Formy a plechy je před pečením nutno vymazat tukem a vysypat hrubou moukou nebo strouhankou. Nebo dáváte přednost pečícímu papíru? I tak zdánlivě jednoduchá věc má svá pravidla.
Na trhu již existuje mnoho různých druhů forem s rozmanitostí v materiálech, tvarech i velikostech. Dávno neseženeme jen porcelánovou či hliníkovou formu na bábovku a srnčí hřbet. Zmíněné materiály samozřejmě zůstaly a pro zastánce tradičního pečení jsou stále dostupné, ale seženeme řadu poniklovaných, silikonových a forem s nepřilnavým plastovým povrchem. Silikonové formy různých barev příjemně doplní i barevnost kuchyňské výbavy, stejně tak formy s nepřilnavým povrchem, které bývají uvnitř šedé, šedobílé, černé, ale i zlaté a moučníky se z nich velmi snadno vyklápějí.
Přestože se z forem těsta vyklápějí bez zbytečné námahy, je obvykle lepší formu lehce vymastit (olejem, tekutým margarínem, máslem). Při pečení bezé, ořechových a marcipánových těst je třeba formu i lehce vysypat moukou. Kovové formy a plechy vymazáváme pevným máslem nebo margarínem, které necháme při pokojové teplotě mírně povolit, případně používáme olej.
Třená těsta obsahují dost tuku, takže riziko přichycení k formě je nízké. Přesto je lepší formu alespoň mírně vymazat. Plněné moučníky z třeného těsta pečeme nadvakrát, předpečeme jej bez náplně. Aby okraje těsta při pečení nesklouzly a náplň se následně nepřipekla ke stranám formy, přichytíme třené těsto před pečením proužkem hliníkové folie.
Pokud zvolíme pečící papír, nemusíme formu předem vymazávat, platí to u většiny těst. Některá hotová (předem vyválená těsta v plátu) jsou přímo nachystaná na pečení, stačí jen rozmotat a vložit na plech nebo do jiné formy. U bezé a těst obsahující ořechy nebo marcipán vymazáváme i pečící papír. Při pečení vrstvených moučníků (třeba na medovník, marcipánový dort), jež se skládají z více kruhů spojených na sebe krémem, postupujeme následovně - předkreslíme si na pečící papír kruh, potřeme ho tukem a teprve potom naneseme těsto.
Při vysypávání formy používáme nejen hrubou mouku a strouhanku, která může být jemná, hrubá i opražená. Na vysypávání formy při pečení světlého moučníku zvolíme strouhanku světlou, tmavší používáme třeba na kakaový korpus. Kromě toho můžeme použít i nasekané mandle, mandlové lupínky, kokosovou moučku, vločky nebo bramborovou vlákninu. Mandlové lupínky navíc dodají na atraktivnosti moučníku. Po vysypání formou zatřeseme do stran, abychom sypání rozvrstvili po celé ploše.
Trpíte-li alergií na lepek nebo mléko, je nutné se tomuto faktu přizpůsobit. Použijeme tuk bez obsahu mléka a místo mouky a strouhanky jinou z alternativ jako prosné vločky, mandle nebo bezlepkovou mouku, vypomůže nám i pečící papír.
Výborné muffiny s kousky čokolády
(doba přípravy 30 min )
Domácí perník
(doba přípravy 15 min )
Honzíkovy české buchty
(doba přípravy 1 h 15 min )
Foto: Sxc
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena