reklama
hledat uživatel
       

Historie saturejky

Saturejka zahradní - Satureja hortensis - kuchyňská bylinka používaná již v 1.století ve středomořských kuchyních patří mezi oblíbenou bylinku zejména na Balkáně, Francii a Itálii. Římané ji používali na ochucování omáček a při výrobě octů. Byla též vyhledávaným afrodisiakem. Od 9.století si našla své místo i ve staročeské kuchyni a tvoří jednu ze složek provensálského koření.

Původ a popis saturejky

Saturejka je staré, dávno používané koření. Český botanický název je saturejka zahradní, lidově se jí říká satorka, bíbr nebo šubra. Patří s řadou dalších voňavých bylin do velké čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae). Pochází z oblasti kolem Černého moře, východního Středomoří a jižní Evropy. Vytrvalý druh saturejky (saturejka horská) je dosud součástí stále zelených porostů macchií, používá se rovněž jako koření. U nás se pěstuje saturejka zahradní i saturejka horská. Je to až 30 cm vysoká jednoletá bylina, žláznatě pýřivá, s drobnými, čárkovitě kopinatými lístky a s droboučkými bělavými a lila narůžovělými kvítky.

Pěstování saturejky

Saturejka je teplomilná rostlina, kterou lze pěstovat i u nás. V zimě ji ukládáme do skleníků, jinak je celkem nenáročnou bylinkou. Můžeme ji pěstovat také v nádobě, protože má dobrou tvarovací schopnost. Při pěstování je důležité teplo a světlo, nevadí jí sucho. Sklízíme ji v době květu.

Léčivé účinky saturejky

Saturejka není jen kořením, ale zároveň i léčivou bylinkou. Na žaludeční problémy je nejlepší čaj z listů, který odstraňuje poruchy zažívání a ztrátu chuti k jídlu. Na bolesti v krku se používá odvar, protože má antiseptické účinky. Saturejka má i mírné močopudné účinky a používá se také proti nadýmání. Nezanedbatelnou funkci má i při snižování krevního tlaku a pro lidi s mastnou pletí, kterou čistí.

Použití saturejky v kuchyni

Saturejka se používá jak čerstvá, tak sušená. Má příjemnou a voňavou chuť. Saturejka svým aroma může nahradit pepř. Svojí výraznou pepřovou chutí se hodí zejména k masitým pokrmům a do nádivek. Také milovníci pokrmů z ryb ocení její chuť. Kdo miluje masové špízy, neměl by saturejku opominout. Skvělá je i ve sterilovaných okurkách, zelí či houbách. Čerstvé lístky jsou výborné do nejrůznější salátů - italských nebo francouzských, polévek a luštěninových jídel. Sušenou přidáváme do smetanových omáček, vaječných pokrmů, na maso i k houbám. Pro výrazné aroma používáme saturejku střídmě.

Zeleninový salát se saturejkou

Ingredience

5 ks rajčata, 2 ks papriky, 1 svazeček cibulky s natí, 1 ks hlávkový salát, 1 lžíce oleje, mořská sůl, 2 lžíce saturejky

Postup

Rajčata, papriky, cibulku i hlávkový salát omyjeme, okapeme a pokrájíme. Posypeme nasekanou saturejkou, osolíme mírně mořskou solí a omastíme olejem. Závěrem snad malé zajímavosti: na odpuzení hmyzu lze použít kvetoucí nať saturejky. V šatní skříni proti molům zase pomůžou ze saturejky vyrobené voňavé pytlíčky. Používáte saturejku ve vaší kuchyni? Přidejte nějaký zajímavý recept s touto bylinkou. Přidat jej můžete ZDE. Foto: Profimedia.cz

Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 1
Celkem záznamů: 1

Přidat příspěvek k článku Saturejka zahradní

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.