Vejce patří k univerzálním přísadám. Můžeme je používat k zahušťování, obalování nebo glazování sladkých i slaných pokrmů. Jsou chutná i sama o sobě, ať už smažená, vařená či pečená.
Nemusí být nutně nezdravá, zvláště když při jejich přípravě použijeme lehký rostlinný olej. Používáme-li kvalitní teflonovou pánev, budeme tuku potřebovat opravu velmi malé množství. Přebytečný olej odstraníme tím, že vejce necháme okapat na papírovém ubrousku.
Chceme-li zabalit plněnou omeletu, přehneme obracečkou jednu stranu do poloviny. Nahneme pánev a necháme omeletu sklouznout na talíř. Pak zahneme i druhou stranu. Volské oko ve vykrajovátku vypadá na talíři opravdu pěkně. V pánvi rozpálíme olej, položíme do něj vykrajovátko a do něj rozklepneme vejce. Formičku přidržíme obracečkou. Nakonec objedeme vnitřní okraj nožem, aby vejce vypadlo.
Volské oko lze připravit bez tuku. Do hrnce dáme vařit vodu. Když se začne vařit, položíme přes hrnec ohnivzdorný talíř. Až se rozpálí, rozklepneme na něj vejce. Po osmi minutách by mělo být hotové. Aby se vejce nepřipálilo, připravujeme jej vždy v čisté pánvi, pokud jsme v ní již něco připravovali, může se vejce připálit. Ke smažení vajec používáme pouze kvalitní olej (například slunečnicový nebo kukuřičný). Olej rozehřejeme a vejce smažíme na mírném ohni. Aby míchaná vejce byla lehká a nadýchaná, vyšleháme do nich nejprve trochu sodovky. Když do nich před smažením přidáme pár kapek sherry, budou mít vejce výraznější chuť. Pokud chceme míchaná vejce nastavit, přidáme do nich na každé vejce 1 lžíci světlé nebo tmavé strouhanky. Do pánve k míchaným vajíčkům přidáme na proužky nakrájeného uzeného lososa nebo šunku. Výraznou chuť také získají, když do nich přidáme nasekaný kerblík nebo pažitku.
Aby se kolem žloutku natvrdo uvařeného vejce nevytvořil tmavý kroužek, ihned po uvaření naklepeme skořápku a rychle zchladíme pod tekoucí studenou vodou. Pokud při vaření skořápka praskne, přidáme do vody lžíci octa, aby bílek ztuhnul. Aby nám vejce při vaření nepopraskala, propíchneme kulatější konec vajec jehlou, aby měl vzduch kudy unikat. Ponoříme je do studené vody, poté klasickým způsobem uvaříme.
Vejce můžeme péct jednoduše ve formičce se špetkou soli a koření, nebo je použít ve složitějších pokrmech - jako jsou suflé a vaječná sedlina. Většinu pokrmů z vajec je nejlepší péct v troubě. Předejde se tak přílišnému ztuhnutí bílků. Výborně chutná třeba vejce zapečené v bramborech. Do trouby dáme upéct velké brambory ve slupce. Brambory upečeme doměkka. Poté nožem odřízneme horní část, lžící vydlabeme díru a rozklepneme do ní vejce. Osolíme, opepříme a zasypeme strouhaným sýrem. Pečeme, dokud není vejce hotové.
Foto: Profimedia
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena