reklama
hledat uživatel
       

Meruňky a naše zdraví

Meruňky zpomalují proces stárnutí a mají omlazovací efekt, posilují vlasy, pokožku a nehty. Také pozitivně působí na sliznici plic kuřáků, zlepšují náladu a pomáhají při únavě a nesoustředěnosti. Meruňky mají vysoký obsah vitamínu A, který příznivě působí na zrak a posiluje imunitu, a jeho provitaminu beta-karotenu. Dále obsahují vitamín C a vitamín P, draslík (přispívá ke správné funkci svalů a nervů), železo, bor, vápník, fosfor, niacin, kyselinu listovou (potřebnou pro krvetvorbu a růst buněk) a kyselinu pantotenovou (ta se stará o vitalitu a odbourávání tuků). Jemné sametové plody, které obsahují pouze malé množství vody, vděčí za svůj žlutohnědý vzhled karotenům. I přesto, že jsou meruňky velmi sladké, obsahují pouze 9g sacharidů a jejich energetická hodnota je jen 188 kJ.

Meruňky v naší kuchyni

Meruňky nejčastěji zpracováváme na kompoty, džemy a marmelády, přičemž ovšem ovoce ztrácí část vitamínů. Používáme je také jako náplně do ovocných knedlíků a moučníků. Z meruněk se také vyrábějí džusy nebo likéry (moravská meruňkovice). Čerstvé meruňky používáme i do ovocných salátů nebo na ozdobu zmrzlinových pohárů. Meruňky můžeme také sušit a případně i zmrazit. Meruňky lze i loupat, kdy plody vložíme na 5 minut do vroucí vody a po vychladnutí slupku lehce sloupneme. Meruňky se výborně hodí jako příloha ke grilovaným a pečeným masům.

Meruňkovo-banánová marmeláda

Meruňky očistíme, oloupeme a vypeckujeme. Banány oloupeme a rozčtvrtíme. Ovoce navážíme. Meruňky (900g) i banány (400g) rozmixujeme a vlijeme do většího hrnce. Přidáme želírovací cukr (balíček 500g 2:1, případně i 3:1) i kyselinu citronovou (1 lžička) a dobře promícháme. Ovocnou směs za stálého míchání přivedeme k varu, zmírníme plamen a směs 5 minut provaříme.

Meruňkovo-banánovou marmeládu ještě horkou plníme do nahřátých čistých skleniček (nejlépe šroubovacích), uzavřeme a zabalené do deky necháme do druhého dne pozvolna vychladnout.

Meruňkový sněhový nákyp

Meruňky (6ks) oloupeme, nakrájíme na kostičky a 10 minut podusíme. Necháme je vychladnout, důkladně rozmixujeme a zvážíme. Přidáme bílek, lžičku citronové šťávy i cukr moučku (stejnou gramáž jakou mají meruňky) a šleháme tak dlouho, dokud se nám nevytvoří hustá pěna. Ze dvou bílků zvlášť ušleháme tuhý sníh, do kterého po částech vmícháme 70g cukru krupice a pak sníh zlehka zamícháme do ovocné pěny.

Pěnu rozetřeme do dobře (máslem, tukem) vymazané zapékací mísy a ozdobíme několika dílky oloupaných meruněk. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 20 minut do zrůžovění.

Pokud jste si zde nevybrali recept na "úschovu" sladkých meruněk - stačí zabrousit na hlavní stránku, kde jich naleznete desítky a některé včetně fotografií.

Foto: Pixmac.cz



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 3
  • ANDREA KRHOVSKÁ
    ANDREA KRHOVSKÁ

    DOBRÝ VEČR.
    PROSÍM VÁS KDO MI MUŽE PORADIT?
    VAŘÍM MARMELÁDU,UŽ KOLIK LET,ALE JEŠTĚ SE MI NIKDY NESTALO,ABY MI PLESNIVĚLA NA POVRCHU!MUSÍM ASI VŠE VYHODIT?ČÍM SE MI TO MOHLO STÁT?JE NĚKDO KDO BY MI MOHL PORADIT?DĚKUJI VŠEM.
    JE MI Z TOHO NA NIC,ŠKODA PRÁCE!!

    17.08.2011 21:17:16

  • Holka
    Holka

    stejně, pouze použijete dia sladidlo - cukr ... prodávají různé druhy.

    11.07.2011 20:59:15

  • pekařová
    pekařová

    džem pro diabetiky

    Dobrý den,
    chci se zeptat - jak připravit meruňkový džem pro diabetika.Děkuji za odpověď.E.P.

    10.07.2011 20:37:56

Celkem záznamů: 3

Přidat příspěvek k článku Sklízíme a zavařujeme meruňky

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.