Šlehače a mixéry
Hnětače, šlehače, kráječe, mixéry. Máte jich plnou kuchyň, ale možná se na ně povětšinou práší. Znám to z vlastní zkušenosti. Vloni jsem rodičům koupila mixér se všemi možnými funkcemi, přeci jen se u nás vyváří téměř každý den a jistě některá z množství funkcí vždy najde své uplatnění. Bohužel, realita byla trochu jiná, mixér se dostane ke slovu sotva jednou měsíčně, vždy když někdo z rodiny dostane chuť na bramboráky a pro takový regiment se s bramborami nikdo strouhat nebude. Nepamatuji si, že by se použil někdy jindy a je to logické. Proč třeba kvůli nakrouhání cibule podstupovat martýrium skládání, rozkládání a vymývání součástek mixéru? Místo využití, se tak v kuchyni plete.
S příručními šlehači a ponornými mixéry je to jiné, dají se celkem jednoduše schovat a v případě potřeby jsou hned po ruce, většinou nám stačí ty dva tři nástavce ke vší spokojenosti a ani údržba není složitá.
Pekárnička chleba a espresovač
Možná tato módní vlna dorazila i do vaší rodiny. "Chtěla bych domácí pekárnu chleba," vyjádřila své přání před loňskými Vánoci maminka mého přítele. Řekli jsme si proč ne, alespoň nemusíme nic složitého vymýšlet. Ani tento dar se však příliš neujal. Z počátečního nadšení, kdy jsme okénkem zálibně sledovali proces míchání, kynutí a pečení, se dostavilo rozčarování z toho, že na výsledek musíme čekat nejméně 2 hodiny. Za tu dobu na čerstvý chléb přejde chuť a žaludek mezi tím už dostal porci něčeho jiného. Naopak naprogramovat si pekárničku na vyhotovení pečiva na nedělní ráno, to je balada.
Ani s espresovačem nemám příliš dobré zkušenosti. Zní sice krásně, udělat si domácí cappuccino, ale není to nic snadného. Pro domácí použití si nejspíš nebudete pořizovat presovače za desítky tisíc korun, které mají zásobník s mlýnkem na zrnkovou kávu, čímž vykouzlí během minuty několik šálků báječné kávy. Ani já to neudělala a příprava pěti šálků kávy s mléčnou pěnou pro návštěvu mi zabere bez mála deset minut. Po naplnění jednoho šálku se musí vyprázdnit filtr s kávou a opět napěchovat čerstvou, šálky se musí předehřát, aby po mnoha minutové přípravě bylo presso ještě k pití a i tak většinou dorazí na stůl vlažné. Než se vytvoří pára pro přípravu mléčné pěny, také to chvilku zabere. Na závěr se ti méně šikovní, mezi něž se hlásím, spálí o kovovou parní trysku a dílo je dokonáno.
Varné konvice, mikrovlnné trouby a myčky nádobí
Na tyto moderní výdobytky civilizace, včetně tradičního sporáku a ledničky, nedám dopustit. Varné konvice a mikrovlnné trouby jsou součástí téměř každé domácnosti nejen díky úspoře času, ale i energie. Do domácnosti o čtyřech a více členech se vyplatí i myčka nádobí, která je hospodárnější, než ruční mytí a oplachování nádobí.
Možná i vy sníte o odšťavňovači, domácí pekárně chleba, vaflovači či sušičce ovoce. Před nemalou finanční investicí do kvalitního nového přístroje si však nákup dobře promyslete.
Foto:
Profimedia.cz