reklama
hledat uživatel
       

V létě můžeme obdivovat krásu jejich květů, na podzim nás okouzlí barvou dozrávajících šípků. Keře, zářící červenými plody, jsou v této době nejen okrasou strání, ale příroda nám je nabízí jako obrovský zdroj vitamínů.

Jak vypadá šípková růže a kde ji najdeme?

Růži šípkovou bych snad ani nemusela představovat. Všichni si hned určitě vybaví rozvětvený trnitý keř, dorůstající do výšky až 3 m. Větve jsou porostlé hákovitě zahnutými ostny. Drobné trny jsou i naspodu pilovitých listů růže. Od června jsou keře obaleny velkými světle růžovými květy. Květy s pěti okvětními plátky mají velký počet drobných pestíků a baňkovitou češuli. Ta po oplození dužnatí a mění se v šípek, což je nepravý vejčitý plod. Jeho vnitřní stěny jsou pokryty ostrými dráždivými chloupky a uvnitř je plný nažek. Během září a října šípky dozrávají a získávají oranžovou až červenou barvu.

Existuje mnoho druhů planě rostoucích a zkřížených růží. Jsou téměř k nerozeznání a jen odborník pozná, která je ta pravá, růže šípková . Krásné a vhodné ke sběru jsou ale všechny její odrůdy.

Na keřích růže šípkové můžeme často pozorovat hnědočervené chlupaté chomáčky, takzvané hálky. Lidově též nazývané „větrné růže“. S pravými květy růže ale nemají nic společného. Ve vláknitých novotvarech se totiž ukrývají larvy žlabatky růžové.

Růže šípková je rozšířená po celé Evropě, kromě chladných nejsevernějších částí. Setkat se s ní můžeme ale i na severu Afriky, v Severní Americe a v Asii.
U nás je růže šípková ozdobou strání a mezí, roste podél cest, na okrajích lesů a polí.Vyskytuje se hojně na všech slunných a suchých místech, najdeme ji na úbočí skal a na pastvinách. Šípkovou růži si vysazujeme pro její krásu i u svých domů a chalup. Dokonce existuje několik tisíc zahradních variant této oblíbené rostliny.

Využití šípkové růže

Šípková růže byla populární již ve starověkém Řecku a Římě. Růžové květy se staly symbolem lásky, touhy a něhy, také ale mlčenlivosti a mládí. Okvětní lístky se používaly do koupelí, korále ze šípků měly přitahovat milovanou bytost a chránily před zlem.

Už starověcí léčitelé objevili i léčivé a povzbuzující schopnosti růže šípkové. V léčitelství používali její květy, kořeny, šípky, ale i hálky, které vznikají na keřích. Odvar ze sušených hálek měl mít schopnost uspávací, pomáhal při ledvinových kolikách a při bolestech zubů.

Korunní plátky sloužily jako proti průjmový prostředek. Z květů se také získávala silice, neboli růžový olej, který se přidával do vonných koupelí. Růžový olej se používá dodnes, především v kosmetice, k výrobě parfémů a mýdel.

Nejcennější a nejpoužívanější částí trnité růže jsou i v současnosti šípky. Jsou významné pro svůj velký obsah vitamínu C a karotenu. Mimo to, obsahují i vitamíny B1, B2,vzácný vitamín P, vitamín K, pektiny, třísloviny,organické kyseliny a silice.

Šípky můžeme použít čerstvé i sušené. Je možné z nich připravit sirup, šípkový čaj, míchané čajové směsi, zavařeninu, domácí víno, šípkový protlak, dokonce se přidávají do koření a je možné z nich připravit chutnou omáčku k masu. Používáním šípků v jakékoliv formě zvyšujeme obranyschopnost našeho organismu a preventivně se chráníme před infekčními chorobami. Nejvíce využíváme šípky sušené. Sušené je můžeme použít jako lék, nebo z nich „šikovné ruce“ dokáží vyrobit i krásné bytové dekorace.

Jak šípky sbírat, sušit a využít v kuchyni, se dozvíte ve druhém dílu o růži šípkové.

Foto: Profimedia



Přidat příspěvek k článku Růže šípková 1.díl

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.