, tak se v tom vůbec neorientuji. Bílý rum jsem otevřela a musím přiznat, že něco s takovým nevoňavým aroma bych do cukroví nenalila. (Tuzemák přece krásně voní. ) Nechám to jen do nápojů. Loni jsem použila nějakou levnou whisky a nebylo to vůbec ono. Ale ty značky, co uvádíte, tu jistě seženu, moc děkuji, Lenka.

    20.12.2008 19:22:28

  • Logistik
    Logistik

    Dobrý den, bílý rum je podle mého názoru zcela odlišný produkt. Tuzemák se vyrábí z brambor a bílý rum z cukrové třtiny. Ale chuťově si jsou trochu podobné. Podle mého názoru bude ale lepší místo bílého použít neco jako Kapitán Morgan, Hnědou Havana Club a nebo hnědé Bacardi. Tyto značky jistě seženete i v zapadlejších končinách než je Belfast.

    20.12.2008 10:53:38

  • LentilkaB
    LentilkaB

    Pritel mi koupil bily rum, zatim jsem ho neotevrela a nikdy jsem ho nepila, takze jeste nevim, jak moc se lisi. Jiny rum tu neni, byl tu pred 2 lety rum stejne barvy jako nas, dokonce to byl Tesco rum, ale nenapadlo mne, ze uplne zmizi z prodeje a uz se neobjevi...

    16.12.2008 21:45:07

  • Pavel2
    Pavel2

    Tomu se mi moc nechce věřit, že by se v Irsku vůbec neprodával rum.

    16.12.2008 20:11:37

  • LentilkaB
    LentilkaB

    V Severnim Irsku treba.

    16.12.2008 18:11:12

  • Pavel2
    Pavel2

    To by mě zajímalo kde se nedá koupit rum? :shock:

    16.12.2008 14:20:35

  • LentilkaB
    LentilkaB

    Tak rumovou trest schanim bez vysledku od listopadu. Ale priznam se, ze vajecny konak mne nenapadl a moc dekuji za radu, myslim, ze do zloutkoveho kremu bude zloutkovy liker to prave! Dekuji, Lenka.

    13.03.2008 10:14:50

  • LentilkaB
    LentilkaB

    Tak rumovou trest schanim bez vysledku od listopadu. Ale priznam se, ze vajecny konak mne nenapadl a moc dekuji za radu, myslim, ze do zloutkoveho kremu bude zloutkovy liker to prave! Dekuji, Lenka.

    13.03.2008 10:14:50

  • .Renča.
    .Renča.

    Rumová tresť by měla být k dostání i tam, kde jste?. Nebo zkuste použít vaječný koňak. :lol: Renča

    12.03.2008 18:38:34

  • .Renča.
    .Renča.

    Rumová tresť by měla být k dostání i tam, kde jste?. Nebo zkuste použít vaječný koňak. :lol: Renča

    12.03.2008 18:38:34

  • LentilkaB
    LentilkaB

    Chtela bych se zeptat, jestli mohu nejak "osidit" rum ve veneckach...jsem mimo republiku a rum proste neni. Do vanocniho cukrovi jsem davala whisky, ale nebylo to ono. Myslim, ze bez rumu nikdy nemuze byt, ale pokud nekdo vite, jak to obejit, aby vysledek byl stejne vynikajici, budu vdecna za radu.

    12.03.2008 15:22:13

  • LentilkaB
    LentilkaB

    Chtela bych se zeptat, jestli mohu nejak "osidit" rum ve veneckach...jsem mimo republiku a rum proste neni. Do vanocniho cukrovi jsem davala whisky, ale nebylo to ono. Myslim, ze bez rumu nikdy nemuze byt, ale pokud nekdo vite, jak to obejit, aby vysledek byl stejne vynikajici, budu vdecna za radu.

    12.03.2008 15:22:13

Celkem záznamů: 13

Přidat příspěvek k článku Rum