V květnu se už jaro rozjelo naplno a v obchodech a na trzích se od farmářů objevují nové potraviny, na které jsme si museli přes zimu počkat, pokud jsme je chtěli opravdu sezónní. Dnes se podíváme na chřest.
Chřest
Čas chřestu začíná už zhruba v polovině dubna a končí tradičně 24. června. Proto jsme ho zařadili na květen, kde zažívá svoje nejlepší období, a to hlavně chřest bílý. Pak existují ještě odrůdy zelené a fialové. Chřest se považuje za afrodiziakum a pomáhá nejen našemu cévnímu systému, ale také paměti, soustředěnosti a čistí organismus.
Zobrazit všechny recepty s chřestem?
Obsahuje vitaminy E, C, skupiny B, velké množství betakarotenu, kyselinu listovou, draslík, zinek, železo, jód nebo sodík.
Jeho příprava záleží na odrůdě.
Zelený chřest můžete jen krátce uvařit tři až čtyři minuty ve slané vodě. Poté je důležité ho rychle zchladit.
Ten bílý je potřeba nejdříve důkladně oloupat od hlavičky dolů. K jeho ochucení stačí velmi málo, například máslo, holandská omáčka a brambor.
Chřest se dá použít jako příloha, či kombinace salátu, hlavního jídla, nebo i jen tak :-)
Hrátky s chřestem: V těchto úpravách vám bude stoprocentně chutnat
Chřest patří do stejné skupiny zeleniny jako cibule, česnek a pórek. Je dražší než ostatní druhy zeleniny, protože se pěstuje v malém množství a sklízí se ručně. Chřest má neopomenutelné léčivé i regenerační účinky. Připravte si podle našich receptů třeba výborné chřestoto, zkombinujte ho s vepřovou panenkou, telecím a zkuste i krémovou polévku s masovými knedlíčky.
Textový zdroj: Žena.cz
autor admin_vareni
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena