Recept na sůloví - výborné slané pohoštění
1) Příprava surovin.
Na těsto si připravíme 250 g hladké mouky, 250 g másla, 250 g oblíbeného tvrdého sýra (gouda, eidam, Grana Padano) a 2 žloutky.
Na potření a posypání budeme potřebovat 1 vejce, oblíbená semínka a koření na posypání, případně kolečka salámu.
2) Na těsto si odvážíme hladkou mouku, nastrouháme najemno oblíbený tvrdý sýr, zde použit sýr Grana Padano, studené máslo nakrájené na kostky a žloutky.
3) Připravené suroviny vložíme do misky a zpracujeme v hladké těsto.
4) Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice vychladit alespoň na hodinu, nejlépe však přes noc.
5) Poté necháme těsto zhruba 10 minut povolit a polovinu rozválíme na plát silný cca 3 mm.
Vykrajujeme libovolné tvary, zde jsme zvolili hvězdičky a kolečka, do každého druhého kolečka ještě vykrojíme uprostřed jedno menší.
6) Sůloví skládáme na plech vyložený pečícím papírem, pomašlujeme rozšlehaným vejcem a posypeme oblíbenými semínky či kořením, například oregano, sezamová či chia semínka apod.
Sůloví pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 10 minut dozlatova, záleží na troubě.
7) Můžeme také vytvořit slaný protiklad i k vanilkovým rohlíčkům, tedy z těsta vyvalujeme hady a točíme do tvaru rohlíčků.
Pečeme stejným způsobem.
8) Po upečení a vychladnutí můžeme ještě sůloví obalit v mleté paprice a z koleček vytvořit vzhledově jakoby slané linecké, tedy mezi plný a vykrojený tvar vložit kolečko salámu, případně i pomazat oblíbenou pomazánkou.
Sůloví a finanční náročnost
Ingredience na sůloví nás s použitým sýrem Grana Padano vyjdou na zhruba 190 Kč. Celková cena se bude lišit především s ohledem na vybraný sýr.