reklama
hledat uživatel
       
Salát může být nejen jako příloha ke grilovaným masům, ale také hlavní jídlo. Fantazii se meze nekladou, takže pokud chceme, můžeme do salátů přidat cokoli ze zeleniny, i ovoce nebo maso, od kuřecího až po různé ryby a mořské potvůrky. Také nezapomínáme na ořechy, sýry, vejce i těstoviny.

Dresinky

Když se podíváme do historie, tak omáčky různí dresinky znali lidé již v dobách antiky. Sójová omáčka, která patří Číňanům, je známá už téměř 5000 let. V dnešní době už dresinky a omáčky na saláty seženeme ve všech obchodech s potravinami, takže pokud nechceme, nemusíme si s domácí výrobou dělat hlavu. Hospodyňky by se měly vždy řídit pravidlem. K méně výrazným druhům salátů podáváme vždy jemný například vinegretkový dresink a naopak k výrazným salátům se silnou chutí patří pikantnější zálivky. Vinegretkový dresink je jeden z nejjednodušších a nejlepších, který lehce uděláme z octa a oleje. Přidávají se různé bylinky, vaší fantazii se meze nekladou. Právě bylinky jsou pro dresinky velice důležité, pro svou chuť i vůni, ale také pro svoje blahodárné účinky na zdraví. Používají se vždy čerstvé, protože jen tak mají nejvyšší obsah vitaminů. Nejčastěji se používá asi petrželka, bazalka, pažitka a oregano. Další nedílná součást dresinku je česnek. Říká se, že česnek je grunt, a to je asi pravda. Dodá dresinkům jedinečnou pikantní chuť i vůni, stejně tak šalotka, křen nebo chilli. Další důležitou součástí salátových zálivek a dresinků je ocet. Používá se vinný - červený nebo bílý, a také balsamikový, který má svou specifickou a velice výraznou ovocnou chuť i vůni. Velice dobré je také používat ochucené oleje různými druhy bylinek. Základem téměř všech dresinků je majonéza, až další přísady a ingredience dodávají zálivkám speciální chutě a vůně. Dnes je už majonéza vyrábí ve velkém průmyslově, takže není potřeba se s ní trápit doma, ale je pravda, že ta domácí, je prostě domácí, ale také více nebezpečná, protože obsahuje syrová vejce, kdežto ta kupovaná je vyrobena z vajec pasterovaných. Pokud jste zastánci zdravé kuchyně, nebo držíte dietu, není zas takový problém majonézu nahradit. Místo ní se hojně používají jogurty nebo nízkotučné smetany, které vás vyvarují nebezpečných kalorií. Foto: Profimedia.cz

Přidat příspěvek k článku Saláty - zpestření jídelníčku

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.