reklama
hledat uživatel
       

Recept na výbornou domácí meruňkovou marmeládu

1) Příprava surovin.

Meruňky (cca 1,5 kg, vážit budeme po vypeckování), 300 - 350 g třtinového cukru, citron, 10 g citrusového pektinu. Na ozvláštnění můžeme přidat například skořici, pár lístků meduňky atd.


2) Nejprve meruňky vypeckujeme a překrájíme na čtvrtiny.

3) Odvážíme si množství vypeckovaných meruněk. Zde připravujeme marmeládu přesně z 1 kg očištěných meruněk. V případě většího množství vše vynásobíme dle váhy meruněk. Meruňky podlijeme 2 lžícemi vody a dáme na sporák zahřívat, aby změkly.

4) Mezitím si připravíme citrusový pektin, který promícháme s cca 4 lžičkami z celkového množství cukru.

5) Po pár minutách meruňky začnou měknout, nahrubo je rozmačkáme pomocí šťouchadla na brambory. Přidáme třtinový cukr a promícháme. Můžeme použít i klasický bílý cukr, ovšem třtinový dodá marmeládě příjemnou karamelovou chuť.

Změklé meruňky rozmixujeme pomocí tyčového mixéru. Můžeme si zvolit, dle vlastních preferencí, zda marmeládu rozmixujeme úplně do hladka, případně jestli necháme kousky ovoce. Sesbíráme pěnu, která se vytvoří po okrajích.


6) Do probublávající marmelády vmícháme předem připravený citrusový pektin s cukrem a provaříme 5 minut. Celkově by se měla marmeláda vařit cca 10 minut, tedy jen nezbytně nutnou dobu. Takto si uchová co nejvíce přirozené barvy, chuti i živin.

7) Poté provedeme talířkový test, tedy na předem vychlazený talířek (můžeme dát do lednice) rozetřeme lžičku marmelády. Za minutu marmeládu zkontrolujeme a zjistíme, zda je dostatečně hustá, dle našich představ. Pokud marmeláda málo želíruje, přidáme ještě trochu rozmíchaného pektinu.

8) Hotovou meruňkovou marmeládu zakápneme ještě citronovou šťávou a promícháme. Ochutnáme, zda je dostatečně sladká, podle potřeby ještě přidáme cukru.

9) Naplníme předem dobře vymyté sklenice, nejlépe ještě přelité vařící vodou či vysterilizované v troubě. Plníme těsně pod závit sklenice.

Poté očistíme okraje papírovým ubrouskem a nakonec přetřeme okraje sklenice také ubrouskem namočeným do alkoholu (vodka, slivovice,..), stejně tak vnitřní část víček.

10) Víčka upevníme na sklenicích pomocí zavařovací hlavy.

11) Sklenice zavařujeme do poloviny ponořené ve vodě, a to po dobu 30 minut od dosažení teploty 80 °C. Nejsnadněji se zavařuje v elektrickém zavařovacím hrnci.

12) Ihned po zavaření opatrně vyndáme sklenice z hrnce, nejlépe na utěrku položenou na dřezu, aby nepopraskaly. Meruňkovou marmeládu necháme několik hodin úplně vychladnout, poté skladujeme v chladu a temnu.

Meruňková marmeláda a finanční náročnost

Ingredience na 4 sklenice meruňkové marmelády nás vyjdou na zhruba 60 Kč.

Přidat příspěvek k článku Rychlá meruňková marmeláda krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.