Sušené drcené šípky a různé čajové směsi se šípky můžeme koupit v lékárně. Pokud to ale nemáte k lesu daleko, nebo rádi putujete do přírody, nasbírejte si vlastní zásobu šípků.
Šípky jsou plné vitamínu C a karotenu. Uvidíte, že čaj uvařený z vlastních šípků vám bude i více chutnat.
Při vycházkách přírodou si už teď můžete najít svůj keř růže šípkové a pozorovat dozrávání jejích plodů. Koncem září se pak vydat na sběr šípků, usušit je a zajistit si vlastní zdroj vitamínů a minerálů na celý dlouhý rok.
A navíc, šípky nemusí sloužit jenom co by zdroj vitamínů. Krásné červené plody, nebo i celé větvičky se šípky, nám poslouží jako podzimní dekorace a přírodní materiál k výrobě vánočních ozdob a adventních věnců.
Větvičky růže šípkové jsou trnové a sběr šípků občas bolestivý. Proto asi děti na sběr šípků nenalákáme, ale určitě s vámi budou rády navlékat šípkové korále, které se dají později také využít ke zdobení.
Šípky sbíráme od konce září asi do poloviny října, v době, kdy jsou už šípky oranžově až červeně zbarvené a tvrdé. Nahnědlé a změklé šípky nejsou ke sběru vhodné. V době zralosti obsahují šípky nejvíce vitamínu C. U přezrálých šípků hladina vitamínu klesá. Sběr provádíme nejlépe za suchého a slunného počasí. Po prvních mrazících už šípky nesbíráme, nejsou ke sběru vhodné.
Plody po sběru zbavíme stopek a kališních lístků a sušíme je v tenkých vrstvách umělým teplem, nejlépe v sušicce, při teplotě 50 - 60 °C. Vyšší teplotou by plody černaly. Pomalé sušení volně na vzduchu se také nedoporučuje, šípky tak ztrácejí velké množství vitamínů. Špatným sušením můžeme zničit více než 50 °C vitamínu C.
Sušení můžeme urychlit tím, že šípky šetrně namačkáme. Mohli bychom je i zbavit jadérek, ale chloupky uvnitř plodu jsou ostré a dráždivé, a mohou způsobit svědění kůže, proto doporučuji sušit plody celé.
Správně usušené šípky mají oranžové nebo tmavě červené zbarvení, mají ovocnou vůni a svíravou chuť. Nesmí zůstat uvnitř měkké a lepivé.
Usušené šípky skladujeme na chladném a suchém místě. Každý rok zásobu obnovujeme čerstvě nasbíranými a nasušenými plody. Šípky neskladujeme déle než 1 rok, obsah vitamínu C se dlouhým skladováním snižuje.
Pitím čaje připraveného ze sušených šípků pak můžeme pravidelně doplňovat hladinu vitamínů a energie hlavně v zimním období a v době jarní únavy, nebo maminky v těhotenství. Šípky nám budou pomocníkem i v době chřipek, kdy můžeme vypít několik hrnků čaje denně. Velkým pomocníkem je čaj ze šípků i při nemoci močových cest. Používá se i jako prostředek projímavý, napomáhá i ke správné krvetvorbě.
2 lžičky usušených drcených šípků, půl litru vody
Šípky přelijeme studenou vodou a necháme 1 hodinu luhovat v nádobě z varného skla. Po hodině luhování přivedeme k bodu varu a krátce povaříme. Uvařený čaj necháme odstát 10 minut a pak přecedíme přes husté sítko, abychom odstranili dráždivé chloupky. Sítko nesmí být kovové. Při styku s kovem by došlo ke ztrátám vitamínu C. Hotový šípkový čaj podle chuti osladíme. Sladit můžeme i medem nebo sirupem. Lahodný je i vychlazený s plátkem citronu.
Dalších pár receptů najdete v dalším z článků o plodech růže šípkové.
Foto: Profimedia
autor Dana
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena