reklama
hledat uživatel
       

Minutková jídla se těší velké oblibě. Jsou velmi atraktivní, dají se podávat jako slavnostní pokrm, ale nejdůležitější je, že jejich příprava není časově náročná. Musíme však dbát na to, abychom měli všechny potřebné suroviny dopředu připraveny, nakrájeny, aby vlastní příprava byla co nejkratší.

Jaké jsou zásady pro přípravu minutek?

Pokud se rozhodneme k přípravě minutky z masa, pak je vhodné dodržet některé zásady.

Výběr masa

K přípravě minutek používáme nejkvalitnější maso a dbáme také na to, aby bylo vždy čerstvé.

Příprava masa

U vepřových žebírek odsekneme horní část kosti, takzvané obratlové výčnělky. Okraje masa nasekneme nebo nařízneme, aby se nám plátky při pečení nekroutily.

Naložení masa

Aby maso bylo vláčnější a měkčí, nakládáme některé druhy do oleje a různě kořeněných marinád.

Tepelná úprava masa

Maso při tepelné úpravě rychle opékáme, a to po obou stranách na horkém oleji., abychom vytvořili na povrchu ochranný obal z bílkovin, který zabrání vytékání šťávy. Maso tak zůstane šťavnaté a vláčné. Dlouhým opékáním maso tuhne.

Grilování na jehle

Jestliže budeme maso grilovat na jehle, pak ho nejdříve potřeme olejem.

Podlévání masa

Některé druhy minutek podléváme vývarem z masa, ale můžeme použít i vývar z bujonu nebo jen podlít vodou, vínem, pivem.

Další možná příprava šťávy pod minutku

Rozhodneme-li se pro jinou úpravu, pak lze zvolit některou z nabízených možností:

Zaprášení moukou

Výpek zaprášíme moukou hned po vyjmutí masa, mírně orestujeme, zalijeme vývarem, promícháme a provaříme, nakonec šťávu můžeme zjemnit kouskem másla.

Zahuštění solamylem

Výpek zahustíme přidáním solamylu rozmíchaného v trošce studené vody, provaříme; zvýraznit chuť můžeme ochuceným máslem

Zdobení minutek

Minutky z masa je vhodné jen mírně dozdobit čerstvou zeleninou.

Na závěr

Pro slavnostní příležitosti je možné minutky také flambovat. Znamená to, že pokrm při jeho podávání přelijeme alkoholem a následně zapálíme. Při tom však používáme jen nápoje s vyšším obsahem alkoholu (min. 40 %). Flambováním získá pokrm velmi dobrou aromatickou chuť a zajímavý vzhledový efekt. Musíme ale při flambování dodržet bezpečnostní zásady - lít na pokrm alkohol lžící, ne z láhve, nikdy nedoléváme alkohol na již hořící pokrm a zapalujeme pokaždé špejlí nebo dlouhou třískou. Zapálený pokrm dále nemícháme, už by nehořel.

Foto: Pixmac.cz

Přidat příspěvek k článku Rychlá příprava minutek

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.