reklama
hledat uživatel
       

Salmonelóza

Článek nemá vystrašit. Upozorňuje na nebezpečí, které lidé často podceňují. Léto je neodmyslitelně spjato nejen s vodními radovánkami, ale i s grilováním, konzumováním zmrzliny či zeleninových salátů dochucených majonézou. Často si však ani neuvědomujeme, jaké nebezpečí na nás číhá, pokud s těmito dobrotami při skladování a při úpravě nebylo zacházeno tak, jak by mělo být.

Snadno se může stát, že místo slunění u vody, strávíme část dovolené v posteli schváceni horečkami, malátností, urputnými průjmy, zvracením a bolestmi hlavy. Může se jednat o mírnou střevní virózu a potíže ustoupí za pár dní. V horším případě máme tu čest se salmonelózou, která nás ze svých spárů hned tak nepustí.

S čím máme tu čest?

Bakterie salmonely obývají trávicí trakt některých teplokrevných a studenokrevných živočichů. Živočišné polotovary přicházející na pulty obchodů samozřejmě podléhají veterinární kontrole, a proto by při správné manipulaci s nimi neměla hrozit nákaza. Horší je to u domácích chovů. Po celý život se u zvířat nemusí projevit žádné zdravotní komplikace, takže jejich onemocnění ne vždy zjistíme. Ale v momentě, kdy se jejich maso, mléko či vejce dostanou na náš stůl, může být zle. Ve většině případů se člověk potýká se Salmonelou enteritidis a Salmonelou typhy. Inkubační doba je 1-2 dny. V některých případech může v našem trávicím traktu přetrvávat i další měsíce, ačkoli akutní potíže odezní zpravidla do týdne. Při léčení se podává živočišné uhlí a doporučuje se pití velkého množství neslazených nápojů s minerály. Zejména u malých dětí či seniorů se nezřídka přistupuje k hospitalizaci, protože odvodnění organismu by mohlo v krajním případě skončit smrtí. V komplikovaných případech se nasazují antibiotika. Potvrdí-li se nákaza, je nutná spolupráce celé rodiny a důsledné dodržování hygienických návyků.

Velký pozor na masné výrobky

Vůbec nejrizikovější je v tomto ohledu konzumace tepelně nedostatečně upravených uzenin, vepřového mletého masa, drůbežího masa a vajec. Při nákupu bychom měli pečlivě sledovat, v jakých podmínkách jsou skladovány. Pokud narazíme na částečně rozmrazené maso v mrazícím boxu, raději pádíme pryč. Samozřejmostí by měla být i kontrola data spotřeby. Vyhráno nemáme ani po příchodu domů, kdy bychom maso měli ihned uložit do adekvátní teploty. Pokud jej plánujeme rozmrazit, nikdy tak nečiníme na rozpáleném parapetu! Nejlepší je přesunout jej z mrazničky do chladničky, kde je sice tání pomalejší, ale vyhneme se možnému mohutnému pomnožení bakterií. Také při porcování masa bychom měli být obezřetní. Tam, kde jsme před chvílí naklepávali řízky, bychom v žádném případě neměli krájet zeleninu na salát. K destrukci choroboplodných zárodků stačí stálá teplota vyšší něž 80°C po dobu alespoň 15 minut u porcovaného a 40 minut u kuřete v celku. Úměrně druhu a velikosti masa je třeba prodloužit čas vaření či pečení. Pokud po propíchnutí masa vytéká čirá tekutina, je maso ideálně teplotně upraveno.

Riziko představují i vejce

Jak již bylo zmíněno, stejné nebezpečí na nás může číhat také ve vajíčkách. Zejména prasklé skořápky právě zakoupených vajec nevěstí nic dobrého. Bakterie totiž číhají ve slepičím trusu, který chtě nechtě přilne i na skořápky. Jejichž prasklinami pak bakterie proniknou do jádra vajíčka. Proto je vhodné si po každé manipulaci se skořápkami a vejci samotnými umýt ruce. Pokud nás po rozklepnutí "uhodí" do nosu zápach, musí vejce taktéž nemilosrdně putovat do odpadkového koše. Zdá-li se být vše v pořádku, pak bychom měli mít plnou jistotu po zhruba 3 minutách smažení a 7 minutách vaření ve skořápce. Zejména nyní v letním období bychom se ve vlastním zájmu měli vyhnout i různým pochoutkám připraveným ze syrových vajec, tedy majonézám, omáčkám, vaječným krémům a zmrzlinám. Velký pozor musíme dát i na ochucování špenátu či květákového mozečku vejcem před koncem přípravy.

A co vás čeká mimo domov?

Při návštěvě restaurací bychom měli sledovatcelkovou hygienickou stránku. Nepořádek na toaletách a potřísněné ubrusy leccos naznačí. Můžete si být téměř stoprocentně jisti, že kuchyně je rovněž semeništěm nejrůznějších bakterií včetně salmonely. Bez obav nemůžeme hodovat ani v restauracích v zahraničí, právě naopak. Čím jižněji pojedeme a čím teplejší klima zde bude panovat, tím více bychom měli dbát na obezřetnost při konzumaci. Kromě salmonelózy si můžete "vykoledovat" tyfus nebo úplavici, což, jistě uznáte, taktéž není nic příjemného. Jaké jsou vaše zkušenosti se salmonelou?

Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 6
  • vanda
    vanda

    Dobrý den, já mám spíše dotaz k tomuhle problému. Můj přítel měl před necelým rokem právě salmonelu, z nějakého zapečeného jídla. Už delší dobu má problémy s "pouštěním plynu" (nebo nevím jak to nazvat:)), přestože jí celkem zdravě. Souvisí to spolu?? můžu mu nějak pomoct? děkuji za odpověď, pěkný den, V.

    04.02.2008 08:27:41

  • jedlík
    jedlík

    Hezký den.Dají se dlouho skladovaná vejce poznat podle tekutého žloutku a vznikající blány?takové vejce by měli i plavat na hladině.můžu takhle poznat stará vejce?

    05.06.2007 12:49:39

    • Šárka Kořenková
      Šárka Kořenková

      Je fakt, ze se říká, že čerstvá vejce ve vodě klesají ke dnu a stará plavou na hladině. Staré vejce určitě poznáte i podle nevábného zápachu. Bohužel nemohu posloužit vlastní zkušeností, vejce se u nás moc neohřejí. Kupujeme je průběžně a koukáme na datum "výroby".

      05.06.2007 16:10:57

  • Nadi
    Nadi

    V sobotu jsme byli s rodinkou u tchýně, kde jsem ke kávě přichystala palačinky. Tak jak je u mé tchýně zvykem(dělá to po celý svůj život - má 86 let),koupená vajíčka nedává do lednice, ale na polici do špajzu. V zimě i v létě. Dvě z těchto vajec jsem bezmyšlenkovitě použila k výrobě palačinek. V sobotu po půlnoci jsem začla zvracet a to se ještě opakovalo 8x. Pak přišel průjem(i 5x do hodiny) a ten přetrvává do dneška, a to je úterý. Neděli i včerejšek jsem střídavě strávila v posteli a a na WC. Dnes v noci začal zvracet i syn, ráno dostal průjem. Manžel ani tchýně žádné příznaky nemají. Tedy alespoň ne ty salmonelózní. Doufám, že z té největší hrůzy já, ale hlavně syn jsme venku. Jaké z toho plyne ponaučení? Nejezdí ke tchýni. Zdraví Naďa.

    05.09.2006 13:55:02

    • Šárka Kořenková
      Šárka Kořenková

      Dobrý den, Naďo. Já mám také nepěkné vzpomínky pro změnu na babiččin bramborový salát, který nám namazala na chlebíčky asi 4 dny po Štědrém dnu(a zřejmě to byl ještě ten štědrovečerní). Naštěstí jsem to odnesla pouze lehčími ale i tak nepříjemnými střevními potížemi. Také nikomu kromě mě nic nebylo, tak nevím asi jsem nějaká citlivější. Salmonelóza to tehdy nebyla, ale také se od té doby mám na pozoru. Vám a synovi přeji brzké uzdravení!

      06.09.2006 09:21:44

Celkem záznamů: 6

Přidat příspěvek k článku Salmonelóza

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.