reklama
hledat uživatel
       

Jablko je plodem jabloně a řádí se mezi malvice. Plody začínají dozrávat ke konci prázdnin. Jablíčka mají většinou kulovitý tvar. Slupka zralého jablka se liší barvou podle odrůdy, od zelené přes žlutou až po sytě červenou.

Jablka a naše zdraví

Dvě čerstvá jablka denně dokáží upravit náš metabolismus, snižují riziko vzniku rakoviny a chrání mozek před Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou. Jablka neobsahují skoro žádné bílkoviny, naproti tomu mnoho vody, ale málo cukrů. Plody jsou bohaté na vitaminy (C) a stopové prvky, např. draslík, jenž je nezbytný pro správné vyvážení vody, pro přenos nervových podnětů, funkci ledvin a činnost svalů. Jablka snižují krevní tlak, cholesterol a hladinu krevních tuků. Posilují imunitní systém, srdce a krevní oběh. Stabilizují hladinu cukru v krvi, zlepšují činnost střev a normalizují střevní mikroflóru. Slupka jablka obsahuje nenasycené mastné kyseliny, hořčík, karoteny a železo.

Jablka v naší kuchyni

Jablka nacházejí v naší kuchyni široké uplatnění. Jsou z nich výborné džemy, marmelády i kompoty. Používají se jako náplň do štrúdlů, závinů, koláčů i buchet. Připravují se z nich výtečná jablečná povidla. Vyrábí se z nich mošty i džusy a destilací také jabkovice (calvados). Jablka také sušíme na křížaly, které pojídáme v zimním období. Sušené křížaly namočené do vody (rumu) můžeme v zimě používat jako plnohodnotnou náhradu (náplň do moučníků) za čerstvá jablka. Sušená jablka bývají také součástí mnoha čajů. Jablka slouží i jako aroma do jiných jídel (kečup, přesnídávky, aj.) Při tepelné úpravě (pečení) ztrácí jablka až 70% vitamínu C, proto se doporučuje konzumovat jablka syrová.

Jablka skladujeme v chladu a temnu. Plody uchováváme při devadesátiprocentní relativní vlhkosti, teplotu udržujeme mezi 6 - 8 °C a v zimě minimálně 2 - 4 °C.

Jablečná DIA marmeláda

Jablka oloupeme (900g) a spolu s vypeckovanými broskvemi (400g) je rozmixujeme. Mladou cuketu (200g) očistíme a i se slupkou nakrájíme na kostičky. Rozmixované ovoce smícháme v hrnci s dietním želírovacím cukrem (2 balení) a lžičkou kyseliny citronové. Přidáme kostičky cukety a za stálého míchání směs uvedeme k varu. Zmírníme plamen a marmeládu 3 minuty provaříme.

Jablečnou DIA marmeládu ještě horkou plníme do nahřátých čistých skleniček (nejlépe šroubovacích), uzavřeme a zabalené do deky necháme do druhého dne pozvolna vychladnout.

Jablečný krém s piškoty

Jablka (1000g) rozpůlíme, vyřízneme jádřince a naskládáme je na pekáč. Pekáč vložíme do vyhřáté trouby a jablka na 175 °C upečeme doměkka. Měkká jablka prolisujeme a necháme vychladnout.

Smetanu (2 kelímky) ušleháme s cukrem (3 - 5 lžic podle kyselosti jablek) do tuha a vmícháme ji do jablečného pyré (1/4 šlehačky si ponecháme na ozdobu). Dno mísy (dortové formy) vyložíme cukrářskými piškoty, na ně navrstvíme krém, uhladíme a povrch ozdobíme hvězdičkami šlehačky, měsíčky čerstvých jablíček i cukrářskými piškoty.

Více receptů najdete na hlavní stránce pod heslem "jablko" nebo "jablka".

Foto: Pixmac.cz

Přidat příspěvek k článku Sklízíme a zavařujeme jablka

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.