Vzhled a výskyt sedmikrásek
Vytrvalá rostlina vytváří na květním stvolu jeden úbor charakteristické bílé barvy se žlutým středem. Stejně jako známá slunečnice se i sedmikráska během dne otáčí za sluncem. Roste do výšky až 15 centimetrů z přízemní růžice široce obvejčitých listů. Z květů sedmikrásky se, na rozdíl od jiných rostlin, můžeme těšit praktiky celý rok, kvete totiž od prvních jarních dnů až do podzimních mrazíků, prakticky 7 měsíců, odtud tedy název sedmikráska. Navíc je velmi rozšířená a libuje si ve vlhčích půdách. Roste nejen po celé Evropě, ale byla zavlečena i do Severní Ameriky a na Nový Zéland.
Sběr a využití rostliny
Sběr sedmikrásek
Profesionální sběrači na sedmikrásky vyrážejí se speciálními trhacími hřebeny, i když dnes sběr chudobek není příliš ekonomický. Účinných látek navíc v chudobce není tolik, jako v jiných bylinkách, a proto její význam klesá. Cena sušené drogy tím pádem není příliš příznivá, proto na chudobky raději vyrazíme sami. Ze sedmikrásky sbíráme květní úbory před plným rozkvětem. Hlavičku můžeme utrhnout i se stonkem, ne však delším než 1 cm. Následně kvítky sušíme ve stínu při teplotě do 35 stupňů. Vyvarujme se sbírání seschlých či odkvétajících úborů. Dbáme na důkladné prosušení bylinky, jinak hrozí plesnivění. Květy se vyznačují velmi příjemnou vůní, avšak nálev z nich připravený chutná trpce a pro někoho může být i nepříjemně dráždivý.
Využití sedmikrásek
Pro obsah specifických tříslovin, flavonoidů a cukrů, se chudobky používaly zejména ve středověku, kdy měla tato rostlina v košících bylinkářů velký význam. Pití odvaru ze sedmikrásek se připisovaly rozličné účinky, od zbavení dny či horečky až po léčbu zvětšené štítné žlázy. Dnes jsou ověřeny pozitivní účinky při léčbě zánětlivých onemocnění, při onemocnění jater a ledvin a při průjmech. Též usnadňuje vykašlávání. Pokud tedy trpíme těmito obtížemi, šálek čaje z čajové lžičky sušených květů bychom si měli připravit dvakrát denně. Při vnějším použití se hodí k obkladům špatně se hojících ran, akné a vyrážek. Vhodná je i ke kloktání a při rekonvalescenci po zápalu plic.
V kuchyni se květ používá ke zdobení pokrmů, ale i jako ingredience nejen do salátů. Listy se pak v některých zemích přidávají do salátů, polévek, vaří z nich špenát a jiné dobroty. Podobně jako se vyrábí pampeliškový med, lze vyrobit med i z květů chudobek.
Používáte při vaření čerstvé divoce rostoucí bylinky?
Foto:
Vaření.cz