reklama
hledat uživatel
       

Ryba, to je plus pro lidskou výživu

Ryby jsou zdrojem nutričně významných bílkovin, lipidů, vitamínů i minerálních složek. Podle odborníků by se spotřeba ryb na jednoho člověka měla pohybovat kolem 17 kg. V České republice je to pouze něco málo přes 5 kg a z toho pouze 1 kg připadá na ryby sladkovodní.

Rybí maso má příznivý vliv na lidské zdraví, konzumenti rybího masa mají nejnižší úmrtnost na ischemickou chorobu srdeční. Rybí maso tak preventivně působí proti onemocnění srdce, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a prospívá krevní soustavě.

Z našich ryb je chuťově nejvíce ceněno a žádáno maso kapra, candáta, pstruha, štiky a úhoře. Sladkovodní ryby lze připravovat různými kulinářskými technikami.

Složení sladkovodních ryb

Rybí maso obsahuje 50 - 83% vody, 15 - 20% bílkovin a 1 - 30% tuků. Poměr procent v obsahu je dán nejen druhem ryb, ale také jejich stářím, pohlavím a prostředím, ve kterém ryba žije. Rybí maso se pro svůj vysoký obsah vody velice rychle kazí. Bílkoviny v rybím mase jsou ovšem vysoce kvalitní; obsahují dokonale vyvážené všechny esenciální aminokyseliny. Rybí maso neobsahuje bílkovinu elastin, díky tomu se dá velmi rychle tepelně upravit.

Ryby se podle obsahu tuku dělí na:

  • libové ryby - obsahují do 2% tuku, mezi něž patří štika, candát či okoun
  • středně tučné ryby - s obsahem tuku 2 - 10%, jako je kapr, pstruh či sumec
  • tučné ryby - obsahují více než 10% tuku, patří mezi ně i úhoř

V rybím mase najdeme (lipofilní) vitamín A i D a (hydrofilní) vitamín B. Rybí maso obsahuje také nenasycené omega-3 mastné kyseliny.

Až budete plánovat víkendový oběd, zajděte si do nejbližší rybářské firmy a vyberte si z bohaté nabídky chovných ryb. Nemusí to být zrovna kapr, který je s oblibou konzumován až u 93% našich spoluobčanů. Nechte se inspirovat články o sladkovodních rybách a vyzkoušejte něco nového. Určitě si pochutnáte a ještě uděláte něco pro své zdraví.

Foto: Pixmac.cz

Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 3
  • Ivana
    Ivana

    Žiju 15 let v jednom městě, vím že máme za městem rybárnu, jsem mírně nadprůměrně inteligentní, ryby mám ráda... a teprve minulý týden mě napadlo tam zajet a koupit si čerstvé pstruhy...mražené file už nikdy jíst nebudeme... A chci tím říct, že místy opravdu není problém sehnat čerstvou rybu.

    28.09.2011 19:45:32

  • Gina
    Gina

    Kde je vzít?

    "...do nejbližší rybářské firmy", tak to mě opravdu pobavilo. Zrovna včera mluvili na ČRo o tom, jak se české ryby těžko shánějí...

    16.04.2010 22:25:39

  • anonymus
    anonymus

    Zajímavé, jde o ryby a na obrázku je něco jako krůta :))

    13.04.2010 23:50:11

Celkem záznamů: 3

Přidat příspěvek k článku Sladkovodní ryby a naše zdraví

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.