reklama
hledat uživatel
       

Ořešák královský (Juglans regia) je strom dorůstající do výšky 20 metrů. Vyznačuje se nepravými peckovicemi s jádry, které začíná plodit ve věku zhruba 4 - 8 let. Ořešák se dožívá až stovky let, kromě množství jader (ořechů) hojně poskytuje také listí. Listí z ořechu je nutno odstraňovat a v kompostu vápnit, shnilé listí by půdu značně okyselilo. Zkušení zahrádkáři proto ořechové listí nepřidávají do kompostů, protože by v něm znesnadnili roli mikroorganismů. Ořešáku se nejlépe daří bez řezu, stromy vytváří řídké koruny bez nutnosti prořezávání a prosvětlávání. Pokud přecejen chceme stromu ulevit a objem koruny zmírnit, seřezáváme větve v srpnu, kdy se rány nejlépe hojí. Dřevo z ořešáku je velmi kvalitní, používá se k výrobě nábytku. Kdysi se ze dřeva ořešáku získávalo hnědé barvivo, z nezralých slupek zase žluté barvivo.

Využití listů a oplodí vlašských ořechů

Kromě jader ořešáku se dá využít také listí a oplodí. Listy se sbírají v červnu, slupky a nezralé plody v červenci a srpnu, zralé ořechy pak během září. Listy ořešáku mají antiseptické vlastnosti. Ořechové listí má protizánětlivou schopnost, obsahuje silice, třísloviny, flavonoidy, juglon, hořčík, kyselinu elagovou, karotenoidy, přírodní kyselinu askorbovou. Nálev z listů účinně dezinfikuje, používá se jako kloktadlo při zánětech v ústech, k omývání kožních problémů jako je akné a opruzeniny. Nálev z ořechového listí se používá také k lokálním koupelím, dokáže omezit potivost nohou.

Výživová hodnota jader vlašských ořechů

Ořechy všeobecně mají vysokou výživnou hodnotu. Přestože obsahují množství tuků, měly by být pravidelně zastoupeny v našem jídelníčku. Z jader vlašských ořechů se lisuje velmi kvalitní olej, který je zdrojem nenasytných mastných kyselin. Nachází se v něm železo, zinek, selen, vitamín E a vitamíny řady B.

Vlašské ořechy:

  • působí příznivě na srdečně-cévní choroby
  • mají protizánětlivé účinky
  • podporují chuť k jídlu
  • regulují krevní tlak
  • snižují hladinu cholesterolu

Je nutno podotknout, že léčebný účinek se projeví při pravidelné a dlouhodobé konzumaci, stačí pouhých 5 jader ořechů denně, takže se nemusíme obávat stoupající váhy.

Vlašské ořechy mají nasládlou chuť, teplou povahu a působí na dráhy ledvin, plic a tlustého střeva. Vyživují ledviny, prohřívají plíce a kolena, zlepšují astma, posilují střeva a podporují peristaltiku.

Sklízení vlašských jader

Při sklízení vlašských ořechů si vyčkáme, až na podzim padají zralé plody samy na zem. Vyhýbáme se otloukání ořechů, to škodí větvím a kromě toho se shazují i nezralé plody. Ořechy se ze země snadněji sbírají, když je tráva před sklizní posečená. Zelenou slupku, která kryje ořech, po sklizni odstraníme, vláknité zbytky z povrchu ořechu bez použití vody okartáčujeme. Při odstraňování zelené slupky používáme rukavice, protože slupky silně barví do tmavohněda.

Skladování vlašských ořechů

Ořechy před skladováním necháme řádně vysušit. U nás doma jsme je většinou nasypali do prodyšného síťového pytle od brambor a pověsili do pergoly, na okap apod. Takto sušíme až 6 týdnů. Případně ořechy vložíme maximálně ve dvou vrstvách do bedýnky. Ideální teplota k sušení je do 25 °C, při teplotě nad 35 °C již riskujeme chuťově zhoršenou kvalitu plodů. Pokud nemáme možnost nechat ořechy proschnout na přímém slunci, je nepříznivé počasí a vlhko, nasypeme ořechy na plech a uložíme na topení, kde je občas promícháme. Ořechy musíme skladovat na temném a suchém místě, protože olej v jádrech snadno oxiduje. Žluklé ořechy mají hořkou pachuť a mohou organismu i uškodit. Vyloupaná ořechová jádra skladujeme bez přístupu vzduchu. Skvělou variantou je naložení ořechů do medu. Optimální je promíchat ořechy s medem v poměru 1:1, společně zahříváme, až se med rozpustí. Naložené ořechy v medu skladujeme v uzavíratelné sklenici a používáme podle potřeby a chuti.

Vaříme a pečeme s ořechy

Jablečná buchta s ořechy

Královská bábovka s ořechy

Tagliatelle s chřestem, jablky a vlašskými ořechy

Tvarohové pokušení

Ořechové koláčky

Foto: Sxc



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 7
  • Lima
    Lima

    sušení v sušičce

    dá se sušit v sušičce? Nedávno jsem si koupila sušičku Yden a ráda bych je usušila, protože mám hodně velkou zásobu.

    21.12.2018 20:58:00

  • OVCA
    OVCA

    SKLADOVANIE

    JAK!!!

    15.02.2015 16:56:23

  • Honza
    Honza

    Skladování ořechů.

    Proč všechno tak složitě?
    Normálně je nandám do pytlů ( musejí být velmi vzdušné, třeba ty, ve kterých se prodává cibule) a pověsím v garáži do prostoru. Takto mě vydržely i 4 roky.

    23.10.2012 10:08:07

  • weendy
    weendy

    skladování ořechů

    po vyloupání část namelu a strčím do pytlíků odsaju vzduch, zatavím a zmrazím a to samé s půlkami, jader pokud máte víc doz k aku odsávačce klidně naplńte dozy a půl roku v pohodě v tenmnu můžete mít i déle, bez přístupu vzduchu a světla nežluknou,nejideálnější odsát sáčky a mrazák

    22.10.2012 15:53:18

  • Fanda
    Fanda

    Prospěšnost ořechového listí

    Prospěšnost ořechového listí nezná každý,kdo ořech na zahradě má.Ořechové listí a ořechové oplodí obsahuje tiemin,který dělá to,že při loupání ořechů máme černé prsty.Pokud dáme do kompostu listí i oplodí,tak po rozvezení kompostu nemají dlouhý život mandelinky bramborové!Těm tiemin udělá to,že svou potravu sice dostanou do sebe,ale ne již ven.Tento styl zjistilo hodně pěstitelů ořechů,kteří nikdy pod ořechy neměli mandelinky.Držím všem palce kteří tohle skusí již letos a přesvedčí se o tom,že nemají mandelinky.

    16.10.2012 17:29:04

    • Zdeněk
      Zdeněk

      Re: Prospěšnost ořechového listí

      Ta látka v ořechovém listí a oplodí se nejmenuje tiemin, ale tanin (tříslovina). Právě pro vysoký obsah tříslovin se zásadně nedoporučuje dávat tyto věci do kompostu, protože se velmi těžko rozhládají. Že pod ořechem není mandelinka se nedivím, protože pod ořechem většinou neroste vůbec nic, tedy ani brambory. Pokud by přece jen měl tanin účinky o kterých píšete, spíš bych doporučoval delší luhování listů ve vodě a pak s roztokem stříkat. To by rostlinám neublížilo.

      17.10.2012 08:50:32

  • Václav Anděl
    Václav Anděl

    skladování ořechů

    Jak mám skladovat ořechy,když jich mám 100 kg.My je vysušíme,pak je vyloupu,pak je dám do plastových kýblů s víčkem do mrazáku.Takto to děláme asi 5 let.Ořechy postupně odebíráme a jsou PERFEKNI.

    29.09.2012 17:50:43

Celkem záznamů: 7

Přidat příspěvek k článku Sklízíme a konzumujeme vlašské ořechy

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.