reklama
hledat uživatel
       

Další využití šalvěje lékařské

Šalvěj lékařská je důležitou přísadou například do zubních past, ústních vod, mýdel, šampónů, krémů, hojivých mastí. Působí dobře proti pocení a využívá se k výrobě antiperspirantů. Dezinfekční a stahující účinky bylinky jsou využity v čistících a zklidňujících pleťových vodách, přísadách do koupele a mnoha jiných kosmetických přípravcích. V potravinářství je šalvěj také hojně zastoupena, například je součástí bonbónů, žvýkaček a léčivých pastilek.

Mnohé hospodyňky dříve vkládaly do skříně mezi oděvy právě sáček se sušenou šalvějí. Ostré aroma působilo proti molům. Dnes už asi samotné listy šalvěje v šatníku nenajdeme, ale i zakoupené přípravky proti molům silné šalvějové aroma obsahují.

Šalvěj lékařská si našla své významné místo v kuchyni. Není tedy jen lékem a přísadou do kosmetických a farmaceutických přípravků, je také znamenitým kořením, používaným ve světě od středověku. Svou oblibu si získalo i ve staročeské kuchyni a v první "Domácí kuchařce" se o ní zmiňuje M.D. Rettigová.

Šalvěj jako koření

Šalvěj používáme čerstvou, sušenou nebo i ve formě umletého prášku. Má silně kořenící, peprnou chuť a silné aroma. Proto ji do pokrmu přidáváme, tak jako například tymián a saturejku, jen v malých dávkách.

Hodí se do mastných a tučnějších jídel, nejen pro zvýraznění chuti, ale šalvějové koření dobře působí na naše zažívání . Šalvěj je vhodná k přípravě pečeného i dušeného vepřového, husího i krůtího masa. Poslouží k ochucení omáček, sýrů, masitých nádivek a paštik, k dochucení zvěřiny, masa skopového a jehněčího. Ve směsi s jiným kořením se používá také k přípravě ryb, bylinkového másla, bylinkových olejů a octů. Rozdrcené listy se mohou přidávat do těsta na pečivo a koláče.

Recept na šalvějové řízečky

Ingredience

Listy šalvěje, vejce, špetka soli, hladká mouka, strouhanka (v množství podle potřeby).

Postup přípravy

Listy krátce propláchneme ve studené vodě (nesmíme dlouho máčet), necháme okapat, rozložíme na utěrku a necháme oschnout. Pak je obalujeme jako řízek. Nejprve v hladké mouce, rozkvedlaném vajíčku, nakonec ve strouhance. Smažíme na oleji z obou stran dozlatova. Podáváme jako chuťovku, například k vínu.

Sladká obměna: Obalené šalvějové řízečky osmažíme na másle a posypeme moučkovým cukrem. Ihned podáváme.

Recept na kuře na bylinkách

Ingredience:

4 - 6 kuřecích špalíčků nebo stehen, 2 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 2 mrkve, kousek celeru, 3 stroužky česneku, několik lístků šalvěje, oregana a bazalky, 2 lžíce rajčatového protlaku, asi 60 g másla, sůl a pepř.

Postup přípravy:

Bylinky nasekáme najemno. Kousky masa potřeme olivovým olejem a obalíme v bylinkách. Necháme několik hodin uležet, nejlépe do druhého dne.
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, očištěnou mrkev a celer rozkrájíme na nudličky, oloupaný česnek na slabé plátky. Zeleninu osmahneme na másle. Na osmaženou zeleninu nalijeme rajčatový protlak, rozložíme naložené maso v bylinkách. Osolíme, opepříme, podlijeme trochou vody a pečeme v troubě dozlatova a doměkka. Během pečení obracíme a podle potřeby podléváme horkou vodou.

Kuře na bylinkách podáváme s bramborovými knedlíky. Tímto způsobem můžeme připravit i maso králičí.

Na závěr

Pamatujte na své zdraví, využijte získaných znalostí o šalvěji lékařské a zkuste ji zařadit do svého bylináře i receptáře.

Foto: Profimedia



Přidat příspěvek k článku Šalvěj lékařská 3.díl

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.