Při hubnutí se snažíme omezit tuky, nesmažit na oleji, minimalizovat spotřebu másla či margarínu, ale často nevíme o skrytých nepřátelích ve zdánlivě bezproblémových potravinách.
A tito nepřátelé jsou mnohem zákeřnější než lžička oleje do salátové zálivky.
Sýry typu žervé na první pohled vypadají jako ideální přítel, se kterým se pustit do diety. Bohužel tomu tak není. Ve 100 gramech sýra může být až 30 % tuku a ubohých 8% bílkovin! Stále je to ovšem daleko méně, než mají jiné pokrmové tuky. Místo chleba poctivě namazaného žervé je tedy vhodnější namazat jej pouze zlehka a navrch dát plátek méně tučného plátkového sýra, u něhož je poměr tuky versus bílkoviny ve prospěch bílkovin. Do pomazánek místo žervé použijme odtučněný tvaroh.
Zda si vybrat ovocný jogurt light nebo jeho tučnější variantu, v tom až takový energetický rozdíl není. Jogurt s energetickým obsahem do 400 kJ na 100 g není při dietě žádným prohřeškem. Daleko horší jsou v tomto směru šlehané smetánky, ve 100 gramech na nás čeká i 17% tuku. Termixy jsou na tom o trochu lépe s 10%, ale přesto by se do dietního jídelníčku měly dostat jen výjimečně.
Ač bychom v paštikách očekávali vysoký obsah masa a tím pádem i bílkovin, opak je pravdou. Oblíbená "čajovka" má 32% tuku a pouze poloviční množství bílkovin. Lehce dietnější variantou jsou játrové paštiky, které tvoří tuk pouze z desetiny.
Trvanlivé kořeněné salámy ke zdravému životnímu stylu rovněž nepatří. Vždyť 40% hmotnosti v nich tvoří tuk, a pouze 20% jsou bílkoviny. Nahradit je můžeme šunkou, nemusí být přímo drůbeží, i vepřová se počítá. Výtečná jsou i uzená krutí prsa. Při dietě se nemusíme vzdávat ani párků, jen pečlivě pročítejme obsah masa, ideální je, pokud se pohybuje alespoň kolem 80%. Párky sice jsou všeobecně tučné, ale u kvalitních do sebe dostaneme i nějakou tu bílkovinu. Určitě si při nákupech povšimneme, že párky obsahují i méně než 35% masa, zbytek objemu výrobce dohání sójou, škroby a tuky.
Doslova tuková nálož na nás čeká v dobrotách z listového a lineckého těsta, tuku je v nich celá čtvrtina! Proto raději sáhněme po stejně vážícím koláčku z kynutého těsta.
Daleko nebezpečnější jsou ovšem ztužené tuky, které jsou často součástí průmyslově vyráběného trvanlivého pečiva, zákusků či zmrzlin. Tyto tuky obsahují trans mastné kyseliny, které se podílejí na zvyšování hladiny cholesterolu v krvi. Tyto kyseliny jsou svými vlastnostmi velmi podobné nasyceným mastným kyselinám, které se vyskytují v mase a mléčných výrobcích, v této formě jich ovšem zkonzumujeme minimum. Proto zatímco masa ani mléka se rozhodně vzdávat nemusíme, konzumaci sušenek a croissantů bychom si měli ve velké míře odpustit.
Kvalitní hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaového prášku je velmi tučná, možná vás překvapí, že tabulka hořké čokolády s 85% kakaa má 50 gramů tuku, obsahuje ale oproti jiným čokoládám minimum cukru, přibližně 15 gramů. Svou energetickou hodnotou se tedy vyrovná jiným čokoládám a není tedy rozhodně dietnější než například mléčná. Přeci jen jedno pozitivum tu však je, cena kvalitní čokolády nám dovolí dávat si ji jen příležitostně.
Foto: Pixmac.czautor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena