Nový pořad televize Prima, ve kterém šéfkuchař Zdeněk Pohlreich učí český národ správně a chutně grilovat maso, ryby, hamburgery i zeleninu. V pořadu bude odpovídat na všetečné otázky Haliny Pawlowské, která je zvědavá na perličky ze soukromého života.
Zdeněk Pohlreich se narodil 10.dubna 1957. Je nejznámějším českým šéfkuchařem, uznávaným gastronomem, ale i podnikatelem, v poslední době i slavným moderátorem. Díky pořadu Ano šéfe! a kulinářské soutěži Na nože! se zařadil mezi ikony slavných. Vystudoval kuchařská řemesla a v počátcích své kariéry pracoval pro podnik Restaurace a jídelny. Po revoluci odjel získávat zkušenosti do zahraničí, vařil v Holandsku či v Austrálii. Zdeněk Pohlreich je majitelem dvou restaurací, Café Imperial a Divinis Ristorante.
První díl pořadu Šéf na grilu odvysílala TV stanice Prima v pondělí 23. května ve 21:20. Každé další pondělí ve stejném čase tak na nás čeká nový díl. Šéf na grilu má celkem 6 dílů. V prvním díle se Zdeněk Pohlreich pustil do grilování steaků. Musíme zapomenout na naše tradiční centimetrové steaky. Steak by měl mít minimálně 150 g, ale ještě lépe 200 g. Kvalitní maso pokládáme na rozpálený gril a grilujeme 3 - 4 minuty z každé strany. Teplota se ke konci grilování snižuje a steaky se dopékají pozvolna. Steaky se před samotnou konzumací musí nechat odpočinout. V tomto díle nám šéfkuchař, mimo jiné, připravil Steak z vysokého roštěnce s espreso-chilli marinádou nebo Bifteky s vůní jalovce. Já osobně jsem dostala chuť na Grilovanou kukuřici s medem.
Druhý díl byl věnován přípravě hamburgerů. Zdeněk Pohlreich se pustil do přípravy domácích hamburgerů z kvalitního čerstvého masa. Základ hamburgeru by měl být ze dvou druhů masa, z libového a z prorostlého, čerstvě umletého nebo jemně nasekaného. Veškeré ingredience dáme do mísy a pak je dobře rukama promícháme. Hamburgery grilujeme třeba i společně se zeleninou, která bude tvořit oblohu. Musíme myslet na to, že hamburger musí být větší než houska. Hamburger tvoří více vrstev; hodně vrstev - hodně chutí. V pořadu se šéfkuchař věnoval i přípravě omáček k hamburgerům. Tento díl nám nabídl třeba recept na Hamburger s bylinkovým máslem, Hamburger na víně s rozmarýnovou focacciou nebo Jehněčí špízy s koriandrem a Zeleninový mix. A jak se jí správný hamburger? Přece oběma rukama.
Třetí díl nám nabídl grilování masa od kosti - kotletek, žeber i jehněčího. Šéfkuchař marinoval maso ve směsi koření a připravil vynikající Žebírka v memphiském stylu. Svou jednoduchou přípravou mě zaujala příprava Hořčičné omáčky nebo Špikované žampiony portobello. Maso s kostí se musí grilovat pomaleji a proto Zdeněk Pohlreich volil nepřímou metodu grilování a na uhlíky přidával štěpky z ovocných stromů (třešeň, jabloň).
Další díly nám přinesou třeba grilování ryb či zeleniny, ale i přípravu domácích marinád a zálivek.
Při přípravě pokrmů nebyla použita žádná koupená prášková směs koření s glutamátem, ani žádná pochybná grilovací omáčka. Veškeré kořenící směsi si šéfkuchař připravoval z čerstvých ingrediencí.
Foto: Photos.com
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena