reklama
hledat uživatel
       

Rybíz je drobné ovoce, které je oblíbené ke konzumaci nejen čerstvé, ale i kompotované,  nebo v podobě marmelád či mražených protlaků. V domácích podmínkách je možné připravit si také víno z rybízu.

Z historie rybízu

Rybízy se začaly pěstovat 16.století, a to nejvíce ve Francii, Holandsku a Anglii. Ovocnáři už v té době odlišovali několik odrůd červených a bílých rybízů. Ve střední a jižní Evropě se tak šířily odrůdy, na východě se pěstovaly divoce rostoucí typy. Až v 19.století se dostaly evropské odrůdy i dál na východ, do Ruska. Při křížení s místními odrůdami vznikly typy dostatečně odolné proti tvrdým klimatickým podmínkám. Dobré podmínky našel rybíz v některých oblastech Severní Ameriky, kde také byly vyšlechtěny první velmi známé a některé mezi pěstiteli velice oblíbené odrůdy (Fayova úrodná, Wilder, Stephens, Red Lake). Nové odrůdy byly získávány pouze jednoduchým výběrem výhodně odlišných rostlin - šlo tedy o nahodilé semenáče a mutanty. Teprve v 70. letech probíhaly systematické pokusy v mezidruhovém křížení. Při křížení se dodnes využívají dobré vlastnosti čtyř botanických druhů rybízu. Zároveň je možné křížením dvou odrůd s červenými plody může vzniknout hybrid s plody bílými.

Skupiny rybízu

Pěstované zahradní odrůdy rybízu se rozdělují do dvou skupin - na rybíz černý, rybíz červený a jeho barevné modifikace. Na zahrádkách a v kuchyni je více pěstován a používám rybíz červený, ale hodnotnější pro naši stravu je rybíz černý.

Černý rybíz

Tento rybíz má mohutnější keře, hrubší dřevo, větší listy a na rubu listů, letorostů a květů žlázky, které vylučují zvláštní vůni. Plodí nejvíce na jednoletém dřevě. Na dvouletém je násada hroznů slabší. Ta se v pozdějších letech přenáší na obvod keře a uvnitř dřevo odumírá. Proto je nutné ponechávat na keři nejstarší jen tříleté dřevo.

Obsah vitamínů v rybízu

Černý rybíz je pro vysoký obsah vitamínů, minerálních a dalších látek nezbytných pro lidský organismus tím nejpřirozenějším lékem. Ze všech pěstovaných ovocných druhů měl nejvyšší obsah vitamínu C. Spolu s lískovými oříšky je černý rybíz nejbohatším zdrojem minerálních látek.

Péče při pěstování rybízu

Ve srovnání s červenými odrůdami je černý rybíz náročnější na půdy, živiny a prostředí. Nejlépe mu vyhovují humózní půdy, které jsou dobře zásobené živinami, a to zejména v době plné plodnosti, do které nastupuje dříve než odrůdy červeného rybízu. Ve srovnání s červeným rybízem je také více napadán virovými a houbovými chorobami. Původci houbových chorob parazitují na listech a letorostech. Letorosty zůstávají slabé, špatně vyzrávají a v příštím roce mají slabší násadu hroznů. K zvláště nebezpečným chorobám patří americké padlí angreštové. Pro citlivost k mrazovému poškození ve dřevě a ranné stadium květu je vhodné rybíz černý pěstovat v otevřených a teplejších oblastech s nižším výskytem pozdních jarních mrazů.

Vyzkoušejte třeba tyto recepty

Rybízová buchta s drobenkou
(doba přípravy 1 h 15 min )

Rybízová marmeládová směs
(doba přípravy 1 h 30 min )

Rybízová bábovka
(doba přípravy 1 hod )

Domácí želé z červeného rybízu
(doba přípravy 1 hod )

Nevařený džem z rybízu
(doba přípravy 1 h 30 min )

Rybízový závin
(doba přípravy 1 hod )

Foto: Profimedia



Přidat příspěvek k článku Rybíz: Jak využít drobné ovoce z našich zahrádek?

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.