reklama
hledat uživatel
       

Silvestrovská koktejlová party

Ač nejsme profesionálními barmany, pojďme si tento čas plný svátků a oslav zpestřit novými neobvyklými míchanými nápoji! Vodka s džusem, cola a rum, to jsou už zastaralé, nemoderní hity. Poradíme Vám několik jednoduchých zásad a nemůže se stát, že by se Vám nepovedlo uspořádat velkolepou koktejlovou party na oslavu Nového roku.

Vznik koktejlů se datuje do druhé poloviny 19.století. Velmi rychle se staly tyto míchané speciality výsadou všech lepších podniků. Byly podávány v letadlech, na parnících a všude tam, kam se chodili bavit bohatí lidé, kteří oceňovali chuťově náročné nápoje málo přístupné obyčejným smrtelníkům. Na Kubě dokonce vznikla koktejlová škola, z níž barmani celého světa čerpají nové inspirace dodnes. Po roce 1940 byly založeny profesionální organizace, které vytvořily zásady výroby koktejlů. V prvé řadě je dobré vědět jaké máme typy koktejlů:

Short drinky

Jsou to malé, silnější drinky o obsahu 6-12cl, které se podávají jako aperitiv.

Long drinky

Jsou méně silné s obsahem 12-25cl. Mohou se podávat jako aperitiv, ale jejich hlavní úkol je zahnat žízeň.

Zásady míchání drinků

Koktejly jsou plné fantazie a experimentování, barvě a chuti se meze nekladou. Jen si dejte pozor na to, aby jste nemíchali obilné pálenky (gin, vodka, whisky) s vínovicí (koňak). Také mléko, smetana, vejce se špatně spojí s ovocnou šťávou. Další podstatnou zásadou je, aby koktejl neobsahoval více jak 7cl alkoholu. Chceme-li koktejl s bublinkami (sekt, sodovka, sycené limonády, tonik) nesmíme zapomenout, že do šejkru tyto nápoje nepatří. Měli bychom tak v ruce časovanou bombu. Přiléváme je do již hotového nápoje ve sklence. Vícebarevné míchané nápoje jsou nejen lahodné pro jazyk, ale i pro oko. Podstata těchto nápojů je dána hustotou jednotlivých složek. Sladší méně alkoholické nápoje, jsou těžší, proto patří dospod sklenice a více alkoholické navrch. Čím více alkoholu kapalina obsahuje, tím je lehčí. A teď pomalu, opatrně lijeme tekutiny přes lžičku, která je vypouklou stranou ke dnu a přiložena k hladině spodní tekutiny. Tak a teď ještě potřebujeme jednotlivé složky koktejlu dokonale promísit a k tomu je zapotřebí šejkr. Do 1/3 nasypeme led, pak přidáme přísady. Palci přidržujeme víčko, ostatními prsty tělo a pak už nezbývá nic jiného než 10 sekund silně protřepávat. Pak koktejl nalijeme přes sítko do sklenek, tak nám tam nenapadají kostky ledu. Nemáte-li šejkr, zkuste elektrický mixér. Poslední tečkou za přípravou by mělo být ozdobení. Nejčastěji se používá čerstvé ovoce, některé druhy zeleniny nebo různé papírové ozdůbky (paraplíčka). Velmi zajímavá je i krusta na skleničce. Ta se vytvoří tak, že okraj sklenice z vnější strany navlhčíme plátkem citronu a pak okraj sklenice položíme do misky s cukrem. Tak ještě nějaké ty jednoduché, nápadité recepty a máte dokonalou přípravu na silvestrovský večírek. Foto: Profimedia.cz

Přidat příspěvek k článku Silvestrovská koktejlová party

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.