reklama
hledat uživatel
       

Salak - hadí ovoce

Ovoce se šupinatým povrchem připomíná hadí kůži. Pod nevábnou hnědočervenou slupkou se schovává výtečná dužina, kterou kromě lidí milují i opice.

Odkud salak pochází

Možná jste toto pro nás zvláštní ovoce ochutnali na svých cestách po jižní Asii, například v Thajsku, Malajsii a zejména na Bali. Původem indonéské ovoce roste na nízkokmenných palmách s dlouhými i pětimetrovými listy. Potrpí si na teplo a vysokou vlhkost.

Salaky rostou v trsech u spodní části listů, jeden strom dá až 100 kusů plodů. Ovoce je velké zhruba jako fík, obklopuje ho tuhá, ale tenká šupinatá slupka, snadno se oloupe po nalomení špičky. U mladých nezralých plodů o tyto šupinky hrozí dokonce poranění. Nebezpečné zranění hrozí i při sklizni, kmen a stonky listů jsou ostnité, takže procházka v salakové aleji se turistům rozhodně nedoporučuje.

Použití hadího ovoce

Období sklizně probíhá od prosince do dubna, plody jsou následně podle velikosti rozděleny do 3 kategorií. Nejlepší jsou určeny na export, střední kategorie je určená pro prodej na místním trhu a nejméně kvalitní plody se zpracovávají do nápojů. Velký nevyužitý potenciál v sobě skrývá výroba salakového vína, místní zemědělci s tím zatím nemají příliš zkušeností. Méně kvalitní plody tak bez užitku vyhazují. Uvnitř plodu se skrývají tři stroužky světle žluté barvy, a 1-3 semena, která ovšem nejsou jedlá. Stroužky připomínají obří česnek, ale jsou sladkokyselé. Správně zralé plody nabízejí křupavý a šťavnatý chuťový zážitek.

Salak pandoh a salak Bali

Nejoblíbenějšími základními odrůdami jsou salak pandoh z okolí Jakarty a salak Bali ze stejnojmenného ostrova. Salak pandoh je charakteristický svou plnou chutí a vůní, i když ještě není plně dozrálý, proto je nejoblíbenější. Balijský salak je pochoutkou pro místní i pro turisty. Turisté ovšem často čelí nevybíravým útokům místních opic, které se pro kousek ovoce nezdráhají snížit ke krádežím, i opice totiž přišli na chuť tomuto ovoci chutí připomínajícímu ananas.

Salak a naše zdraví

Indonésané snad ani nemohou znát problém zvaný zažívací obtíže. Směs čerstvého salaku a medu je totiž doporučována proti pálení žáhy a pro pravidelné vyprazdňování. Odvar z listů se pije proti hemoroidům. Indonésané rovněž netrpí na nedostatek železa, protože 100 g porce bohatě pokryje doporučenou denní dávku.

Ačkoliv salak seženete i v našich tuzemských obchodech, nejčerstvější a nejchutnější kousky samozřejmě koupíte přímo v Asii, salak je díky svému exotickému vzhledu, chuti a nenáročným skladovacím podmínkám i vhodným suvenýrem.

Foto: Photos.com

Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 2
  • Daniellarys
    Daniellarys

    Pokud jej chcete vyklíčit dejte jej do kokosové drti, nebo do rašelinové drti. Musí být vhlká, zde vyklíčí, poté klasicky do substrátu do pokojovky. Má však malinké trny na řapících a konečcích listů. Bohužel po téměř 2 letech je semínko salaku neklíčivé.

    08.05.2013 19:31:13

  • lentillka
    lentillka

    Semena salaku

    Z nedávné dovolené jsem si přivezla semena salaku, který jsme na Bali ochutnali. Lze ze semínka palmu vypěstovat, pokud ano, jak na to?
    Díky!
    Katka

    19.07.2011 15:50:46

Celkem záznamů: 2

Přidat příspěvek k článku Salak - hadí ovoce

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.