Konec roku
Při všech radostech a zábavách, při obřadech a zvyklostech, kterými se lidé dříve zabývali, uběhl týden a přiblížil se konec roku. A s ním Silvestr a přelom roku. Silvestrovská noc se vždycky považovala za mocnou a tajemnou. Ještě dnes si všichni přejeme do nového roku především hodně zdraví a štěstí. Lidé se v koutku duše nových věcí a nových období obávali a stále obávají, a zřejmě proto se Silvestr oslavoval tak hlučně a slaví se tak dodnes.
Hostina s aperitivem
K svátečnímu menu je zvykem podávat aperitiv. Někdo zastává názor, že nejlepším aperitivem je sklenička suchého sektu nebo lehkého vína. Stejně vhodná je ale také sklenička dobrého piva. Častěji se však podává suchý vermut s kolečkem citronu, vodka, borovička, myslivecká nebo některý suchý koktajl. Dětem a mladistvým nabízíme jako aperitiv chlazené přírodní ovocné šťávy, v tomto období převážně pomerančové nebo grapefruritové.
Předkrm
Další nedílnou součástí menu jsou předkrmy.
Studený předkrm
Studený předkrm podáváme před polévkou nebo v menu bez polévky. Má to být lahůdka jemně pikantní chuti, lákavá už na pohled, která není určena k nasycení, ale k povzbuzení chuti. Ke studeným předkrmům podáváme malé banketní pečivo. Jako předkrm jsou vhodné lahůdkové saláty, majonézy, koktejly, šunkové závitky a kornoutky, plněná vejce, sýry, kapr v rosolu, kaviár a podobně.
Teplý předkrm
Teplý předkrm podáváme v případě, že jsme vynechali předkrm studený. Následuje však až po polévce.
Tradičním předkrmem na Štědrý večer bývá kapr namodro s pikantní přílohou nebo masová směs zapečená v lasturách, ale také hubník či kuba. V dalších svátečních dnech - třeba právě na Silvestra - můžeme podávat taštičky z listového těsta plněné teplým ragú, vejce nebo vařenou zeleninu (růžičková kapusta, pórek, sterilovaný chřest, zmrazený květák) sypanou strouhaným sýrem či osmaženou strouhankou a politou máslem.
Polévka
Polévka je tradičním chodem. Ze štědrovečerního menu známe rybí polévku doplněnou osmaženou žemlí, kdo nehoduje rybám, nahrazuje ji polévkou hrachovou nebo mléčnou s houbami. Na Silvestra si jistě vzpomeneme zařadit do menu vývar hovězí, drůbeží, králičí nebo zvěřinový s domácími těstovinami a s masem nebo méně obvyklou zavářkou. Na mnoha stolech tak nechybí třeba vývar s játrovými knedlíčky.
Hlavní chod
V štědrovečerním menu jsme měli smaženého kapra s bramborovým salátem a nebo jeho odlehčené variace smaženého kapra na másle se salátem z čerstvé zeleniny. Mohli jsme si připravit také vinnou nebo smetanovou klobásu s bramborovou kaší a kyselým zelím.
V menu silvestrovském naše babičky podávaly tradiční svíčkovou s knedlíkem, dnes však dáváme přednost lehčím masitým pokrmům v minutkové úpravě. Podáváme maso s dušenou rýží, s různě upravenými bramborami a s teplou či studenou zeleninovou přílohou. Také podáváme krůtu a zvěřinu, které připravujeme v minutkové úpravě. Nepostradatelný je vždy salát z čerstvé zeleniny nebo míchaný kompot.
Moučník
Sváteční menu bývá korunováno moučníkem. Často se podává ořechový dort, čokoládová roláda, ale tradiční je spíše jablkový závin nebo pečená jablka. Oblíbené jsou také zmrzlinové poháry, doplněné čerstvým ovocem, karamelem, šlehačkou, čokoládou a ořechy. Lehký a velmi osvěžující je ovocný dezert nebo ovocný salát. Milým překvapením by mohl být i teplý moučník, například palačinka s ovocem, šlehačkou a trochou strouhané čokolády.
Závěr menu
Sváteční menu končí obvyklým šálkem kávy. Dopřejeme-li si však některou kávovou specialitu s trochou alkoholu a šlehačkou, měli bychom se vzdát moučníku nebo dezertu, aby těch dobrot nebylo příliš.