Oddalovač stárnutí, dezinfekční prostředek a přírodní antibiotikum, které je původem z Asie, působí v čerstvé podobě velmi účinně. Už Pythagoras nazval česnek králem koření.
O historii, charakteristice chuti a některých léčivých účincích česneku jsme se již zmiňovali v článku Česnek
Dnes se podíváme na česnek trochu z jiného pohledu. Naučíme se správnému výběru při nákupu, netradičnímu zpracování, ale také rozlouskneme otázku závislosti. Chuť česneku je totiž tak "nakažlivá", že kromě nenávisti jeho požívání jej může někdo až příliš často vyhledávat. Jednoduše - bez česneku nedokáže žít.
Vím o pár lidech, kteří na česnek v jakékoli podobě nedají dopustit. Ti nejzarytější příznivci oloupané stroužky česneku přikusují téměř k jakémukoliv pokrmu, pokud už jej jídlo samotné neobsahuje. A takový stroužek česneku navrch není nikdy na škodu. "Česnek bych přidal i do buchty, kdyby to šlo", slýchávám často od jednoho známého. A jak se na jeho oblíbenou pochoutku tváří okolí, příliš neřeší.
Ti, co konzumují česnek denně, ví, že jako prevence stačí konzumace 1 - 2 větších stroužků. Při onemocnění dávku zvýšíme. Důležité je česnek správně zpracovat, zázračně působí zejména v prolisované, podrcené nebo alespoň řádně rozkousané podobě.
Závislost na česneku se vytváří jako na každé jiné pochutině či potravině. Ale i na syrový česnek konzumovaný ve zvýšeném množství je třeba dávat pozor. U některých osob může vyvolat jaterní, žlučníkové či žaludeční potíže, především pálení žáhy. Při konzumaci se řídíme vlastními pocity. Neutralizačně působí ječné a pšeničné výrobky, je doporučováno tyto obilniny v jakékoliv podobě k česneku přikusovat.
Když chceme udělat to nejlepší pro naše zdraví, konzumujeme čerstvé stroužky (tzv. pacibulky), ty jsou nejaromatičtější a nejbohatší na účinné látky. Při nákupu si všímáme vzhledu, pevnosti a plnosti jednotlivých stroužků nebo celých hlaviček.
Česnekové hlavičky nakupujeme bez viditelného poškození, bez hnědých skvrn a vyhneme se i zeleným výhonkům. Stroužky musí být pevné, ne svraštělé. Česnek jinak nezpracovaný (na česnekovou sůl, česnekový olej, česnekový ocet, česnekovou pastu, k sušení nebo oloupaný ke zmražení apod.) uchováváme na chladném, suchém, dobře větraném a temném místě. Tak nám vydrží až několik měsíců stále v dobré kondici. Při špatném uložení nám začne "okorávat", stroužky se začnou scvrkávat a mohou chytit plíseň.
Pro dochucení grilovaného masa, ale především ryb, se hodí výtečné česnekové máslo. Budeme potřebovat jen 100g pravého másla, 2 stroužky česneku, asi lžíci čerstvého kopru, trochu čerstvě vymačkané citronové šťávy a sůl.
Změklé máslo vyšleháme s prolisovaným česnekem, dochutíme solí, citronem a nasekaným koprem. Z máslové hmoty utvoříme váleček, uložíme do potravinové folie nebo alobalu a necháme v lednici ztuhnout. Česnekové máslo krájíme po ztuhnutí na kolečka, která podáváme k připravenému pokrmu.
Citronovo-česnekové kuře a cuketou
(doba přípravy 90 min)
Dušené vepřové kousky na česneku
(doba přípravy 75 min)
(doba přípravy 60 min)
Česneková pomazánka z pečeného česneku s tymiánem
(doba přípravy 75 min)
Frankfurtská polévka s medvědím česnekem
(doba přípravy 45 min)
Foto: Pixmac.cz
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena