reklama
hledat uživatel
       

Švestka je plodem slivoně a řádí se mezi peckovice. Slivoň má tři poddruhy - blumu (velké sytě modré plody), mirabelku (menší, většinou žluté kulaté plody) a slívu (modrofialové pevné plody).

Švestky a naše zdraví

Švestky jsou bohatou zásobárnou vitaminů skupiny B, důležitých pro krvetvorbu a nezbytných pro látkovou přeměnu v těle a pro zdraví vlasů a nehtů. Dále obsahují vitamín E, který chrání buňky lidského těla před poškozením a je prevencí kardiovaskulárních chorob a pomáhá udržovat hladinu cholesterolu v krvi. Švestky ale obsahují i celou řadu minerálů; draslík, fosfor, železo, hořčík, vápník a zinek. Švestky jsou přírodním projímadlem, zabraňují ukládání podkožních zásob tuku a tak pomáhají při hubnutí.

Švestky v naší kuchyni

Švestky nacházejí v naší kuchyni široké uplatnění. Nejčastěji je konzumujeme syrové nebo je využíváme jako náplň do buchet či koláčů, ale hlavně švestkových knedlíků. Švestky se díky pektinu a vysokému obsahu cukru velice dobře zpracovávají do džemů, kompotů nebo tradičních švestkových povidel, které jsou hlavní náplní Honzíkových buchet. Švestky se také velice často suší a sušené dále zpracovávají do omáček na zvěřinu nebo na štědrovečerního kapra. Vypeckované švestky také můžeme velice dobře mrazit. Nejčastěji se však ze švestek destilací vyrábí slivovice.

Švestkovo-jablečný džem

Jablka oloupeme a nakrájíme na kostičky (500g čisté váhy) a zakapeme citronovou šťávou proti zhnědnutí. Švestky omyjeme, vypeckujeme (600g čisté váhy) a rozmixujeme. Ovoce v hrnci smícháme, přidáme želírovací cukr 2:1, 3 ks celé skořice, 3 - 5 lžic rumu a promícháme.

Směs za stálého míchání přivedeme k varu, zmírníme plamen a 5 minut provaříme. Švestkovo-jablečný džem ještě horký plníme do čistých nahřátých skleniček (4 - 5 skleniček od výživy), ihned zavíčkujeme a zabalené do deky necháme do druhého dne pozvolna vychladnout.

Švestková omáčka - Klevera

Švestky očistíme, vypeckujeme (500g) a dáme do hrnečku. Přidáme 4 lžíce povidel, 1 lžičku citronové kůry, 60g cukru krupice a zalijeme vodou (popřípadě mlékem, 700ml) a vaříme 15 minut.

V trošce vody rozmícháme lžíci solamylu, zavaříme do omáčky a asi 3 - 5 minut provaříme. Omáčku podle chuti přisladíme. Švestkovou omáčku podáváme nejčastěji ke zvěřině, ale výborně doplní i sladké knedlíky nebo ovocné nákypy.

Foto: Pixmac.cz

Přidat příspěvek k článku Sklízíme a zavařujeme švestky

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.