Jaro nám pomalu přechází v léto a na našich zahrádkách se to začíná červenat krásnými sladkými plody - jahodami. Kdo by odolal? Přinášíme několik tipů, jak si je nejlépe vychutnat nyní, ale také v zimě.
Pokud nemáte to štěstí, svou vlastní zahrádku s jahodami, stačí se porozhlédnout ve vašem okolí. Velmi mnoho soukromníků nebo zemědělských družstev nabízí prodej jahod formou samosběru. Přijdete, dostanete přidělený řádek jahod a ten si oberete. Pak vám jahody zváží, zaplatíte malý peníz a můžete si na nich pochutnávat.
Jahody sbíráme pevné a zralé, tzn. že i spodní špička již má červenou barvu. Existuje mnoho odrůd jahod, barvy od světle červené, přes jasnou červeň až po vínovou barvu. Vždy ale jahody trháme i s "koruknou", tj. zelenými lístečky. Pokud je jahoda napadena hnilobou, byť i kousíček, vyhodíme ji. Moje babička tvrdila, že jahody je nejlepší sbírat k večeru, kdy už mají rozvinuté aroma a jsou krásně rudé. Já se její radou řídím a můžu večerní sběr jahod krásně nalitých denním sluníčkem jen doporučit.
Čerstvé jahody obsahují až 80 % vody. Jsou velmi bohaté na vápník a železo. Jahody nás osvěží a navodí i příjemnou atmosféru. Při každé úpravě ztrácí jahody část své výživné hodnoty.
Jahody omýváme i s korunkou. Tu odstraníme až před vlastní konzumací. Jahody chutnají nejlépe čerstvé, jsou výborným doplňkem do zmrzlinových pohárů nebo se z nich dají připravit velmi lahodné koktejly. Čerstvé jahody se používají jako náplň do moučníků zalévaných želatinou nebo jako ozdoba na palačinky. Stejně tak jahody můžeme použít k přípravě sirupu nebo likéru. A samozřejmě nesmíme zapomínat, že jahody se výborně kombinují se šampaňským a šlehačkou.
Na našich stránkách najdete velmi mnoho receptů s využitím čerstvých jahod, mnoho receptů je doplněno i fotografiemi.
Pokud chceme jahody zamrazit, opláchneme je, necháme na ubrousku dobře oschnout a pak teprve odstraníme lístky. Jahody, jednu vedle druhé, rozložíme na podnos a vložíme do mrazničky předmrazit asi na 2 hodiny. Teprve pak jahody přendáme do vaniček nebo sáčků a uložíme do mrazáku, kde nám vydrží až do zimy.
Jahody také můžeme využít k přípravě zavařenin, džemů a marmelád.
700g jahod očistíme, opláchneme i s korunkou a necháme dobře okapat. Pak odstraníme lístky, jahody rozmixujeme a přelijeme do hrnce. Přidáme čerstvou šťávu z 5 - 6 pomerančů a lžičku kyseliny citronové. Vše dobře promícháme, vsypeme želírovací cukr a za stálého míchání uvedeme do varu. Ztlumíme plamen a směs 5 minut provaříme. Horkou marmeládou plníme nahřáté, dobře omyté sklenice, nejlépe se šroubovacím uzávěrem. Sklenice zabalíme do deky a necháme do druhého dne vychladnout.
500g jahod očistíme, opláchneme i s korunkou a necháme dobře okapat. Pak odstraníme lístky, jahody rozmixujeme spolu se 100g cukru moučky a 2 lžícemi smetany ke šlehání. Pyré rozdělíme do dezertních misek nebo pohárů a uložíme na 30 minut do chladničky vychladit. Před podáváním dezert ozdobíme kopečkem šlehačky a několika čerstvými jahodami.
Máte i vy své osvědčené recepty s čerstvými jahodami? Podělte se o ně s námi všemi.
Jahodové muffiny
(doba přípravy 30 min )
Želatinové jahodové řezy
(doba přípravy 1 hod )
Jahodové knedlíčky
(doba přípravy 45 min )
Jogurtové jahodové mléko
(doba přípravy 10 min )
Jahodová hrníčková bublanina
(doba přípravy 1 hod )
Jahodová marmeláda s vůní vanilky
(doba přípravy 20 min )
Jahodová pěna
(doba přípravy 10 min )
Rychlá jahodová dřeň
(doba přípravy 10 min )
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena