reklama
hledat uživatel
       

Recept na segedínský guláš krok za krokem 

1) Příprava surovin.

Na segedínský guláš budeme potřebovat: 2 - 3 cibule, 200 g slaniny, lžíci sádla, špetku kmínu, hrstku bobkového listu, 1 bramboru, 2 lžíce mleté červené papriky, 1 kg vepřové plece bez kosti, 500 g kysaného zelí, 0,5 l vývaru (nebo vody), 200 ml smetany ke šlehání (33%).

Nezapomeneme na houskový knedlík jako přílohu a pár lžiček zakysané smetany na dochucení.


2) Nejdříve si nakrájíme slaninu a cibuli na kostičky.

Kostičky slaniny mohou být větší.


3) Na sádle osmahneme slaninu, dáme jí čas, dokud nepustí tuk. Opečenou slaninu vyndáme a na vzniklém výpečku osmahneme cibuli. Na cibuli si dáme záležet, trvá to nějakou dobu, než nám hezky zezlátne.

4) Mezitím si nakrájíme maso na stejně velké kostičky. 


5) Nakrájené maso necháme na pánvi zatáhnout - zprudka ho orestujeme. Poté ho odstavíme, bude pouštět šťávu, to proto, že je uvnitř ještě syrové. 


6) Až budeme mít cibulku hotovou, přidáme k ní papriku a pořádně promícháme.

Když budeme přidávat papriku, můžeme na chvilku stáhnout kastrol z ohně, to aby paprika při vysoké teplotě nezhořkla. 


7) Do cibule s paprikou přidáme slaninu, maso a pořádně promícháme.


8) Přilijeme vývar nebo vodu a necháme vařit na mírném ohni, dokud maso nezměkne. Přidáme kmín a bobkový list.

Guláš necháme jen lehce probublávat, klidně hodinu, aby maso bylo krásně měkké. 


9) Přidáme propláchnuté kysané zelí, promícháme a necháme dále vařit. 


10) Mezitím si oloupeme a nastrouháme bramboru, kterou přimícháme do guláše.

Brambora nám guláš zahustí, aniž bychom museli použít jíšku. 


11) Do segedínského guláše přilijeme smetanu, promícháme a necháme ještě tak 10 minut vařit.


12) Z guláše vyndáme bobkový list a tímto je guláš hotov.


13) Guláš podáváme nejlépe s domácím houskovým knedlíkem a můžeme přidat lžičku zakysané smetany, ta nám guláš lehce zjemní.


Segedínský guláš a finanční náročnost

1 kg vepřové plece vyjde cca na 120 Kč, 250 g slaniny 50 Kč, cibule 5 Kč, smetana 25 Kč, brambora 3 Kč, kysané zelí 15 Kč, ostatní suroviny vyjdou zhruba na 30 Kč. 8 porcí segedínského guláše nás tak vyjde na cca 248 Kč. 

Další skvělé recepty na segedínský guláš najdete v našich receptech zde


Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 8
  • Falk.de: Karten und Routenplaner
    Falk.de: Karten und Routenplaner

    Komentář k článku Segedínský guláš krok za krokem

    TrustArc Preference Manager

    17.11.2018 01:34:57

  • kuchařík
    kuchařík

    segedín a kopr?????

    Žasnu nad lidovou tvořivostí. Kopr a česnek do segedínského??? Dotyčný by si měl zajet alespoň na Slovensko, když ne do Maďarska, aby poznal, co je skutečný segedín. Hodně Maďarů dává do toho smetanu, většinou zakysanou a podávají s haluškami (české noky)a říkají tomu segedín. Tak dobrou chuť všem i těm koprovo česnekovým.

    16.11.2018 13:37:16

  • hatak
    hatak

    ja to take delam jak tady pisete uplne obycejne

    08.11.2018 10:57:12

  • Franta
    Franta

    Sikulský guláš

    To je teda zase vaření. Vůbec jste to neosolili. Slanina fajn, ale není třeba ji vytahovat a nějaké zatahování masa je blbost, když se to potom vaří jako polévka. Pokud vím, tak se smetanou se tomu guláši říká Sikulský guláš a bez je Segedínský. Já to vařím s pěkným bůčkem půl napůl, protože tuk je nositelem chuti.Přidám kostku Masoxu, vodu a osolím. Jo a trochu česneku. Dobrou chuť.

    04.11.2018 22:22:53

  • Mirek
    Mirek

    Kdo to vymyslel?

    Kde je kopr, česnšk? Prostě česká kuchyně!

    03.11.2018 18:04:22

  • Mirek
    Mirek

    Odku jsi ten recepút vzal?

    A kde je kopr? ten udělá to pravou chuť a taky tam chybí česnek, prostě česká kuchyně

    03.11.2018 18:03:33

  • Medvedice
    Medvedice

    Komentář k článku Segedínský guláš krok za krokem

    Zeli ,pokud je delane doma, neproplachujte a vynechte smetanu , pak je to nebe v hube....

    03.11.2018 07:20:20

Celkem záznamů: 8

Přidat příspěvek k článku Segedínský guláš krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.